Oldalak

2016. május 5., csütörtök

/ embed>

 Ascensio Domini  

 URUNK MENNYBEMENETELE – ÁLDOZÓCSÜTÖRTÖK

 

Áldozócsütörtök az Érdy- és Vitkovics-kódexben áldozónap, régi erdélyiek ajkán áldozó, áldozónap; moldvai csángó népünknél iszpász, Jézus mennybemenetelénék ünnepe, egyúttal több régi templomnak búcsúnapja.

a szatmári Székesegyház oltárképe

".....De megkapjátok a Szentlélek rátok leszálló erejét, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, s egész Júdeában és Szamariában, sőt egészen a föld végső határáig.” Azután, hogy ezeket mondta, a szemük láttára fölemelkedett, és felhő takarta el szemük elől. Amint merőn nézték, hogyan emelkedik az égbe, egyszerre két férfi termett mellettük fehér ruhába öltözve. Ezt mondták nekik: „Galileai férfiak! Mit álltok itt égre emelt tekintettel? Ez a Jézus, aki tőletek az égbe vétetett, úgy jön el ismét, amint szemetek láttára a mennybe ment.”- http://jelesnapok.oszk.hu

[A Christus menybe fel-méne…]*


A Christus menybe fel-méne, szent dicsösségébe.
Sok nyomorúság után;
A ki léuén ez Világban, szenuedet mint bárány
érettünk fáraduán.

Szomorkodtak Apostolok, midön ö szent Vrok;
Nagy kjnokban meg-hala.
Viszont midön fel-támadot; kj mondhatatlan öröm,
uigasztalá ököt.

Megént hogy menybe fel-méne, bánatban esének;
De Szent lelket el-uéuén
menyböl, igen öruendesztek, És sebes tüz modra,
prófétalni kezdtek.

Eléb hogy Attyához méne, hiueit tanitá
A sok kinszenuedésre,
mellyet ezen e' uilágon szenuedniek kellene,
még jutnak mennyegbe.

Nyárj üdö most példazza mennyeknek Országát.
A szomorú tél pedig,
kitöl mindenek jrtoznak, s jnségekben uadnak,
fáratságot munkát.

Örök élet, nyári üdö, s kikelet gyönyörü.
Mellyet ez élet után:
Azok, a kik fáradoztak, s uéreket hullatták,
Nyerik bóldogságban.

Ugy a' szentek dicsössegnek el nyerték életét,
Békeséggel szenueduén,
ennek a' röuéd életnek, mint ualami télnek,
sok ellenkezesét.

Maga Christus ez életbe hiueit uezetj.
Monduán; Én vagyok az Vt,
Élet; A ki engem szeret; Én altalam el-ueszi
az örök életet.

Segély minket mi JESVSvnk. Hogy a még itt élünk,

Tégedet szerethessünk,

s értted mindent szenuedhessünk, s Hóltunk után szinedet
örökké láthassunk. 
Turóci cantionale. XVII. sz. 2. fele
Húshagyó kedd , hamvazó szerda , áldozó csütörtök, nagypéntek ...; és a többi meghatározó nap ami az ünnepeink között fellelhető , szinte már feledésbe merült !

Ady Endre: Szent Lélek karavánja
(részlet)
..................................


Becsületes, részeg,okos fejünk
Mindig másért fáj . Megejti a Szó
S úgy futunk el ön-boldogságunknál,
Mint szép tájnál bamba kéjutazó. 
.....................................
 

kép: internet

 


Ezek után lássunk egy étket ami nem egészen hétköznapi . Penne rigate , spárgásan .
Hozzávalók :
Penne rigate /durum /- 350 gr.; Fehér spárga , megpucolva - 400 gr.; Vaj - 60 gr.; Tej ( 1,5 %)-0,5 l.; Tejföl ( 20%)- 2 ek.;Liszt - 2 ek.;Szerecsendió -1 gr.; Prézli - 3 ek.; Szeletelt kolozsvári húsos szalonna /vagy császár szalonna /- 6 szelet , 85 gr.; Vegeta - 1tk.; Fekete bors - 1tk.; Fokhagyma - 1  gerezd ; Tömlős sajt - 100 gr.; Edami sajt / reszelve / - 100gr.;vagy parmezán , egy kis csokor petrezselyemzöld /aprítva /.
Elkészítés :
A spárgát pucolás után kb. 5-8 percig főzzük , félretesszük , a   pennét a szokásos módon al dente főzzük a spárga főzővizében , közben bechamelt készítünk a vajjal , liszttel , tejföllel , szerecsendióval és zúzott fokhagymával , a végén a tömlős sajtot is hozzákeverjük , fűszerezzük vegetával és frissen őrölt fekete borssal. Egy jénait kivajazunk és prézlivel meghintjük , majd egy réteg pennét teszünk az alra , arra bechamelt  és a darabolt spárga felét , megint bechamelt és a reszelt sajtot erre pedig a maradék tésztát és bechamelt , az egészet beborítjuk a szeletelt császárszalonnával és egy kevés vajdarabkákkal is megszórjuk . 180°-on sütjük kb. 25 percig légkeveréssel , majd megnézzük és ha jó akkor megszórjuk még egy kis prézlivel és a tetejére reszelt sajtot / a jobbikból / hintünk , majd visszatoljuk a sütőbe és egy keveset pirítjuk , kész ! Tálaláskor meghintjük még egy kis extra sajttal és borssal , valamint petrezselyemzöldjével !
 













 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése