Soli Deo gloria
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni.
Jézus szobra a berlini székesegyházon |
Vasárnap ünnepeltük úrnapját, Krisztus testének és vérének ünnepét. Jézus nagycsütörtökön szembesül azzal, hogy elárulják, hogy kereszthalál vár rá. Tudhatta, hogy Péter is el fogja árulni, és még a mennybemenetele előtt is kétségek lesznek apostolaiban, ő a rosszra mégis jóval, a nagyobb jóval felel. Megosztja és szétosztja önmagát az Eucharisztiában, s habár ismer bennünket is, tudja, hogy sokszor elbukunk, mégis velünk marad, valóságosan jelen van az Oltáriszentségben.
És akkor most lássuk mi a szentháromság a gasztronómiában , hát : a zsír , a szalonna és a sonka . A füstölt háziérlelésű parasztsonka ilyenkor nyár elején , mikor már nem újdonság a jó zöldhagyma , fejes saláta és akad már paradicsom is igencsak ínyenc csemege jó ropogós házi kovászos kenyérrel .
Különösen alkalmas a parasztsonka faragványból sütni egy jó öntött salátához . Gyerekkoromban megnem ettem volna az öntött salátát , pedig nagyanyám és anyám igen nagy élvezettel fogyasztották és kínálták is , de valahogy nem volt gusztusom hozzá , úgy nézett ki mint valami ázott felmosórongy és ráadásul sült szalonnadarabok úszkáltak a tetején az ecetes lében ,- nahát ez nem valami férfi étel volt .
Lássuk hogyan készül mifelénk az öntött saláta : Veszünk két szép fiatal gyenge salátafejet , amit kellőképen megmosunk és hidegvízben áztatjuk egészen a felhasználásig . Aztán kockára vágunk úgy 50 g. füstölt nyers kolozsvári szalonnát és ugyanígy mellé vágunk a házi füstölt paraszsonka faragványokból is ugyanannyit , csak az íze kedvéért és ezeket egy jó vasserpenyőben megsütjük , miután megsültek kivesszük a pörcöt a serpenyőből és félretesszük .
A visszamaradt zsiradékot tovább készítjük egy kis tejjel /6 dl./,édesítőszerrel , ecettel és sóval , teszünk bele ízlés szerint zöld fokhagymaszárat és összeforraljuk , ha kell még utána ízesítjük , sózzuk borsozzuk , ha tul savanyú teszünk bele egy kis vizet . A negyedelt salátaszíveket és az összetépkedett salátaleveleket az áztató hideg vízből kivesszük és lecsepegtetjük majd egy alkalmas tálba vagy egy fazékba tesszük és a salátaöntetet ráöntjük úgy melegen ahogy van , majd összeforgatjuk és meghintjük a szalonna-sonka pörccel , az egészet visszahűtjük . A salátának félig roppanósnak , félig fonnyadtnak kell lennie , úgy a finom , ezt a köztes állapotot kell eltalálni és a salátalén érződnie kell a fokhagymának de nem kirívóan , kellemesen édeskés, savanykás , sósnak kell lennie és a pörcöknek nem szabad elázniuk , tálaláskor még adhatunk hozzá egy kevés tejfölt .
Ezt az öntött salátát én egy gombás spagetti mellé ettem , nagyszerű párost alkottak .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése