Oldalak

2013. április 11., csütörtök

Régi , egyszerű rakott krumpli -

avagy még mindig a feltámadás bűvöletében!

 

     Mint tudjuk a tojás az élet újjászületésének a jelképe és gy kapcsolódik a Húsvéthoz és ezen belül a feltámadáshoz ."  - Maga a tojás a legrégibb húsvéti eledelek egyike; az életnek, az újjászületésnek archaikus jelképe. Amint a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is sírjából az emberek megváltására."-
 Magyar Katolikus Lexikon    (részlet)
Lábadozó régi hitben
egész nap csak ülök itten.
Lelkemet nagy, jó meleg
szent fuvallat lepte meg,
lent az odvas, szürke barlang
mélyén muzsikál a halk hang,
ahogy könnyem lecsepeg.
Az én Uram újra él most,
országútján mendegél most,
áprilisban fürdik és
aranyozza napsütés,
ahol lépked, jobbra-balra
ezer madár fakad dalra
s ring, hullámzik a vetés.

                Húsvét után mikor már elteltünk a sokféle füstölt és sült húsokkal valamint kolbásszal , de még maradt tojás bőven és már nem kívánjuk a zsíros ételeket , ilyenkor nálunk Szatmáron mindig rakott krumpli készült . Ezúttal csak úgy parasztosan , minden húsos adalék nélkül ! Krumpliból a nem szétfövő fajta sárga krumpli a jó , amit megfőzés után lereszelünk a káposztareszelővel . 


Egy kellően kivajazott tepsibe rakunk egy sort és megsózzuk , rá egy sor reszelt főtt tojás kerül , amit jól megtejfelezünk jófajta házi tejfellel.Ezt a sort is kellőképpen megsózzuk és tovább folytatjuk ameddig a tepsi megtelik , az utolsó sorba krumpli kerüljön amit jól megtejfelezünk és a végén meghintjük prézlivel . 


 A reszelt krumpli terítése közben vajdarabkákkal hintjük meg a sort , másképpen kiszárad a sütés közben , van aki még meglocsolja egy kicsit egy kis jófajta házi tejjel is ! Aztán a 200 C°-os sütőbe toljuk és készre sütjük .

 
 A sütőből kivéve megvárjuk míg hűl egy kicsit és azon melegében tálaljuk , ez a fajta rakott krumpli csak frissen tálalva jó  mint a rizottó , másnaposan már bagzott , ízét veszti , melegítve már kiszárad ,nem az igazi , esetleg nyáron hidegen még élvezetes mint a töltött káposzta is !


 Vannak akik fejes salátával eszik , de mivel ez inkább egy téli ennivaló / mert tavasszal már a krumpli egy kicsit bagzottá válik , újkrumpliból pedig ezt a fajta ételt nem lehet készíteni / ezért ehhez jófajta  hideg házi tejet vagy aludttejet ajánlok , persze nem megvetendő egy korsó jó hideg sör , vagy fröccs sem ! 
   Ez a puritán rakott krumpli tudomásom szerint már teljesen kiment a divatból , jószerivel már csak Erdélyben , ott is csak elvétve lelhető fel . Annyira elterjedtek a kolbászos és egyéb mással rakott krumplik hogy ez az egyszerű rakott krumpli - amelyben csak a krumpli és a tojás íze dominál - már nem érdekes az újonnan felnövő generáció számára ! 
       A sóskaleves és a sonkás tészta mellett ez az az étel ami a régi hagyományokban gazdag Húsvét utáni napokat idézi , mert a sok hímes tojást hasznosítani kellett nehogy veszendőbe menjenek , kár lett volna értük .

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése