Oldalak

2021. június 24., csütörtök


   

   

       Keresztelő Szent János születése


Keresztelő János 
Ain Karim, Kr. e. 7. +Mahérusz vára, Kr. u. 29.
latinul : Ioannes Baptista , 
görögül : Johannesz Hürkánosz
zsidó vándorprédikátor , Jézus unokatestvére volt .


Az Egyház Jézuson és Szűz Márián kívül csak Keresztelő Szent Jánosnak ünnepli meg a test szerint való születése napját.

Az Írás szerint János hat hónappal előzte meg születésével a Megváltót, ezért míg a „Világ világosságát" azaz Jézust, az év legsötétebb napját, a Téli napfordulót követő december 24-én ünnepli a keresztény naptár, addig a „Világ lámpását", Keresztelő János születése napját, vele átellenesen , a Nyári napfordulót, azaz legfényesebb naptári napot követő harmadnapon ünnepli a világegyház.

Mindnyájan tudjuk a szent evangéliumból , hogy Szent Jánosnak /az ő személye kapcsolja össze az Újszövetséget az Ószövetséggel /,csak Isten csodája adott életet . 

Kájoni János :
 Keresztelő Szent János ünnepére
(részlet)
................................

Gábriel angyal menyből alájöve,
Születésedről szépen jövendöle:
Életed rendít , s neved megbeszélte ,
Mert Isten küldte .

Miért Istennek szent igiretben ,
Atyád kétséges : némula nyelvében ,
De hogy születél formálád isméglen ,
Nyelvét épségben .

Anyád méhében valál helyeztetve ,
Isméréd Krisztust tehozzád jönnie :
Kit mindenkinek jelente Szüléje ,
Repdesvén méhe .

A több próféták Krisztust csak hirdették ,
Ő eljövését csak megjövendölték :
De teáltalad ujjal mutattaték ,
S dicsőítteték .

Imhol , azt mondád : az Isten báránya ,
Ki e világnak lészen Megváltója :
Bűnét eltörli , vétkeit elmossa ,
S lelkét gyógyítja .

Kájoni János , sz.: KiskajánBelső-Szolnok vármegye1629 körül – Gyergyószárhegy1687április 25. erdélyi születésű , ferences szerzetes, orgonista, orgonaépítőénekszerző és -fordító, a Kájoni Kódex alkotója, botanikus, nyomdász és könyvkiadó.

A júdeai hegyekben , ahol Keresztelő Szent János született /Ain Karim (arab) vagy Ein Kerem (héber) / Jeruzsálemtől nyugati irányban egykor város volt , majd elnéptelenedett , azután pedig Israel állam létrejöttét követően betelepítették bevándorlókkal , ma Jeruzsálem része , egy modern környék a Hadassah Medical Center helyszíne . Egykor "A szőlőskert tavasza " nevezetű völgyben volt Zakariásnak a háza ahol Keresztelő Szent János született amely fölé a későbbiekben a keresztesek templomot építettek , amely a muszlim hódítás után elhagyatottá vált és a muzulmánok állat istállónak használták .Az ezt követő korokban a ferencesek feltárták a romokat és újjáépítették a templomot 




A Lateráni Keresztelő Szent János főszékesegyház (Basilica di San Giovanni in Lateranoa római egyházmegye központja. A négy római pápai bazilika közül ez a legrangosabb (a másik a három a San Pietro in Vaticano, a San Paolo Fuori le Mura és a Santa Maria Maggiore). - https://vilagunk-blog.blogspot.com/2018/01/a-laterani-keresztelo-szent-janos.html

A magyar nyelvterületen Keresztelő Szent János napját Szent Iván napjaként emlegetik. Szent Iván éjszakája a nyári napforduló, vagyis az esztendő legrövidebb éjszakájának ünnepe. A Szent Iván név a bizánci egyház kultikus befolyására emlékeztet.

Köztudott hogy Keresztelő Szent János igen aszkéta módon táplálkozott : a pusztában fellelhető sáskákat /igen gazdag fehérjeforrás /evett , valamint vadméhek mézét , Máté evangéliuma szerint és gyakran böjtölt , kb. ennyi maradt ránk . Tiszta ketogén életmód !

Rákerestem , ma is van ilyen , sőt más is : - https://divany.hu/offline/2013/04/16/saska/

Ezeknek híján maradok az ilyenkor szokásos nyári menünél : kapor leves és juhtúróval töltött gombafejek .

Kép : Szász Elemér székely kaporlevese 


 Pont úgy készül mint a sóskaleves csak ebben az esetben van egy kis plusz sült házisonka faragvány rászórva a tálaláskor .

A töltött gomba pedig ahogy Buday Péter készíti :

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése