Imitatio Christi (IV.)
Nagyhét , Nagyböjt , a Feltámadás ünnepe , reményt , lehetőséget ad , a szabad akarattal bíró embernek .... - Stoffán György
".... amikor böjtölünk , ha korog a gyomrom , az harangszó legyen , ha fáj a fejem az éhségtől , az Jézus töviskoronája legyen , ha fáradt vagyok , Krisztus megtört testére gondoljak , ha ingerült vagyok , győzzem le , azokat az indulatokat amelyek keresztre feszítették Krisztust , és minden lemondásom Jézushoz kössön , Jézusom szeretlek téged , érted böjtölök , érted vállalok én is mindent , hiszen te is elvállaltál értem mindent , Ámen ! "
- Kocsis Fülöp , érsek , metropolita
Zöldcsütörtökre : spenót bundáskenyérrel
https://baloghpet.files.wordpress.com/2021/12/husmentes.jpg |
Nagypéntekre : fűszeres garnéla rák , osztriga szószban
https://www.masakan-rumahan.com/wp-content/uploads/2013/10/appetite-1238571_1920-1240x578.jpg |
Hozzávalók:
200 gr közepes méretű garnélarák (megtisztítva, a farkát elhagyva)
1/4 hagyma (hosszában szeletelve)
1 marék kapribogyó (apróra vágva)
80 ml víz
Olaj a pirításhoz
Fűszer:
1 evőkanál paradicsomszósz
2 evőkanál Sambal szósz /vagy Erős Pista
1 ujjnyi gyömbér (vékonyra szeletelve)
3 evőkanál osztrigaszósz / vagy 1/2 szójaszósz + 1/2 halszósz
Só és bors ízlés szerint
Hogyan főzzünk fűszeres garnélarákot osztrigaszószban:
– A hagymát megfonnyasztjuk.
– Adjuk hozzá a gyömbért, majd kevergetve pirítsuk illatosra.
– Adjuk hozzá a káprit és 2 evőkanál vizet, készre főzzük.
– Adjuk hozzá a garnélarákot, főzzük, amíg színe megváltozik.
– Adjuk hozzá a paradicsomszószt, a chiliszószt, az osztrigaszószt, a borsot, a sót és a maradék vizet.
– Kissé sűrűre főzzük.
– Melegen tálaljuk.
Nagyszombatra : japán gombaleves
Hozzávalók (4 személyre)
-shimeji gomba: 20g ( a Lidl-ben olykor kapható )
-enoki gomba:20g ( a Lidl-ben olykor kapható )
-enoki gomba:20g ( a Lidl-ben olykor kapható )
-laskagomba : 15 g
-mindezeknek hiányában csiperke gomba
-víz : ~ 1liter
-Consomme granulátum 2 teáskanál , vagy egy leveskocka ,só, bors , két gerezd reszelt fokhagyma ,2 ek olíva olaj :15g , egy kisujjnyi reszelt gyömbér , 45 g póréhagyma aprítva , 2 ek. üveges lecsó , 1/2 chili paprika , petrezselyemzöld mérsékelt mennyiségben .
Elkészítés
A gombát enyhén megtörölgetjük, a szárát eltávolítjuk, falatnyi darabokra vágjuk, és serpenyőben 1 ek olívaolajon , lassú tűzön 5 percig sütjük. Félretesszük. Egy megfelelő lábasban 1 ek olívaolajon a fokhagymát és a gyömbért megfonnyasztjuk majd rátesszük az aprított póréhagymát , mérsékelt tűzön pirítjuk míg összeesik , akkor teszünk rá 2 ek üveges lecsót és tovább sütjük , ekkor hozzáadjuk a félretett pirított gombát , borsozzuk , felöntjük vízzel , óvatosan sózzuk ha kell és hozzáadjuk az aprított chilipaprikát , készre főzzük , a végén megszórjuk aprított petrezselyemzölddel . Melegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése