Oldalak

2014. július 22., kedd

</ embed>

Diópálinka / zöld /

           avagy az igazi ágyas pálinka 



Ez az orvosság , amit a doki fel kéne írjon receptre - a régi családi recept elkészítése most aktuális ! Erre a célra a még csonthéjat nem fejlesztett fiatal zöld dió alkalmas . Azt hogy ágyas pálinka szó szerint kell érteni , mert igazi afrodiziákum ! Mutasson nekem valaki olyan élvezeti cikket amely egyben gyógyszer is - persze a túlzásokat kerülve azért akad egy pár -. erre az italra maximálisan ráillik a mondás hogy : kismértékben orvosság , nagymértékben gyógyszer ! 

                                           Nem a legszebb , de mostanában már sajnos betegek a diófák


Hozzávalók:

  15 db zöld dió összevágva , negyedelve  
  1-2 db egész fahéj
 10 db szegfűszeg
 35 dkg cukor /vagy 25 dkg xilit/ 1/2 liter tiszta vízben feloldva
  1 liter tiszta szesz , 96°- os !
 1/2 liter jó minőségű barna rum /Jamaica
 1/2 liter jó minőségű konyak
 

 

Elkészítés:

  Egy 5 literes korsóba tegyük a vágott  gyenge zöld diót és a szegfűszeget, a fahéjat és a cukrot / xilit /, egy liter vízzel felfőzve , öntsük a korsóba .

 

Egy pár nap érlelés után töltsük a korsóba a szeszt , a rumot és a konyakot. A korsót időnként rázogassuk , hogy az összetevők kellőképpen keveredjenek. Pár hét alatt össze érik , melegen de félárnyékban érleljük 40 napig ;  a kamrában hűvös sötét helyen kell tartani , / anyám szerint Karácsonyig nem szabad hozzányúlni ! /, gyomorrontás , gyomor fájás ellen igen hathatós gyógyszer.

Miután az aprított dióra ráöntöttük a cukros ,fűszeres oldatot , árnyékos meleg helyen érleljük , vízzel nem hígítjuk tovább . Maga a kioldás (az extrakció) kell majd hígítsa az egészet.

Tudom hogy Magyarországon nehézkes és főleg drága a tiszta szesz beszerzése , / én a minap Erdélyben jártam , ott még probléma nélkül viszonylag jó áron beszerezhető , / ha másképp nem megy jófajta erős vodkával kell helyettesíteni !



S mint a közmondás mondja - "olcsó húsnak híg a leve", míg a híg alkoholnak csak simán körömlakk vagy likőr a neve ... 

Ennek a pálinkának az erősségét olyan 40 °- 45 ° - fokosra állítjuk be , hogy kellemesen bizsergesse meg a hast , semmiképpen nem lehet maró hatású , vagy émelyítően édes . Ezt az italt nem lehet egy napon említeni a kereskedelemben kapható gyomorkeserűkkel , vagy különféle aperitifekkel !


 

A dió témáról kimerítő összefoglaló olvasható itt : http://dioskonyv.bionuss.eu 

ui.: Szeptember környékén a kóstolást megejtvén túl édesnek és kicsit likőrösnek tűnt , ezért kapott még 2 l. jófajta szilvapálinkát , ezzel decemberre tuti lett !

1 megjegyzés:

  1. Én is készítettem már háromszor is, második alkalommal boltban vásárolt drága vodkával, s semmire se lett jó, ki kellett öntenem az egészet. Harmadikszor tiszta 60 fok körüli gyümölcspálinkából készítettem, isteni lett, de nekem leginkább a legelső tetszett, amit szilvapálinkával készítettem.

    VálaszTörlés