"......Olyan ez, mintha a szerelemről próbálna az ember valami újat mondani,
de persze tudja, hogy lehetetlen, egyébként is mindenki a saját
szerelmét és a saját lecsóját tartja kivételesnek....."-Fehér Béla: Lecsó
A lecsó szerelem !
Készülni kell rá, tervezni, elmélyülni készítésében, két alkalom között pedig
kutatni eredetét, változatait, jövőjét. Megismerni titkait szinte sosem lehet;
mindig találni valami egészen új vagy éppen meghökkentő változatot. Betelni
vele megint nem lehet, én legalábbis nem tudok.
Váncsa István :
Igazi lecsók , (Simonffy András emlékének) című művében például így vélekedik
a finomságról." … Egyetlen dolgot szögezhetünk le a lecsóval kapcsolatban: kétnemű. Vannak
maszkulin harapnivalók, például a birkapörkölt, a halászlé, a körözött, a tatárbifsztek
és hasonlók, továbbá vannak feminin ételek, általában a főzelék- és tésztafélék,
a levesek többsége, végezetül van egyetlen egy dolog, ami lehet ilyen is meg
olyan is, ez a lecsó. Házaséletének második-harmadik évében a férfiállat megtörik
és családi (feminin) lecsót kezd főzni, a családi lecsó rizzsel készül, kapszaicintartalma
pedig jóval a halálos dózis alatt van; ha aztán később újra egyedül marad a
férfiállat, mondjuk elcsapta a felesége vagy megfojtotta az élettársát, akkor
megint maszkulin (macsó) lecsót készít, ami gyakorlatilag bármi lehet. "
A lecsónak szottya kell, hogy legyen ! ...."Az igazi lecsó
ma nem lehet más, csakis a pörkölt diktatúrája elleni forradalom. Szaft helyett
szotty. Unalom helyett izgalmas kreativitás. Jöjjön a fokhagyma, a bazsalikom,
a rozmaring, a petrezselyem, az oregánó, a kakukkfű, a majoránna! Kezdjük akár
olívaolajjal. Ne hagyjuk ki a cseleket, ne búcsúzzunk se szalonnától, se kolbásztól.
Semmit ne zárjunk ki! Tejföl, rizs, tarhonya, tojás. Még a velő vagy a máj se
bűn. A gomba, a spárga se. Bor is mehet belé. Csak könyörgöm, nagy, vastag karikákra
vágjuk a hagymát, hogy még véletlenül se legyen belőle szaft, és felejtsük el
a pirospaprikát ezúttal, van ebben zöldpaprika elég! (Jegyezzük meg, Ínyesmester
is ragaszkodik a karikára vágott hagymához, és őrölt paprikáról még csak említést
sem tesz.) Az igazi magyar
lecsó olyan, mint az Úristen. Egy, mégis annyiféle, ahányan hisszük . Nincs igaza Bródynak,
nemzeti karakterünkhöz a sokszínűség, a változatosság illik, és éghajlati viszonyainknak
sem felel meg mindenkor a pörkölt. Mert a lecsó sokkal inkább passzol a nyárhoz,
a kánikulához. Lehet a télé a pörkölt, de a nyáré legyen a lecsó, a maga üde
szottyával, pezsdítő zöldségzamatával, izgató fokhagymájával, friss zöldfűszereivel,
végtelen lehetőségeivel. " - CSERNA-SZABÓ
ANDRÁS:A lecsóról
" Kétségtelen, hogy ez az étel tág teret ad a rögtönzésnek, ráadásul az is
el tudja készíteni, aki egyébként nem tud főzni – ettől aztán mindjárt
azt hiszi, hogy tud! Van, aki
szalonnát pirít a hagyma alá, van, aki nem szereti a füstölt szalonna
ízét, ezért például libazsírt használ. Az is kérdés, hogy hosszában
vágjuk fel a paprikát vagy karikára, beletegyük-e a magházat vagy sem?
