Oldalak

2016. március 19., szombat

/ embed>

Parasztkrémes hájas tésztából

                           mert Virágvasárnap van !

 

         "A keresztény világ ezen a napon azt ünnepli, amikor szenvedése előtt Jézus felment Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászkavacsorát ott költse el tanítványaival. Dominica palmarum, avagy Dominica in palmis de Passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről.Az egyházi liturgiában már az első századoktól gyökeret vertek a bevonulást felelevenítő szertartások. Jeruzsálemben 400-ban ünnepi menetben vonultak a pálmaágakat lengető hívek az Olajfák hegyéről a városba. Nem sokkal később Konstantinápolyban, majd a 11-12. században Rómában is meghonosodtak a virágvasárnapi szertartások, a hívek által magukkal hozott pálmaágak megáldásának szokása bizonyíthatóan a 8. század közepére nyúlik vissza. Az ókori világban a pálma az élet, a reménység, a győzelem jelképe volt, és a vértanúkkal is összefüggésbe hozták.Azokban az országokban - mint hazánkban is -, ahol nincs pálma, a korán bimbózó fűzfa vesszejét, a barkát szentelik meg a katolikus templomokban."- http://mult-kor.hu /

    Ezekhez az időkhöz képest a mai világunk már igencsak megváltozott, ezt tükrözi a költő :

Jókai Anna:

Ima – virágvasárnap alkonyán

Istenem.
Az az alkony.
A földbe döngölt örökzöldek.
A már üres úton horpadt pléhdobozok zörögnek.
Hasadt nejlonzacskók a bokrokon fennakadva.
Köpésbe ragadt csikkek a taposott fűben.
Istenem.
Ez a piszkos alkony
a hamis csillogású nappal után –
Mert semmi sem volt a híg fényben valódi:
sem a csődület, sem az ujjongás,
sem az integető pálmaágak
sem a fejhangon intonált hozsanna.
Egy álságos jelenet mozgatott bábjai voltunk.
Nem itt dőlt el a sorsunk.
Istenem.
Alkony van.
Kivérzett eufória.
A tömeg berekedt.
Vedel, zabál:
Vacsorál.
A Tévé elé ül.
Új üvöltésre készül.
A „feszítsd meg” élvezetesebb.
A kereszthalál érdekesebb.
Istenem.
A nagypéntek a valóság.
Nem csap be engem.
A virágvasárnap illúzióját
engedd elfelednem.











   A szívszorító költői képek után az igaz keresztény magába szál és bűnbocsánatot tart , majd készül a Húsvétra .   Szóval a Virágvasárnap egy nagyon régi ünnep és ezt illik kellőképpen megtartani , ráadásul az idén a József nap is ekkora esik . Tehát a Józsefek köszöntése közepette és a nagyhét előtt lássunk egy igazi régi süteményt . Sokféle krémest ettem már , kiválóbbnál kiválóbbakat , úgymint a Szamos cukrászatét / a Ruszwurm-ét , a Daubner-ét , vagy a Gerbeaud-dét , netán az Auguszt-tét , etc. ; de ami igaz az igaz a nagyanyámét azt feledni nem tudom ! Az a szerencsém hogy a feleségem ezt még most is tudja készíteni !

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál rum, 1,5 dl langyos sós víz (5 gr só)

A hájhoz:

40 dkg sertésháj, 25 dkg liszt , 2 evőkanál rum

A krémhez:

1 liter magasabb zsírtartalmú (min. 2,8%) tej, 6 tojás , 6 kanál rétesliszt , 6 kanál cukor ,1 rúd vanília kikapart belseje , a szóráshoz porcukor

Elkészítés: A hájat megtisztítjuk a hártyától, ledaráljuk, majd a 25 dkg liszttel és a 2 evőkanál rummal összegyúrjuk. Kenhető állagú lesz. A tésztához valókat - a 1/2 kg lisztet, a 2 tojás sárgáját, a tejfölt, ecetet és rumot 1,5 dl langyos sós vízzel összegyúrjuk. Kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük az előkészített háj 1/3-ával. Összehatjuk, és fél órát állni hagyjuk. Majd újra nyújtás és kenés következik. Összehatjuk, és pihentetjük ismét fél órát. Majd újra nyújtás és kenés jön. Ezt összesen háromszor ismételjük meg. Az így kapott hájas tésztát (leveles tésztát) , egy éjszakára a hűtőbe tesszük .

Elkészítés: A hájas tésztát kinyújtjuk, és két egyforma nagyságú téglalapként kisütjük. 200 fokon kb. 20-25 perc alatt sül meg.
A krémhez a 6 tojás sárgáját, a 6 kanál cukrot   habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a 6 kanál lisztet. A forrásban lévő tejet levesszük a tűzről, és kevergetés mellett hozzáadunk egy szál Bourbon  vanília rudat amit előzőleg kettéhasítunk és a belsejét kikaparjuk , hozzáadjuk, majd visszatéve a tűzre puding sűrűségűre főzzük. Utána a 6 tojás fehérjét habbá verjük, és ha már kicsit kihűlt, de még nem hideg tejes krémhez óvatosan hozzákeverjük. Ha kihűlt, megkenjük vele az alsó tésztalapot, majd rátesszük a felső lapot. porcukorral megszórjuk a tetejét és kockára vágva  kínáljuk.

 


kép: http://www.gasztroangyal.hu/receptek/desszertek/kremes/


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése