Oldalak

2018. január 23., keddEgy kis finom vegyes ,

na nem felvágott , se nem savanyú , hanem feltét .

A római katolikus egyház hagyományosan a mai napon emlékezik meg Mária és József eljegyzéséről. Festum desponsationis Beate Mariae Virginis 


Ave Maria

Ave, Maria, gratia plena;
Dominus tecum: 
benedicta tu in mulieribus, 
et benedictus fructus ventris tui Iesus. 
Sancta Maria, Mater Dei, 
ora pro nobis peccatoribus, 
nunc et in hora mortis nostrae. 
Amen.

Üdvözlégy Mária,
kegyelemmel teljes, az Úr van teveled,
áldott vagy te az asszonyok között,
és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus.
Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent Anyja,
imádkozzál érettünk, bűnösökért,
most és halálunk óráján.
Ámen

Jankovics Marcell : Jelkép-kalendárium
/ részlet /

Mária menyegzője

Mária menyegzője, avagy Mária eljegyzése (jan. 23.) a hónap egyetlen Mária-ünnepe. Megünneplése a XV. században, Franciaországban kezdődött. A farsangi időszak jámborabb ünnepei közé tartozik, noha nem mentes az evés-ivástól, de még a tisztelettudó táncolástól sem, ahogy az egy esküvőhöz illik.
Az ünnep szokásai a menyegzős farsangi vasárnapok és a kánai menyegző megünneplésével keveredtek. Ha kegyesebb hangulatban is, de folytatódott a Vince-napi ivászat, a „borrá változtatott víz” kortyolgatása. Mint ismeretes, a kánai menyegző meghívottai látták Jézus első csodatettét, amikor is a szemük láttára borrá változtatta a kővedrekben lévő vizet (Jn 2,1–12. L. Mértékletesség.). Mint első csodát ünnepelték az egyházi év elején a három Epiphania (Megnyilatkozás) ünnep sorában, a vízkereszt utáni második vasárnapon. Amikor Mária eljegyzésével ünnepelték együtt, részint a kétségtelenül benne rejlő Vízöntő-szimbolika miatt tették, részint, mert jól illett a menyegző a menyegzőhöz, s a szent „Vincellér” utáni napra. 

Fra Angelico : Mária eljegyzése

A történetet Jakab protoevangéliumából ismerjük . Keleten többnyire ez az ábrázolás alapja. József a főpap előtt áll, kezében a pálcával, amire a galamb száll, más változatban kivirágzik.

Miután e naphoz fűződő emlékeket felidéztük és kellőképpen magunkba szálltunk , lássuk e kármentőnek is nevezhető ételt , ami ugyan a spagettik között lehet hogy szentségtörés , de finom .   

Nálunk ez esetben adva volt egy kis maradék bakonyi csirkemell - úgy egy jó adag , tettünk hozzá még egy kis barna csiperkét , kb. 15 dkg.; amit egy fél aprított vöröshagymán pirítottunk és hozzáadtunk  két kanál lecsót .Miután a gomba kellőképpen megsült felöntöttük egy kis tejföllel és beletettünk még 4 drb. főtt tojást cikkekre vágva , ezt is összerottyantottuk , kellőképpen sóztuk , borsoztuk és tettünk bele egy kis kapribogyót meg egy kis szarvasgombaszószt , a maradék stroganoffot is hozzákeverjük , kell még hozzá egy kis petrezselyemzöld és kész . Kifőtt spagettivel tálaljuk . 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése