Oldalak

2020. december 6., vasárnap

 

Szent Miklós püspök


Aki nem hisz a Mikulásban, Jézusban sem hisz - Horváth Árpád SJ 


Advent II. Vasárnapján , Szt. Miklós myrai püspök emléknapján egy szentre emlékezünk aki az ókorban élt és a jócselekedetei híressé tették . 
Manapság a krampuszok kisértései alapján egyesek azt mondják hogy nincs is Mikulás , de ez nem így van. Mikulás van , Mikulás maga a csoda mint ahogy Jézus is , mert ugyanahhoz a valósághoz tartozik , az örökkévalóságban van , az örökkévalóság pedig itt van velünk !

Ez az ünnep , - mégha nem is hivatalos állami -  ünnep , főleg a gyerekek számára az . A Mikulás eljövetele arról szól alapvetően hogy minden nehézség ellenére a jóság az ami diadalmaskodik ! Horváth Árpád SJ  videóblogija alapján

Irgalmas Istenünk, Szent Miklós püspök közbenjárására őrizz meg minket minden veszélyben, hogy biztonsággal járjuk az üdvösség útját! A mi Urunk Jézus Krisztus, a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

PS.: Ez egy ünnepi recept , annyira jó hogy kölcsönvettem ,  Mónika Lukács :

Kacsamáj , borzselével és lilahagyma chutney-vel


Egy kacsamájat (500gr) puhára langyosítok (a sütő olvasztó programját nyomom rá de kézmeleg vízben is lehet áztatni még zacskóstul), aztán bontom, sütőpapírra téve a keményebb felével (színével) lefele, elkezdem "elmaszatolni"/elkenni, hogy az ereket kés, villa segítségével eltávolítsam (elég tocsányos meló de kell) és kb fél centi vastag téglalap alakra formázom. folpackra (dupla réteg) vastag élű késsel vagy valami lapos forgatóalkalmassággal átszedem ( inkább csak próbálom lehetőleg minél jobban egyben , keményebb, külső része továbbra is alul. a bor opció de nekem így jobban ízlik. 4-5 deci gyümölcsös vörösbort tűzre teszek, bele 6-8 szem feketebors, 2 csík bio, kezeletlen narancshéj (most szárított reszelékem volt), pár szelet friss gyömbér, besűrítem, olyan 2-4 ek-nyi mézesen folyós állagú lesz, végén vigyázni, mert gyorsan összekaphatja, kicsit hamarabb kiszedem a szilárd cuccost. a mézesen folyó bort rákenem a kacsamájra, a szokásosnál bővebben sózom, borsozom, majd a fólia segítségével feltekerem jó szorosra, még fóliával lehet rögzíteni, végeit elkötöm. gyöngyöző, forrásban lévő ( kb a "kolbász" 3/4-éig érő) vízzel telt lábasba teszem és benne óvatosan forgatva, hogy minden oldalát egyenletesen érje 1,5-2 percig , aztán egy előzőleg hideg vízzel és jéggel feltöltött bödönben kihűtöm pár perc alatt. hűtőbe rakom legalább 1 napra de simán érhet egy hétig is.

borzselé: 4-5 deci fűszeres fehér bort (édeskés) összeforralok pár szem feketeborssal, 2 csík gyömbérrel, bio narancshéjjal, redukálom kb felére, szűröm, 2 ek zselatinnal elkeverem, jénaiban hűtöm, evés előtt villával morzsolok belőle. ja most még kk mézeskalácsfűszert is tettem bele kísérletképp.

chutney: 5-6 fej lilahagymát vékonyan szeletelek, kacsazsíron, fonnyasztom, hozzá: kk 4 fűszerkeverék, szórás kardamóm, opcionálisan édesítés, jellemzően nem szükséges (én 1 ek glicint teszek hozzá), felöntöm félig vörösborral (én felesben szoktam csontlével) és hagyom az ízeket összeérni, majd zsírjára sütöm. hűtőben egy hétig is eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése