Oldalak

2016. március 18., péntek

   embed>

Spagetti carbonara medvehagymával

mert most van a szezonja !  

 

    Így március idusán Sándor , József nap környékén már van medvehagyma bőséggel és fokhagymás ízvilága a friss zöldjével remekül hozza a tavasz ízét az ételekbe téve .

     Számtalan carbonara recept elérhető manapság , a legjobb chefektől , egyszerűek és komplikáltak egy-egy kis csavarral hogy az eredmény biztos legyen .
     Most a lehető legegyszerűbbet teszem közzé , amely puritánsága ellenére , véleményem szerint egyike a legfinomabbaknak . 
     Le kell szögezni hogy csak friss tojással készíthető és nem kell hozzá sem por  , sem tejszín , sem tej , csak : 

   2 személy részére :

- 20 dkg. spagetti - durum , lehetőleg Nr.5 
- 2 egész tojás + egy sárgája
- 15-20 szál medvehagyma
- 15 dkg. jó húsos füstölt kolozsvári  szalonna 
- 10 dkg. parmezán + 10 dkg. jófajta kemény sajt
- só , bors 


Feltesszük a spagettinek a főzővizet és amikor lobogva fő megsózzuk , beletesszük a spagettit , időnként meg-meg kavarjuk .Míg a spagetti fő , egy magas falú serpenyőben egy kis olívaolajat melegítünk és odatesszük sülni a felkockázott kolozsvári szalonnát . Közben a tojásokat felverjük , a harmadiknak csak a sárgáját adjuk hozzá , ezután belekavarunk két maréknyi reszelt sajtot , egy ilyet egy olyat . Mikor a szalonna már megpirult rádobjuk a fellaskázott medvehagymát egy kicsit együtt sütjük , aztán félrehúzzuk a tűzről . Ha spagetti már al dente , akkor egy szűrőkanállal egyenest a sült szalonnára merjük /nem kell leöblíteni , az csak elhűtené /, jól összekeverjük és a főzővízből még egy merőkanálnyit hozzáadunk , közben kevergetjük és ráöntjük a tojást és lehúzzuk a tűzről . Gyors mozdulatokkal összekeverjük , bőven megszórjuk frissen őrölt borssal . Azonnal tálaljuk , a tányérra még szórunk egy kis reszelt parmezánt .

kép: http://beastie-bistro.blogspot.hu/


3 megjegyzés:

  1. Ez a recepted az eredeti, igazi, talján szénégetők spagettije, persze kivéve a medvehagymát, az egyik legjobb tésztaétel.
    A medvehagyma igen jó ízt ad rá, nagyon fincsi, bár én egy kevés tejszínt is szoktam, de ez az én szám íze szerinti elkészítés, valóban anélkül is jó, gyakran készítem is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha elég tojást használsz és jó minőségű sajtot jó sokat akkor véleményem szerint nem kell a tejszín !

      Törlés
    2. tudom... de én azért használom, mert úgy szeretem :-)bocs

      Törlés