Laskagomba csorba / cibereleves /
avagy gasztroaffektálás és a hamis pacal csorba
A laskagombából készített csorbát azoknak találták ki akik ódzkodnak a pacaltól mert átütő kellemetlen szaga van . Ez csak annyiban igaz hogy az előkészítés során tényleg van egy kis kellemetlenség de amikor elkészült már ennek nyoma sincs ! Ha jól van elkészítve akkor nem érezni mást mint egy különleges illatfelhőt úgymint a halászlé , a birkagulyás vagy a vadpörkölt esetén !
Ennek ellenére létezik az a bizonyos gasztroaffektálás azok részéről / általában a hölgyek / akik öklendeznek a nyers , vad , maszkulin , állati szagoktól , amikkel szembesülünk vadászaton , vagy egyszerűen egy birkacsorda közelében , netán egy disznóöléskor is !
Ilyenkor jön az amit a dal is mond hogy : " .... csak az jöjjön aki bírja , aki tudja hogy végig csinálja....csak az jöjjön ...." Igen ám de mit kezdjünk ezekkel a finnyás ínyencekkel akik mégiscsak megkóstolnák a pacal csorbát mivel látják hogy milyen élvezettel kanalazzuk azt .... csak az a pacal ne lenne benne ! Nos ezeknek találta ki a múlt században , egy radóci szakácsné / Rădăuți - bukovinai helység Erdély észak-keleti szomszédságában / a rădăuți csorbát amiben a pacalt csirkemellel helyettesítette mivel a kocsmáros undorodott a pacaltól !
Ezek után lássunk egy hamis pacal csorbát ezúttal laskagombával a pacal helyett , állaga pont olyan mint a pacalé / mégse csirkemell ! /,ízvilága sem különbözik az eredeti csorbától - bár ezt az igazi pacal fanatikusok nem fogják elfogadni , de semmi se teljesen fekete vagy fehér . Mindennek van előnye és hátránya , gondoljunk a manapság úton , útfélen árult , mindenféle kemikáliákkal fehérített és tisztított , már-már aranyárban / a sertés tarja árában / mért pacalra , no ez a laskagomba esetében még nem áll fent !
Hozzávalók :
- egy félfej veres hagyma
- egy kisebb póréhagyma , zöldjével együtt
- egy - egy szál sárgarépa és fehérrépa vagy paszternák
- egy negyed zellergumó és két szál zeller-zöld
- egy - egy paradicsom és zöldpaprika
- egy - egy csokor petrezselyemzöld és lestyán meg egy kevés tárkony
- 25 dkg. laskagomba
- kb. 2 l. csontleves / alaplé / vagy 2 marhahúsleves kocka
- kb. 3 - 4 cikk fokhagyma
- libazsír /vagy olívaolaj /, korpacibere / vagy bors magic /, tejföl , 2 tojássárgája , só , fekete bors ,
csípős paprika .
Elkészítés :
Egy kevés zsiradékon az apróra vágott veres hagymát üvegesre pirítjuk majd hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát és a zöldségeket valamint a felaprított paprikát és a paradicsomot is . Az egészet lassú tűzön pároljuk majd félidőben hozzáadjuk a csíkokra vágott laskagombát és együtt pároljuk , kb. 5 perc múlva az egészet felöntjük az alaplével és felfőzzük .Hozzáadjuk az apróra vágott zöld fűszereket , az összepréselt fokhagymát és a csípős paprikát is , sózzuk , borsozzuk ezután a tejfölt / házi kb. 1 dcl. ; bolti 20 %-os kb. 1,5 dcl. /elkeverjük 2 tojássárgájával és hőkiegyenlítéssel egy kevés levessel fokozatosan a leveshez keverjük , ezáltal a leves sűrűbb lesz . Most következik a csorba savanyúságának a beállítása amit korpacibere hozzáadásával végzünk , ennek hiányában használhatunk "bors magic"- ot ami viszont csak Erdélyben / Románia / kapható , ha ez sem áll rendelkezésünkre akkor görögösen citrommal savanyítjuk és a tálalásnál is adunk hozzá egy citromkarikát. Ugyancsak a tálalásnál megszórjuk apróra vágott petrezselyemzöldjével és zöld , hegyes csípős paprikát is kínálunk hozzá meg egy csészében tejfölt , valamint a balzsamecet is helyet kap az asztalon .
Kellemesen pikáns , savanykás levest kapunk , amely a jó házi tejföltől kissé zsíros , a zöldségektől ízes , a laskagomba kissé ress , majdhogynem rágós , tökéletes illúzióját adja a pacalnak . Ezzel a levessel bizonyítottan kitűnően kúrálható a másnaposság is és azok sem affektálhatnak akik nem szeretik a pacalt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése