Oldalak

2020. szeptember 17., csütörtök


Korzenszky Richárd emeritus tihanyi perjel :

 

Kellenek-e egyáltalán templomok?


A tihanyi apátsági templom - fotó : Lambert Attila


"A templomok olyan helyek, amelyek egybegyűjtik a sok különböző embert, akik azonban megegyeznek abban a vágyban, hogy szeretnének kiszakadni a hétköznapi világból, és szeretnének találkozni az Istennel."
"Miért építenek az emberek ősidők óta templomot? Szükséges, hogy legyenek szent helyek, amelyek elkülönülnek a profán, az evilági, szekuláris világtól. Az ember egész lénye sóvárog a szent után. Az időbe, térbe beszorított ember ösztönösen is keresi a teljességet. Ki akar vonulnia mindennapok szűkösségéből, és be szeretne lépni a szent valóságába.A templom ugyanakkor az időből való kiszakadásnak is a helye. Ahol megtapasztalhatom, mit jelent találkozni a titokkal, az ésszel föl nem érhetővel. Ahol az ünneplésben, az évről évre visszatérő megemlékezésben, a múlt nagy történéseinek fölelevenítésével, jelenvalóvá tételével egybe sűrítve titokzatos módon érzékelhetővé válik a hívő ember számára a létezés nagy titka......Mi, akik templomot építünk, valamennyien esendő, bűnös emberek vagyunk. Nekünk van szükségünk arra, hogy találkozzunk az Úrral.....Kellenek-e egyáltalán templomok? – kérdik egyre gyakrabban és egyre többen, mert eltorzult emberképpel élünk ma a világban. A templomok leképezik a kozmikus rendet, jelképrendszerükkel figyelmeztetnek a teremtés rendjére."

"Ahol az ember helyezi magát az Isten helyére, összezavarodik a világ, elmosódik a különbség a jó és a rossz, a szent és a profán között."
„Uram, hová menjünk? Az örök élet Igéi tenálad vannak.” (Jn 6,68)

         - Forrás: Korzenszky Richárd OSB közösségi oldala

 

 

 

 Ébresztő


"Az elmúlt 100 évben számos olyan étel került az étrendünkbe, ami az emberi történelem során nem volt mindig része a táplálkozásunknak - és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyi módosításon mentek keresztül a termesztett növények és tenyésztett állatok az elmúlt évtizedekben. Ne feledd, a tej vagy a gabona relatíve új jövevény, ha az idővonalat nézzük, van is velük gond bőven.
De mit mondjuk azokkal a változásokkal melyek 100 vagy akár csak 10 éve léteznek, mégis sokaknak ez már annyira természetes, hogy mikor ezeket kritizáljuk, szinte képtelenek megbirkózni az információval.
Magolajokat nem rég óta fogyasztunk, és az 1910-es évek óta tudjuk ezeket hidrogénezéssel a végtelenségig eltarthatóvá tenni. ( Az oliva és kókuszolaj nem magolaj, inkább gyümölcsolaj.)
A fruktóz ilyen mértékű fogyasztására sem volt példa a múltban, és persze a mérnöki teljesítmény csúcsa mikor sikerül a többszörösen telítetlen zsírokat tartalmazó ételekbe még fruktózt is csempészni. 
Vajon ehhez mit szól a genetikád?" -

 


Lakatos Péter


 Az elhízás folyamatosan növekszik a bolygónkon , a legtöbb elhízott sorrendben :

10. USA , a lakosság 31,8 %-a  elhízott

9.  Mexico , a lakosok 32,8 %-a túlsúlyos 

8. Qatar , a népesség 33,1 % elhízott 

7. Dél Afrika , a lakosok 33,5 % kövér

6. Egyesült Arab Emirátus , a lakosság 33,7 % elhízott és az utóbbi  néhány évben a 19 %-uk cukorbeteg lett a nyugati életmód miatt 

5. Egyiptom , a lakosság 34,6 %-a elhízott és a gyerekek 32 %-a elhízott , valamint a cukorbetegek száma az egyik legmagasabb a világon 

4. Belize , a lakosok 34,9 % - a elhízott 

3. Szaúd Arábia , a lakosság 35,2 %-a elhízott és az utóbbi tíz évben a cukorbetegek száma 30 % -al növekedett

2. Kuwait ,  a lakosság 42,8 %-a elhízott

1. Nauru , a lakosság 45,1 %-a elhízott , Nauru szigetállam a Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában , kis ország révén kevés termőfölddel és vízzel rendelkezik, ezért sok készételt és konzervet importál. Ennek az lett a következménye, hogy az ország lakosságának 40%-a cukorbeteg.
forrás :What Are The Fattest Countries In The World?-https://www.youtube.com/watch?

És egy ellenpélda Japán , az elhízás mértéke 3,5 %
Egy másik elemzés szerint az elhízás a felnőtt lakosság körében , ahol hazánk igen elől van :


 
 A világ elhízása :

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése