Oldalak

2021. november 21., vasárnap




 Krisztus , a mindenség királya



Ma, az egyházi év utolsó vasárnapján, Krisztust, a mindenség királyát ünnepli az Egyház, és a katolikus hívők, akik szerte a világon különböző országokban és különböző uralmak alatt élnek, arra gondolnak, hogy mindannyian Krisztus országához tartoznak és az ő szelíd uralma egyesít minden benne hívő keresztény embert.

A Pilátus ítélőszéke előtt álló Krisztus eszünkbe juttatja, hogy ő lesz az utolsó ítélet királya. Egyszer majd mindannyiunknak elé kell állnunk, hogy számot adjunk életünk napjairól, tetteiről.


Munkácsy : Ecce Homo


Jézus azt mondja Pilátusnak: „Én arra születtem, és azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról.” (Jn 18,37) Erre a helytartó felteszi a kérdést: „Mi az igazság?” (Jn 18,38). De az Úr nem felel neki. Később, miután Pilátus megostoroztatta Jézust, és katonái gúnyból töviskoronát és bíborköpenyt adtak rá (Jn 19,1–3), a helytartó, rámutatva az Úrra, ezt mondja: „Íme, az ember!” (Jn 19,5) Pilátus tehát maga válaszolja meg előző kérdését (Jn 18,38): az igazság nem valami, nem egy elvont eszme, hanem valaki: maga Jézus Krisztus (Jn 14,6).



Antonio Ciseri - Ecce Homo


Vasárnapokon és fő ünnepeken a keresztény gyülekezet ünnepélyesen megvallja hitét.

Credo ~
az Apostoli hitvallás . Ez gyökereit a római Egyház keresztségi liturgiájában találja, és a legkorábbi szövegváltozatokat nagyon korán, már a 2. században használhatták: a kegyes hagyomány szerint maguk az apostolok adták tovább az első keresztényeknek. Ez a hitvallás mindenesetre római katolikus kereszténységünk eredetéhez repít vissza bennünket, a vértanúk Egyházának korába, amikor a hitet megvallani nem volt játékdolog, s arra figyelmeztet bennünket, hogy ma is egész életünk odaadását feltételezi a szóban megvallott hit.-https://www.magyarkurir.hu/nezopont/utravalo-krisztus-mindenseg-kiralya


A mai ünnepen egy hagyományos magyar ételt ettünk :
húsleves



rántott hús



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése