Fejes saláta
íz emlék a régvolt szokások felelevenítésével
A régi magyarság ízléskultúrájának gazdag és kifinomult lelke él itt
tovább, úri apáink és nagyapáink vidéki háztartásainak szelleme; s egy
leheletnyi még a 18. századi, barokk magyar kultúra szelleméből. Krúdy Gyula szelleméből lebeg itt valami .
Manapság a fejes salátát csak összetépkedik és úgy tálalják különféle öntetekkel vagy savanyú lében.
Régebben a fejes salátát negyedelték és úgy tálalták átitatva salátalével ,tejfellel meglocsolva ! Az volt ám az igazi , amikor levágtunk belőle egy darabot és azt bekapva csak úgy hersegett , harsányan a fogaink alatt mikor nagy szájjal haraptuk .A mostani tépkedett salátát lehet ám tömködni befelé a szájüregbe ,de ez már nem az igazi , ez már egy kicsit dekadens , felaprította a rohanó világ !
A kép forrása: http://pszichowellness-konyha.blogspot.hu/2010/05/tejfolos-fejessalata.html
Tehát miután a fejes salátát bő vízben többször átmostuk és a fonnyadt leveleket letéptük, salátacentrifugával víztelenítjük majd négybe vágjuk.Ezután az elkészített bő salátalébe /víz,ecet,porcukor,vagy édesítő,só/lehűtve a tálalásig áztatjuk . Tálaláskor a salátás tálba egy kevés salátalevet öntünk majd ráteszünk egy cikk /negyedelt / salátát .Az öntetet külön szervírozzuk úgy mint: tejföl,olívaolaj vagy más salátaolaj,fehér balzsamecet stb.
A kép forrása :http://z-ajandeknagyker.hu/product.php?id_product=455
Manapság a fejes salátát csak összetépkedik és úgy tálalják különféle öntetekkel vagy savanyú lében.
Régebben a fejes salátát negyedelték és úgy tálalták átitatva salátalével ,tejfellel meglocsolva ! Az volt ám az igazi , amikor levágtunk belőle egy darabot és azt bekapva csak úgy hersegett , harsányan a fogaink alatt mikor nagy szájjal haraptuk .A mostani tépkedett salátát lehet ám tömködni befelé a szájüregbe ,de ez már nem az igazi , ez már egy kicsit dekadens , felaprította a rohanó világ !
A kép forrása: http://pszichowellness-konyha.blogspot.hu/2010/05/tejfolos-fejessalata.html
Tehát miután a fejes salátát bő vízben többször átmostuk és a fonnyadt leveleket letéptük, salátacentrifugával víztelenítjük majd négybe vágjuk.Ezután az elkészített bő salátalébe /víz,ecet,porcukor,vagy édesítő,só/lehűtve a tálalásig áztatjuk . Tálaláskor a salátás tálba egy kevés salátalevet öntünk majd ráteszünk egy cikk /negyedelt / salátát .Az öntetet külön szervírozzuk úgy mint: tejföl,olívaolaj vagy más salátaolaj,fehér balzsamecet stb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése