Oldalak

2023. október 16., hétfő





Habár már október közepe van   .... 

Petőfi Sándor - SZEPTEMBER VÉGÉN - 

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt.
Még ifju szivemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyűl már,
A tél dere már megüté fejemet.

Elhull a virág, eliramlik az élet...

- leesett az első hó a Madarasi Hargitán ! .....






Felvetni egy jó problémát, kérdezni egy jó kérdést - már a munka felét jelenti.-
Szent-Györgyi Albert



Mit is teszünk magunkkal valójában?
Megváltozott fénykörnyezetben éljük életünket, felborítva cirkadián ritmusunkat. Akár hedonizmusból, akár a modern táplálkozási ajánlások hatására olyan ételeket eszünk, amelyek felborítják szervezetünk egyensúlyát. Mozgásszegény életmódot folytatunk, rosszul lélegzünk (hiperventilláció, szájlégzés) egyszóval mindent elkövetünk, hogy ne érezzük jól magunkat a bőrünkben. Mindez már magában is megborítana minket, azonban a biztonság kedvéért ráteszünk egy lapáttal, ez pedig a közösségi média / és benne a teméntelen reklám = agymosás /
Reklámokat nézünk, fogyasztási cikkeket kergetünk. A reklámok gyártói egymás között az 1920-as évek óta elismerik, hogy a munkájuk lényege az emberek hiányérzetének felkeltése – hogy aztán a terméküket tálalják az általuk keltett elégtelenségérzet csillapítására. Ideális esetben a hirdetés azt érezteti az emberrel, hogy az adott termék birtoklása nélkül lúzer. Az érzelmi sebezhetőségre apellálsz, és ez a gyerekeknél még könnyebben megy, mert ők a legsebezhetőbbek érzelmileg.
Életünk anyagi biztonságát hajszoljuk, azonban jó, ha tudjuk, hogy ha el is érjük ezeket a célokat, azok nem adnak enyhülést agyunknak. Hiába van meg a piros Ferrarink, amire mindig is vágytunk, ez nem fog megváltást hozni, sőt az anyagias embereknél, akik úgy vélik, hogy a boldogság kulcsa az anyagi javak gyűjtögetése, sokkal magasabb szintű depressziót és szorongást mutatható ki. Az online tér sem hoz megváltást, nem képes pótolni a valódi emberi kapcsolatokat. .....
Sokan úgy gondolják, hogy maga a számítógéphez kötöttség hozza el a szorongás és a depressziót, azonban a többség esetében ezek már megvoltak, mielőtt a kényszeres viselkedésminták beindultak. Ezeknek az embereknek a megszállott internetezés menekülést jelent a szorongásból , azáltal, hogy eltereli a figyelmüket.....de mindez illúzió csupán....
A modern élet csodája, hogy nincs valódi kapcsolatunk a körülöttünk élőkkel, s a magány úgy lengi be kultúránkat, mint a szmog.
Nos jobb, ha tudod a magány nagyjából akkora stressz, mintha valaki alaposan pofon vágna.
A mélységes magány tehát akkora stressz, mint egy fizikai támadás........
Vajon miért okoz a magány erőteljes depressziót és szorongást. .....
Az evolúció során úgy fejlődtünk, hogy ne csak jól érezzük magunkat másokkal, hanem biztonságban is. ....... de a valóságban nem arról van szó, hogy befelé, a családunk felé fordulunk. Már a családunkkal sem csinálunk közösen programokat. Sokkal kevesebb a közös családi étkezés; sokkal kevesebbet járunk együtt színházba; és sokkal kevesebb a családi nyaralás is. .....

A depressziót nem csak egy rossz esemény idézi elő, hosszan tartó stresszforrásként kell szolgálnia. Ha pedig vannak pozitív, stabilizáló dolgok az életedben, az erősen csökkenti a depresszió kialakulásának esélyeit. Minden egyes jó baráttal, vagy ha a partnered támogat és igazán törődött veled, jelentős mértékben csökken a depresszió.
Oké, de mi az, ami az agyadra mehet? ......
-Beragadtál egy számodra értelmetlen munkába, ahol nincs pozitív visszajelzés, nincs lehetőség a változásra, fejlődésre és nincs meg a munka öröme.
Rengeteg ember mondja azt, hogy „nem köti le, amit csinál”, és csak időt ––fektet a munkájába energiát vagy szenvedélyt nem.
Mások „aktívan kivonják magukat” nem egyszerűen csak boldogtalanok munkavégzés közben, hanem ezt minden lehetséges eszközzel ki is mutatják. .........
..... a visszatekintés itt is nagy segítség a folyamat megértésében, ami az első lépés a kiúthoz. Magyarázatot ad arra, miért nem tudtak a kívülállók: család, barátok segiteni és miért nem szerencsés rájuk rakni a terhet, illetve miért nem hoznak megoldást a tabletták, ami egy olyan belenyúlás, ami a kívülállókat még tehetetlenebbé teszi.
Ne feledd, a te egészséged, a te felelősséged, az első lépés a megértés, és a megfelelő hozzáállás, ehhez bizony vissza kell tekinteni.
A munkával töltött idő életed jelentős része. Ha váltani tudsz egy olyan állásra, ahol kevésbé irányítanak, és több önállóságot kapsz, vagy ha olyan munkát végzel, ami meggyőződésed szerint számít – akkor csináld!
Keresd a kapcsolatot a természettel. Nem meglepetés. hogy ha többet vagy kint a szabadban annál kisebb eséllyel leszel pánikbeteg, szorongó, vagy depressziós. Már az is rengeteget számít, ha kimész gyalogolni a természetbe.

- Dr. Tóth Lénárd szakgyógyszerész, fms szakértő

PS.: - Magas vérnyomás # 1
- Magas vérnyomás # 2
- Magas vérnyomás # 3



Tojásos velő zöldborsóval rakva


A velőt hidegvízben megmossuk , hártyáitól megtisztítjuk és egy kis rozmaringos forróvízbe tesszük 1-2 percre , aztán kivéve lecsepegtetjük és félre tesszük .
A vereshagymát és a fokhagymát apróra felaprítjuk , egy kis fűszeres zsíron megdinszteljük , majd rátesszük a felaprított gombát és együtt pirítjuk egy pár percig , ezután  hozzáadjuk a lecsepegtetett velőt ,  menet közben ráteszünk még 3 felvert tojást , megkevergetjük és már nem sütjük tovább , levesszük a tűzről , félre tesszük .
A zöldborsót /jó a mirelit is /mikróban kb. 3-4 percig pároljuk , aztán félretesszük .
Egy megfelelő lapos jénai tálat , kizsírozunk , az aljára zöldborsót terítünk és erre halmozzuk a velős tojásos gombát , sózzuk , borsozzuk , majd a maradék zöldborsóval befedjük , a tetejére sajtot reszelünk és a sütőben vagy mikróban kb. 5 percig sütjük ! Tálaláskor meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel .












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése