Oldalak

2012. november 26., hétfő

 

Laskagomba csorba / cibereleves /

avagy gasztroaffektálás  és a hamis pacal csorba 

 

   A laskagombából készített csorbát azoknak találták ki akik ódzkodnak a pacaltól mert átütő kellemetlen szaga van . Ez csak annyiban igaz hogy az előkészítés során tényleg van egy kis kellemetlenség de amikor elkészült már ennek nyoma sincs ! Ha jól van elkészítve akkor nem érezni mást mint egy különleges illatfelhőt úgymint a halászlé , a birkagulyás vagy a vadpörkölt esetén !  

  Ennek ellenére  létezik az a bizonyos gasztroaffektálás azok részéről / általában a hölgyek / akik öklendeznek a  nyers , vad , maszkulin , állati szagoktól , amikkel szembesülünk vadászaton , vagy egyszerűen egy birkacsorda közelében , netán egy disznóöléskor is ! 

     Ilyenkor jön az amit a dal is mond hogy : " .... csak az jöjjön aki bírja , aki tudja hogy végig csinálja....csak az jöjjön ...." Igen ám de mit kezdjünk ezekkel a finnyás ínyencekkel akik mégiscsak megkóstolnák a pacal csorbát mivel látják hogy milyen élvezettel kanalazzuk azt .... csak az a pacal ne lenne benne !  Nos ezeknek találta ki a múlt században , egy radóci  szakácsné  / Rădăuți -  bukovinai helység Erdély észak-keleti szomszédságában /  a rădăuți csorbát amiben  a pacalt csirkemellel helyettesítette mivel a kocsmáros undorodott a pacaltól

    Ezek után lássunk egy hamis pacal csorbát ezúttal laskagombával a pacal helyett , állaga  pont olyan mint a pacalé / mégse csirkemell ! /,ízvilága sem különbözik az eredeti csorbától - bár ezt az igazi pacal fanatikusok nem fogják elfogadni , de semmi se teljesen fekete vagy fehér . Mindennek van előnye és hátránya , gondoljunk a manapság úton , útfélen árult , mindenféle kemikáliákkal fehérített és tisztított , már-már aranyárban / a sertés tarja árában / mért pacalra , no ez a laskagomba esetében még nem áll fent ! 

 Hozzávalók :

 - egy félfej veres hagyma 

 - egy kisebb póréhagyma , zöldjével együtt

 - egy - egy szál sárgarépa és fehérrépa vagy   paszternák

 - egy negyed zellergumó és két szál zeller-zöld

 - egy - egy  paradicsom és zöldpaprika

 - egy - egy csokor petrezselyemzöld és lestyán meg egy kevés tárkony

 - 25 dkg. laskagomba

 - kb. 2 l. csontleves / alaplé / vagy 2 marhahúsleves kocka

 - kb. 3 - 4  cikk fokhagyma 

 - libazsír /vagy olívaolaj /, korpacibere / vagy bors magic /, tejföl ,  2 tojássárgája , só , fekete bors ,

csípős paprika .

Elkészítés :

   Egy kevés zsiradékon az apróra vágott veres hagymát üvegesre pirítjuk majd hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát és a zöldségeket valamint a felaprított paprikát és a paradicsomot is . Az egészet lassú tűzön pároljuk majd félidőben hozzáadjuk a csíkokra vágott laskagombát és együtt pároljuk , kb. 5 perc múlva az egészet felöntjük az alaplével és felfőzzük .Hozzáadjuk az apróra vágott zöld fűszereket , az összepréselt fokhagymát és a csípős paprikát is , sózzuk , borsozzuk ezután a tejfölt / házi kb. 1 dcl. ; bolti 20 %-os kb. 1,5 dcl. /elkeverjük 2 tojássárgájával és hőkiegyenlítéssel egy kevés levessel  fokozatosan a leveshez keverjük , ezáltal a leves sűrűbb lesz . Most következik a csorba savanyúságának a beállítása amit korpacibere hozzáadásával végzünk , ennek hiányában használhatunk "bors magic"- ot ami viszont csak Erdélyben / Románia / kapható , ha ez sem áll rendelkezésünkre akkor görögösen citrommal savanyítjuk és a tálalásnál is adunk hozzá egy citromkarikát. Ugyancsak a tálalásnál megszórjuk apróra vágott petrezselyemzöldjével és zöld ,  hegyes csípős paprikát is kínálunk hozzá meg egy csészében tejfölt , valamint a balzsamecet is helyet kap az asztalon .

       Kellemesen pikáns , savanykás levest kapunk , amely a jó házi tejföltől kissé zsíros , a zöldségektől ízes , a laskagomba kissé ress , majdhogynem rágós , tökéletes illúzióját adja a pacalnak . Ezzel a levessel bizonyítottan  kitűnően kúrálható a másnaposság is és azok sem affektálhatnak akik nem szeretik a pacalt. 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése