Oldalak

2012. november 26., hétfő

A blóderben sült lepény

 

avagy langalló vagy lángos

        Állítólag a szardellás lepény a pizza őse , az olaszok marketingjének köszönhetően ma már világszerte ismert nem úgy mint a töki pompos !"A pizza, ha leegyszerűsítjük egy laposra nyújtott kenyértésztára, amire az adott régióra jellemző alapanyagokat pakolják, akkor csak nevében olasz, a koncepció nem. Különböző népek a világ más részein is kitermelték a maguk  lepényét. Sőt, van olaszországi rokona is , a liguriai focacciára előszeretettel pakolnak például hagymát, mégsem nevezik pizzának, hanem ugyanúgy focacciának hívják, mint a sima, olajos változatot." Ezen lepények kitűnő felsorolását adja az origo a gasztroblogjában : Lahmacun (török) / Lahmejun (örmény) , Manakish ( macedón-török ),Szfiha ( arab ) , Muszakhan ( palesztin ) , Tarte flambée/Flammkuchen ( elzászi ) és a hazai változat : a töki pompos . http://www.origo.hu/tafelspicc/
A vásárokon és a turisták által frekventált helyeken árusított pompos többnyire csalódást okoz sajnos (tisztelet a kivételnek), hogy a csillagászati áráról már ne is beszéljünk , legtöbbször a piaci sima lángosok is ebbe a kategóriába esnek , a csillapíthatatlan profitéhség oltárán feláldozott , a kelleténél többször használt , égett olajban való sütés miatt !
    A magyar lángos - ami régen zsírban , ma már inkább olajban sütnek  -  vagy langalló - amit kemencében sütnek a sós változatok közzé tartoznak . Simán csak egy kis sóval és hidegen sajtolt napraforgó vagy olíva olajjal meghintve , vagy fokhagymásan , tejfölösen , sajtosan , vagy csak kaprosan vagy juhtúrósan , akár káposztásan vagy krumplisan , ... számtalan változat létezik . A lepények inkább az édes vonalat képviselik úgymint : a cseresznyés , meggyes ,barackos, almás ,körtés , szilvás és egyéb gyümölcsös valamint túrós és egyéb feltétekkel rendelkező lepények .


    Kemence hiányában , főleg faluhelyen  a blóderben készül a lepény ami a ler , a sparhelt tartozéka . Városi környezetben , netán nagyvárosi lakótelepiben már sütő , azon belül is már elektromos . Manapság már szóba jönnek olyan egzotikus feltétek is mint : a tenger gyümölcsei vagy a szardínia !  

hozzávalók :
  • 50 dkg kenyérliszt
  • kb. 3 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 3,5-4 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
 feltét :
  • egy sűrített paradicsom konzerv
  • egy kis üveg télire eltett házi lecsó
  • egy paradicsomos szardínia konzerv
  • egy kis oregano
  • egy fél kis-üveg olívabogyó vagy kapribogyó esetleg mindkettő
  • egy fej felkarikázott lilahagyma 
  • kb. 25 dkg. jóféle reszelt sajt
  • egy kevés zsír , olaj , citrom , só , bors ;  
elkészítés :

A tésztát megdagasztjuk és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Amíg kel a tészta, addig a sűrített paradicsomot egy kis zsiradékon enyhén pirítjuk és hozzáadjuk a lecsót , fűszerezzük majd együtt  sütjük egy keveset. Közben a  tepsit egy kevés olajjal kikenjük . A zsírban megpároljuk a félfőre karikázott hagymát , vigyázva, hogy ne piruljon meg, hiszen még a sütőben is sülni fog. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kihúzogatjuk és a kikent tepsibe igazítjuk , ezután a 200 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütjük. Majd kivesszük a sütőből és rákenjük az elkészített lecsót a tészta tetejére, ezután a szardíniát / amit egy villával kissé összetörünk / elosztjuk  rajta a megpárolt hagymát és megszórom a  kapribogyóval és az olívabogyóval meg a sajttal .

 
 Visszatesszük sülni még néhány percre . Negyedelt citromot adunk hozzá a tálaláskor és száraz vagy félszáraz bort kínálunk hozzá . Ebből a tésztamennyiségből két tepsire való tészta lesz , érdemes két különböző feltétet készíteni , mondjuk : egy halasat , meg egy tengeri herkentyűset . 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése