</ embed>
Diópálinka / zöld /
avagy az igazi ágyas pálinka
Ez az orvosság , amit a doki fel kéne írjon receptre - a régi családi recept elkészítése most aktuális ! Erre a célra a még csonthéjat nem fejlesztett fiatal zöld dió alkalmas . Azt hogy ágyas pálinka szó szerint kell érteni , mert igazi afrodiziákum ! Mutasson nekem valaki olyan élvezeti cikket amely egyben gyógyszer is - persze a túlzásokat kerülve azért akad egy pár -. erre az italra maximálisan ráillik a mondás hogy : kismértékben orvosság , nagymértékben gyógyszer !
Nem a legszebb , de mostanában már sajnos betegek a diófák
Hozzávalók:
15 db
zöld dió összevágva , negyedelve
1-2 db
egész fahéj
10 db
szegfűszeg
35 dkg
cukor /vagy 25 dkg xilit/ 1/2 liter tiszta vízben feloldva
1 liter tiszta szesz , 96°- os !
1/2 liter jó minőségű barna rum /Jamaica
1/2 liter jó minőségű konyak
Egy 5 literes korsóba tegyük a vágott gyenge zöld diót és a szegfűszeget, a fahéjat és a cukrot / xilit /, egy liter vízzel felfőzve , öntsük a korsóba .
Egy pár nap érlelés után töltsük a korsóba a szeszt , a rumot és a konyakot. A korsót időnként rázogassuk , hogy az összetevők kellőképpen keveredjenek. Pár hét alatt össze érik , melegen de félárnyékban érleljük 40 napig ; a kamrában hűvös sötét helyen kell tartani , / anyám szerint Karácsonyig nem szabad hozzányúlni ! /, gyomorrontás , gyomor
fájás ellen igen hathatós gyógyszer.
Miután az aprított dióra ráöntöttük a cukros ,fűszeres oldatot , árnyékos meleg helyen érleljük , vízzel nem hígítjuk tovább . Maga a kioldás (az extrakció) kell majd hígítsa az egészet.
Tudom hogy Magyarországon nehézkes és főleg drága a tiszta szesz beszerzése , / én a minap Erdélyben jártam , ott még probléma nélkül viszonylag jó áron beszerezhető , / ha másképp nem megy jófajta erős vodkával kell helyettesíteni !
S mint a közmondás mondja - "olcsó húsnak híg a leve", míg a híg alkoholnak csak simán körömlakk vagy likőr a neve ...
Ennek a pálinkának az erősségét olyan 40 °- 45 ° - fokosra állítjuk be , hogy kellemesen bizsergesse meg a hast , semmiképpen nem lehet maró hatású , vagy émelyítően édes . Ezt az italt nem lehet egy napon említeni a kereskedelemben kapható gyomorkeserűkkel , vagy különféle aperitifekkel !
ui.: Szeptember környékén a kóstolást megejtvén túl édesnek és kicsit likőrösnek tűnt , ezért kapott még 2 l. jófajta szilvapálinkát , ezzel decemberre tuti lett !
Én is készítettem már háromszor is, második alkalommal boltban vásárolt drága vodkával, s semmire se lett jó, ki kellett öntenem az egészet. Harmadikszor tiszta 60 fok körüli gyümölcspálinkából készítettem, isteni lett, de nekem leginkább a legelső tetszett, amit szilvapálinkával készítettem.
VálaszTörlés