Oldalak

2023. november 7., kedd



Már ezután ...


" A Menyországot választom " - Néri Szent Fülöp


Mindannyian meghívást kaptunk Isten országába , ... Valóban boldog az, aki meghallja a hívást és eleget tesz annak, mert Isten szeretete fogja örökre körül venni , ... reménykedve várjuk az örök boldogságot és üdvözítőnknek Jézus Krisztusnak dicsőséges eljöttét és bocsáss minket szent színed látására , mert tiéd az ország , a hatalom és a dicsőség mindörökké Ámen .



Giusto de Menabuoi - Menyország 
Páduai Keresztelő Kápolna  - kupola freskó


Az ember szeretne " szépen megöregedni”, ha már a halált el nem kerülheti ,  nem utolsósorban szeretne kínok és megaláztatások nélkül, békén elköszönni, ha üt az utolsó óra , amikor a test és a lélek búcsút mond egymásnak .


Öregedés


Az Okinawa szigetén élő japánok kalóriafogyasztása csupán 70%-a a más szigeteken élő japánoknak, és 40-szer nagyobb annak a valószínűsége, hogy megérik a 100 éven felüli életkort. Kevesebben szenvednek tumoros megbetegedésekben és cukorbetegségben. A legtöbb ember azonban nem képes az öregedési folyamatokat lelassító szigorú diétát betartani, ....

Töltse tevékenyen mindennapjait! Minden nap tornáztassa az agyát! Azok, akik nyugdíjazásuk után is találnak maguknak elfoglaltságot pl.: önkéntes munkát vállalnak, nemcsak hasznosnak érzik magukat, hanem egészségesebb és hosszabb életet élnek. 
 Javasolt az aktív pihenés, a relaxálás, a jóga, a meditáció, a családi és baráti kapcsolatok megőrzése!  
 A jó kedély, a pozitív gondolkodás is segíthet a lelki béke megtalálásában és megőrzésében.  

Bizonyos keretek közt, annyi idősek vagyunk, amennyinek érezzük magunkat. 


Az öregedést a sejtes károsodások – például rossz szerkezetű, és ezért nem működő fehérjék – progresszív felhalmozódása okozza. Ezek a molekuláris károsodások gátolják a normális sejtes folyamatokat, aminek eredményeként az érintett sejt elpusztul. Ha a sejtpusztulás tömeges mértékűvé válik, akkor az adott szerv működése leáll, és kialakul valamilyen öregkori degeneratív betegség. Ilyenek a rák különböző típusai, a neurodegeneratív betegségek többsége, a szöveti atrófiák és fibrózis, az immundeficienciák, és ilyen a diabétesz is. Egy ilyen öregkori patológia végül az egyed halálához vezet.......
A kutatók elsődleges célja annak tisztázása, milyen genetikai faktorok („öregedési gének”) eredményezik elsődlegesen a sejtes károsodások felhalmozódását. Ezek a faktorok ma még nem ismertek........
Az öregedési kutatás az elmúlt években az orvostudomány egyik központi területévé vált. Ha ugyanis lassítani (gátolni) tudnánk az öregedési folyamatot, akkor az egészséges időskor felső határa jelentősen kitolódhatna. Az idős emberek életét megkeserítő betegségek csak jóval később vagy akár egyáltalán nem alakulnának ki......
Döbbenetes tény, hogy például Monacóban a férfiak várható élettartama jelenleg 93 év. Hol van ennek a folyamatnak a vége? A professzor a rangos Nature folyóiratban nemrégiben megjelent egyik cikkre hivatkozva azt mondja, akár több száz év sem elképzelhetetlen.....
Az öregedési kutatások területén ma forradalom zajlik, és az elkövetkező évek eredményeinek minden bizonnyal jelentős orvosbiológiai, társadalmi és gazdasági hatásuk lesz. - forrás : Vellai Tibor egyetemi tanár, a TTK Genetikai Tanszék vezetője, aki az MTA támogatásával 2017-ben hozta létre az öregedési folyamat mechanizmusát vizsgáló kutatócsoport

Dr. Andreas Beyer, a kutatás vezetője közölte: nemcsak azt fedezték fel, hogy a génátírás (a transzkripció, tehát az a folyamat, melyben a sejt egy DNS-szálról RNS-másolatot készít) az életkor előrehaladtával gyorsabbá és pontatlanabbá válik, hanem azt is, hogy bizonyos folyamatok segíthetnek pontosabbá tenni az átírást.
A transzkripció során készült RNS-másolat alapvető fontosságú Beyer kutatásai szerint, ugyanis ez hordozza a sejtben az új fehérjék előállításához szükséges genetikai információt. A fehérjék szerepe meghatározó a sejtek egészsége és így működése szempontjából is. ...
Korábbi kutatások bizonyították: állatoknál az alacsony kalóriatartalmú diéta és az inzulin jelátvitel blokkolása késleltetheti az öregedést, azaz meghosszabbíthatja az élettartamot. ....
A tanulmány szerint az egészséges táplálkozás javítja a sejtben az RNS-átírás minőségét, aminek hosszú távon jó hatása van a sejtekre, a kevesebb hibával történő transzkripció pedig megelőzheti például a rák kialakulását. ....

Az időskori életminőség javítása, a betegségek visszaszorítása nem elérhetetlen cél.....

Azok, akik igazán szeretnének tenni az egészségükért, már most megtehetik, hogy a kutatási eredmények tükrében, és az orvosi tanácsoknak megfelelően változtatnak az életmódjukon, étkezési szokásaikon.

A legjobb öregedésgátlók :

FisetinAz élettartamot még akkor is meghosszabbítja, ha idős korban kezdi szedni az ember.A szenolitikumokról kísérleti modellekben kimutatták, hogy javítják az egészséget és növelik az élettartamot. Ezek az összetevők úgy működnek, hogy segítenek a szervezetnek a régi, káros (öregedő) sejtek kitakarításában, hogy helyet adjanak az új, egészséges sejteknek. - https://www.tenyek-tevhitek.hu/fisetin_egy_szenolitikum_amely_meghosszabbitja_az_eletet.htm

Alfa-ketoglutarát - Az alfa-ketoglutarát (AKG) termelődik a szervezetünkben, de az öregedéssel az AKG szintje csökken. Amikor öregszünk, a mitokondriumaink egyre kevésbé működnek jól. Az AKG sok más funkció mellett energiát biztosít a mitokondriumok számára. 
Az alfa-ketoglutarát egy közbenső vegyület abban a reakciósorozatban, amely energiát termel a szervezet számára.
Az AKG-nak C-vitaminra van szüksége a megfelelő működéshez

Mikrodózisú lítium - A lítium nagyon alacsony vagy mikrodózisai (0,3 milligrammtól néhány milligrammig terjedő tartományban) élethosszabbító hatással bírnak, és megvédik az agyat az olyan neurodegeneratív betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór.

Glicin - A glicin természetes módon fordul elő a szervezetünkben. Amikor öregszünk, a glicin szintje csökken.
Az alacsony glicinszintet összefüggésbe hozták az öregedéssel kapcsolatos különböző betegségekkel, például a szív- és érrendszeri betegségekkel és a 2-es típusú cukorbetegséggel is. A legtöbb fehérjében csak kis mennyiségben fordul elő, kivéve a kollagént, melynek kb 35%-a glicin.

Pterostilben - A pterostilben a híres öregedésgátló anyag, a resveratrol hatásosabb testvére.A vizsgálatok azonban kiábrándító eredményeket mutattak az élettartamot meghosszabbító rezveratrolt illetően. Ennek egyik oka, hogy a resveratrol felezési ideje nagyon rövid: nagy része kevesebb mint egy óra alatt lebomlik. Emellett a resveratrol szájon át történő bevitel esetén nem szívódik fel túl jól.A pterostilben viszont sokkal hosszabb felezési idővel és jobb felszívódással rendelkezik, így nagyobb mennyiségben jut a véráramba, és hosszabb ideig marad a szervezetben.A pterostilbén mandulában , különféle bogyóban (köztük áfonya), szőlőlevélben és szőlőben , található .

Malát  - Almasav , anion formája, a malát a fumaráthoz hasonlóan a citromsavciklus intermediere. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a malát képes meghosszabbítani a C elegansban az élettartamot.  Embereknél a malátot energizálás céljából adják, különösen magnéziummal kombinálva. [62] Ezért a magnézium legjobb formája a magnézium-malát.

Magnézium - A magnézium segíti a szervezetünkben lévő számtalan enzim megfelelő működését. A sejtek a magnéziumot be- és kiléptetik az idegjelek továbbításához és az izomimpulzusok létrehozásához, beleértve szívünk dobbanásait is.
A magnézium 300 különböző biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetünkben. Csaknem a fele a csontokban tárolódik, csak viszonylag kis mennyiség kering belőle a vérünkben.

