Oldalak

2014. május 23., péntek

    Áldozócsütörtök - egy szinte elfeledett ünnep -

                     avagy KRISZTUS mennybemenetele  

            

           Ascensio Domini , húsvét után a 40. nap. -1918-ig a húsvéti szentáldozás határnapja volt a hazai római katolikus és gorögkatolikus egyház hívei körében ; ebből ered az egyedülálló, magyar név: áldozócsütörtök . Ilyenkor tartják az elsőáldozók beavatását is , vagyis az eucharisztiában való első részesülés ünneplését ! 

 kép:A szatmárnémeti székesegyház főoltár Krisztus mennybemenetelét ábrázoló festményét  Pesky (Peschky) festőcsalád egyik tagja készítette 1837-ben. http://szatmariegyhazmegye.ro

         Amint Jézus e világra való születését kellőképpen megünnepeljük , azonképpen a halálát ,feltámadását és eltávozását e földről is ünnepeljük , bár ez egy kicsit elhalványul az előbbiekhez képest , talán a Pünkösd közelsége miatt .
      Az ősök kulturális örökségét meg kell becsülni , illetőleg gondoskodni kell a továbbadásáról. Mindehhez elengedhetetlen az ünnepek megtartása, hiszen ünnepelve lehet elérni, hogy az öntudat megmaradhasson , a hagyományokhoz való ragaszkodás pedig az összetartozás , az egység érzését erősíti ! Egy régi közmondás szerint : aki az ünnepeket nem kellőképpen tartja meg , az nem képes a hétköznapok értékeit sem megbecsülni !

                                            http:// youtu.be /jC9  U6Oyh08o

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése