Oldalak

2013. szeptember 16., hétfő

Másnapos krumplis haluska lepiritva 

 

      Az előzőnapon készült krumplis laskát / haluskát /már nem lehet csak úgy simán felmelegíteni , mert megbagzódott már másnapra ! A  krumplinak ez tulajdonsága hogy másnapra már megbagzódik , jelentősen befolyásolja a krumplis ételek finomságát !  Ezért szokták mifelénk lepiritani másnapon nemcsak a krumplis tésztát , de a nudlit is , sőt még a káposztás tésztát és a tútrós csuszát is , de ez alól még a rakott krumpli sem kivétel !


      Tehát az előző napról megmaradt fehér krumplis tésztát / ami attól fehér hogy a tésztára kerülő tört krumplira nem kerül piros fűszerpaprika , csak bors , de az rendesen / lepirítjuk egy vastagfalu serpenyőben . Először egy kanálnyi zsírt olvasztunk / akkor az igazi ha ezt füstölt szalonnából eresztjük /, aztán először nagy tüzön majd , csendesen lesütjük a laskát , félidőben egy szedőlapáttal megfordítjuk .


       A grenadírmars , - a gránátos katonákat etették ezzel , mert olcsó , kiadós és laktató étel - ismert katonaétel , de a paraszti konyha kedvenc ételei között is nyerő helyen van , a nyögvenyelő néven is emlegetett krumplis haluska / tót beütés /,későbben a menzák gyakori fogása . A nyögvenyelés elkerülése végett , aludtejjel ették , manapság ez már kiment a szokásból , kovászos ugorkával , vagy ugorka salátával fogyasztják . Jó sok fröccsöt , vagy netalán sört lehet inni melléje !
      Ennek az ételnek egy régi , emblematikus elődje a slambuc , de azt majd egy külön posztban tárgyaljuk .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése