Oldalak

2014. január 25., szombat

Toroskáposzta 

        Régi szokás szerint disznóvágáskor főztük , mivel a disznótor alkalmával készült , ami nem más mint egy halotti tor a disznó teteme fölött és annak az örömére hogy lesz mit együnk az előttünk álló esztendőben . Ez az étel is tipikusan elfajzott , elkorcsosult mára már , mert már mindenből készítik , még csirkéből is láttam a neten . Nincs is semmi baj ezzel , készítsék bármiből és bárhogyan , biztosan finomra is lehet főzni ezeket a húsos káposztákat , csak ne hívják toros káposztának ! Olyat is olvastam a böngészéseim alkalmával hogy a székelykáposztát összetévesztették a toroskáposztával , ez azért már durva  tájékozatlanság , mondhatnám dőreség .  Mivel a disznóvágás hagyománya is lassan kikopik és egyre jobban ritkulnak azok a vidéki gazdaságok ahol még disznót tartanak , ez a szokás is kiöregedni látszik , a lakossággal együtt , lassan a feledés homálya fedi be a toroskáposztát is ! Egyre többen vannak azok akik nosztalgiával gondolnak a régi disznóvágásokra és sóhajtozva idézik fel gyerekkoruk disznóvágásait , de a tudás , a gyakorlat már nem öröklődik tovább ! Pedig igen mostoha körülmények között is lehet jó toroskáposztát főzni ha megvan hozzá a tudás , a jó alapanyag , na persze meg az akarat is ! Nem kell hozzá más csak lehetőleg jófajta savanyú káposzta , /házi savanyítás , nem ipari - találkoztam már olyan vecsésinek mondott ipari mennyiségben citromsóval gyorsérlelt , aztán szalicillal tartósított káposztával is - ami a szemét kategóriájába illik / meg friss disznóhús a megbízható hentesünktől / nem akárhonnan ahol az utunkba esik , se nem a multiktól /! Ha nem disznóvágáskor készül ,akkor vegyünk hozzá , tarját vagy dagadót , lapockával vegyítve fele-fele arányban .

       Igen egyszerű étel , tudvalevőleg nem volt idő ilyenkor a főzéssel túl sokat bíbelődni ! Általában nyesedék húsból készült amit a kolbásznak-valóhoz gyűjtöttek , rendszerint a sonkák kiemelése után , ezek formázása , csinosítása során keletkező nyesedéket hasznosították . Az sem volt baj ha egy kis zsírosabb rész is belekerült mivel ennek a saját zsírjában kel megsülnie , ugyanis ez nem pörkölt hanem pecsenye . Ezért nem kel bele se fokhagyma , se hagyma , se paprika , se rántás , se habarás , se tejföl , csak só meg bors ! 


       A falatnyi darabokra vágott húst egy nagyobb öntöttvaslábosban tesszük / vagy Zepter , vagy AMC , vagy más , de mindenképpen vastag aljú lábos / a tűzhelyre fedő nélkül , egy kis vizet is öntünk rá miután már jól elkezdett sülni , nehogy lekapjon időnként megkevergetjük , közben megsózzuk . Egy rész húshoz másfél rész káposztával számolunk , mikor már a hús egy kicsit megpirult és úgy félig már megpuhult ,  hozzáadjuk a kifacsart savanyú gyalult káposztát , amit előzőleg ha nagyon savanyú vagy sós akkor átmossuk bő hideg vízzel . Az egészet összekeverjük és készre pároljuk , mielőtt elkészül jól megborsozzuk frissen őrölt fekete borssal . Semmilyen más fűszer nem kel hozzá mivel a jó házi sarvalt savanyú káposztában eredetileg is van babérlevél , torma , csípős paprika és szemes fekete bors is ! 


      Jófajta ropogóshéjú frissen sütött házikenyérrel fogyasztjuk , remekül csúszik rá a jó piros házibor ! Itt jegyzem meg hogy ez az étel igen sokfajta változatban készül a magyarság lakta területeken belül , tájegységtől függően sokféleképpen készítik . Az itt leírt igen puritán változatot ajánlom mindenkinek , ezt aztán lehet cifrázni is , de nem érdemes !

4 megjegyzés:

  1. Feltétlen kipróbálom így, ilyen puritánul, mert nálunk is többféle módon, de gazdagabban készítették és nevezték toroskáposztának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az igazság hogy ez az egyszerű változat egy kissé zsírosan a finom ,ha az ember megengedheti magának /nem számolja a kalóriákat / akkor feltétlenül meg kel csinálni , de sovány hússal is finom de akkor jobban kel ügyelni hogy ki ne száradjon jó, szaftos maradjon !

      Törlés
    2. Nos én még a régimódi konyha híve vagyok, nem nézem a kalóriákat, hanem ami abba az adott ételbe kell, azt én bizony beleteszem, máskülönben nem finom. Ha szükséges akkor zsírral főzöm, pl. a káposztás ételeket, a pörköltöt.
      Ki nem állhatom a lightos ételeket, amikor a jóféle dolgokat helyettesítik ezzel, azzal, na attól kiráz a hideg.
      Egyszer vett rá a gyerekem, hogy készítsünk töltött paprikát darált pulykahússal, hát álmaimban ne jöjjön elő az a száraz, fűrészporos ízű szörnyű töltelék:-))))) Hiába nekem paraszti gyomrom van és ez már így is marad:-)))))

      Törlés
    3. Mindennel egyet értek , én is ugyanezt vallom , hiszem hogy mindent lehet enni csak nem mindegy hogy mennyit ? Most csak azért számolgatom a kalóriákat / adagokat /mert kórosan elhízottnak ítéltettem / BMI /és le szeretnék adni egy pár kilót !

      Törlés