(Feltétlenül tegyük bele!) Egyáltalán, milyen legyen a paprika? Édes,
erős, vagy vegyesen érdemes használni? A komoly lecsómesterek
letérdepelve esküsznek meg, hogy igazi lecsót csak bogyiszlói paprikából
lehet főzni. Az pedig máshol nincs, csak Magyarországon, igaz, hogy
évről évre kevesebb. Az erős lecsóba általában tesznek fokhagymát, sőt,
fél kiskanálnyi cukrot is. Van, aki nem egyszerre kezdi főzni a
hozzávalókat, hanem a kiolvasztott, enyhén pirított szalonnán egy
darabig együtt párolja a paprikát a hagymával, valamint a felkarikázott
kolbásszal – a lecsóművészek sok hagymával dolgoznak –, és csak azután
dobja a fazékba a paradicsomot. De mennyit? Az a jó, ha sok a szaft,
vagy ha kevés? Meg kell hámozni a paradicsomot, vagy nem? A sűrűbb állag
kedvéért sokan kockára vágott tököt is dobnak bele (töklecsó). Egyesek
zöldbabbal dúsítják. Újabban a cukkini is divatba jött, de hallottam már
padlizsánról, sőt gombáról is. És persze a nagy kérdés: valódi füstölt
kolbász vagy virsli? Karikára vágva vagy darabolva? Találkoztam
olyannal, aki a többféle kolbászra esküszik, de szokásban van a kolbász–
virsli (szafaládé) kombináció is. Régen csak a lecsókolbász járta,
hiszen még nyersen is jóízű volt, noha akadtak benne porcogómorzsák – a
hentes a saját körmét is belevágta, ahogy akkoriban ezt kötelezően meg
kellett jegyezni –, aztán viharosan romlani kezdett a minősége. A magyar
nép leszokott róla. M. Bandi, a hagyományos magyar ízek atyamestere,
két tucat fokhagymagerezdet szétkalapál a vágódeszkán, aztán ezen a
pépen klopfolja papírvékonyságúra az öt centis darabokra felvágott
szűzpecsenyét, úgy, hogy a kis hengereket előbb a talpára állítja. Talán
fél percig süti, és már dobja is a lecsó tetejére. Olyan jó, hogy nehéz
szavakba önteni. Aztán az újabb lényeges kérdés: tarhonya, rizs,
krumpli, nokedli vagy tojás? Mindez gusztus kérdése, senki ne hagyja
magát befolyásolni, készítse azzal, amivel szereti. Egyébként már maga
az őrölt fűszerpaprika is megosztja a lecsóbarátokat. "- Fehér Béla: Lecsó
"Tanítani kellene a harmadik évezredbeli fiatalságnak az életet. A
szerelem eredendő szépségét, az idill erejét, az ízek és a konyha
művészetét. Minden magyar fiúgyereknek tudnia kellene halászlét / lecsót * / főzni,
paprikáját bírni. Ahogy Krúdy Gyula mondja: „bukfencet kell már vetni
ennek a mostani világrendnek, hogy megint szép emberek jöjjenek a
földre.”- Krúdy Gyula : Bukfenc * megj. tőlem
Kíváncsi vagyok a folytatásra is, épp ma készítettem újból, úgyanúgy ahogy a múltkor is, csak most tojás helyett rizzsel, no azzal is fergeteges lett, már harmadszor szedek:-))))
Most már tudom, hogy nem tudok lecsót készíteni. Nagyon ritkán készült nálunk, és akkor sem így. De ezt nagyon meg akarom kóstolni, és mivel nem lehet, így megtanulok lecsót főzni Tőled. Köszönöm !
Kíváncsi vagyok a folytatásra is, épp ma készítettem újból, úgyanúgy ahogy a múltkor is, csak most tojás helyett rizzsel, no azzal is fergeteges lett, már harmadszor szedek:-))))
VálaszTörlésMost már tudom, hogy nem tudok lecsót készíteni. Nagyon ritkán készült nálunk, és akkor sem így. De ezt nagyon meg akarom kóstolni, és mivel nem lehet, így megtanulok lecsót főzni Tőled. Köszönöm !
VálaszTörlésEz egyáltalán nem azt jelenti hogy nem tudsz lecsót főzni , tudsz csak nem ilyet !
Törlés