Glükozamin-szulfátSok kutatás végeredményében megállapították, hogy a glükózamin szulfát a porcok egyik alkotóeleme, ráadásul rendkívül gyorsan felszívódik, elkerülve ezzel gyomrunk megterhelését. Kevesen tudják, hogy a glükózamin képes meghosszabbítani az élettartamot. Érdekes módon a vizsgálatok azt mutatják, hogy a glükózamin csökkenti a halálozást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát , csökkenti az érelmeszesedést és gátolja a vérlemezkék aggregációját . A glükózamin javíthatja a mitokondriumok egészségét, csökkenti a gyulladást is, ami jó dolog, mivel az öregedés során a gyulladás fokozódik. 
Tulajdonképpen az aminocukorról van szó, amely természetes formában megtalálható a csontokban, csontvelőben, a rákfélékben, gombákban vagy az ízületi folyadékokban. A testben a kondrociták segítségével képződnek, melynek feladata a porcokban található egészséges csontszövetek képzése.
Hozzájárulhat a jobb emésztéshez és a belek egészségéhez, a mozgékonysághoz, a mozgás kiterjedéséhez és az ízületek általános egészségi állapotához.

Hialuronsav - Minél idősebbek leszünk, annál kevesebb hialuronsav van a szervezetben. Egy 70 éves emberben a fitalakori szint 19%-éka van jelen. A hialuronsav részt vesz az emberek és állatok szervezetének kulcsfontosságú folyamataiban, úgy mint sejtkommunikáció, sebgyógyulás, szövetregeneráció, morfogenezis , valamint a porcok megfelelő működésének biztosítása. 

Gyömbér - Kínában már Kr. e. több évszázaddal használták, A növény gyökértörzse  szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig gingerol tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet, illetve antioxidáns tulajdonságokkal is bír .  Segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát. szíverősítő, hatékony a rákbetegségeknél, különösen a petefészek- és vastagbélrák ellen, de a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák kóros sejtjeit is pusztítja , hatékony gyulladácsökkentő és a sejtkárosodás ellen is védőhatású .

Rhodiola Rosea - azaz aranygyökér - Gyökere több mint 140 hatóanyagot tartalmaz, melyek közül a két leghatásosabb a rosavin és a szalidrozid.
A Rhodiola rosea különböző organizmusokban meghosszabbítja az élettartamot. Az embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a Rhodiola rosea javíthatja a memóriát, a koncentrációt és csökkentheti a fáradtságot.

L-teanin - A teanin a zöld teában található anyag, és ez az egyik oka annak, hogy a zöld tea egészséges.
A teaninról kimutatták, hogy egyszerű szervezetekben meghosszabbítja az élettartamot 
A teanin összefüggésbe hozható az egészségesebb erekkel, és csökkentheti a vérnyomást, sőt az elhízást is.

Nikotinamid-mononukleotid (NMN)Az NMN szükséges a NAD+ előállításához.
A sejtek a NAD-ot niacinból szintetizálják és redoxreakciók során elektrontranszportra használják.
A NAD+ nagyon fontos anyag a sejtekben. Energiát biztosít a sejtek számára, és emellett kofaktora az epigenomot és a DNS-t javító és karbantartó fehérjéknek.Az epigenom az a bonyolult gépezet, amely körülveszi a DNS-t, és amely meghatározza, hogy mely gének aktívak. Az öregedés során az epigenom egyre inkább szabályozatlanná válik.
Az NMN javítja a mitokondriumaink, sejtjeink erőműveinek működését is.
Az NMN javítja az anyagcserét és csökkenti a gyulladást.Különböző tanulmányok azt mutatják, hogy az NMN jótékony hatással van az öregedéssel járó betegségekre és tünetekre.Az NMN javíthatja a termékenység öregedéssel összefüggő csökkenését is,[118] javíthatja a csontok[119] és az érrendszer egészségét


Összefoglalva, sok öregedésgátló étrend-kiegészítő elavult felismeréseken alapul, és nem, vagy csak nagyon kevés tudomány támasztja alá állításaikat.

KurkumaA kurkuma kurkumioidjai rendelkeznek hatásos gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal – már több száz tanulmány bizonyítja a COX-2 csökkentő és másként gyulladáscsökkentő hatását - Egy 2010-es tanulmány ami a Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben jelent meg azt találta, hogy 2000 mg kurkuma kivonat ugyanolyan hatásos volt, mint a 800 mg ibuprofén a fájdalom és gyulladáscsökkentésben , – emellett sokkal biztonságosabbak a nem-szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszereknél, mint például a diclofenac .

Továbbá :
- Növeli az élettartamot.
- Védelmezi a májat az oxidatív stressztől.
- Megsemmisíti a gombás fertőzéseket, hatákonyabban, mint a gyömbér, szegfűszeg vagy az oregánó.
- Előidézi a tumorsejtek halálát a legmélyebb pontjain a sejteknek.
- Megsemmisíti a hólyag rákos sejtjeit.
- Elpusztítja a tüdő rákos sejtjeit.
- Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
- Megvéd a sugárkezelés során elszenvedhető memóriaproblémáktól.
- Elpusztítja a gyógyszereknek többszörösen ellenálló rákot
- Elpusztítja a rákos őssejteket (vagyis a rák gyökerét)
- Védelmet nyújt sugárzás okozta kárral szemben
- Csökkenti a gyulladás egészségtelen szintjét
- Védelmet nyújt a nehézfém-mérgezés ellen
- Védelmet nyújt és visszafordítja az Alzheimer-kórral kapcsolatos betegségeket

Ami csodálatos, az nem az, hogy a kurkuma egyszerre hat több tucat különböző egészségügyi problémára, hanem az, hogy ez a fűszer gyógyíthatja az olyan betegségeket, amelyek teljesen ellenállnak a hagyományos kezelési módszereknek, és ezen kívül még legalább 600 további pozitív hatása van, amely a betegségek megelőzésében és kezelésében játszik fontos szerepet. Mivel a kurkuma szabadon nő a Földön és sokkal olcsóbban beszerezhető, mint számos gyógyszer, ezért teljesen érthető, hogy a létezése miért veszélyezteti a több milliárd bevételű gyógyszeripart.
A jó öregedésgátló étrend-kiegészítő olyan anyagokat tartalmaz, amelyek tudományos alapokon nyugszanak, és amelyek az öregedési mechanizmusokra hatnak. Ez lehetővé teszi azt is, hogy ezek a kiegészítők egy további fontos előnnyel rendelkezzenek: a szinergiával, azaz egymás erősítésével.



Az egészséges táplálkozáson kívül fontos a testmozgás is és ennek egy minimális változata . Ez főleg azoknál az embereknél fontos akik különböző okok miatt nem képesek a napi 30 perces sétát az életmódjukba beiktatni .

Egy szovjet mérnöknél, Alexander Mikulinnál, 50 éves korában súlyos szívproblémát diagnosztizáltak és majdnem minden mozgástól, fizikai munkától eltiltották az orvosai. Az ő nevéhez kötődik a vibrogimnasztika feltalálása, amelynek mindennapos gyakorlásával évtizedekkel is meghosszabíthatjuk az életünket. Kevesen tudják, hogy ezt az ősrégi csikung gyakorlatokból állította össze.

Alexandernek akkor csak pár évet jósoltak az orvosai, de elhatározta, hogy megmenti az életét. Tanulmányozta az emberi test működését és arra jött rá, hogy minden probléma gyökere kapcsolódik a nagy vénákhoz (megfelelő vérkeringés), hisz a vér az, ami nemcsak a táplálékot juttatja el a szervekhez és sejtekhez, de a méreganyagokat is ez szállítja el a kiválasztó szervekhez, hogy kiürüljenek a szervezetünkből és ne tegyék tönkre a testünket.

Egy sor olyan gyakorlatot állított össze, amelynek segítségével nemcsak a vénáink, de a szívünk egészségét is megőrizhetjük. Csupán napi 30 másodpercet kell erre a gyakorlatra szánni, hogy máris érezzük a bámulatos hatását. Nemcsak a vérkeringésre van mérhetetlen jó hatása, de a stresszt is könnyedén lepergethetjük magunkról másodpercek alatt a segítségével!

A gyakorlat lényege a következő:




Álljunk vállszéles terpeszbe, térdeink legyenek egy kicsit rogyasztva és a lábfejeink párhuzamosan egymással előre néznek. Emelkedjünk fel lábujjhegyre, körülbelül 5 centire a talajtól, majd 'essünk' vissza a talajra. Amikor 'lezuhanunk' és a sarok földet ér, a vér megfordul és elindul a szív felé, ezzel segítjük a test méregtelenítési folyamatát. Ugyanakkor a mirigyrendszert is aktiváljuk és a veséinket is 'felrázzuk' - azaz aktívabb működésre késztetjük, hogy kiválassza a méreganyagokat és azok kiürüljenek a szervezetünkből. Körülbelül 30 másodpercig csináljuk a gyakorlatot, utána felfrissülten folytathatjuk a napi tevékenységünket.
Iktassuk be naponta többször ezt a csodálatos gyakorlatot, főként azok, akik ülő munkát végeznek, aminek következtében a vér pang az erekben, nem áramlik visszafelé megfelelően, így a méreganyagok felhalmozódnak a testben, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet !





Na és akkor mit ehetünk ?

Kirner Klementina - sültoldalaszsíros kenyér
olíva olajos savanyú káposztával


vagy , hamburger helyett :


Kovács Péter kreálta hamburger keto változat , buci helyett : tojáslepény 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése