Oldalak

2012. június 20., szerda

 

Pergelt leves 

 

- ezt akkor készítik mikor semmi sincs otthon és gyorsan kell főzni valamit - 10 perc alatt elkészül -

Régi paraszti étel , általában reszelt tésztából vagy lebbencs tésztából készítik , de mifelénk /Szatmáron / pirított  grízgaluskából készül .
  Ez egy nagyon egyszerű leves , szinte semmi sincs benne csak zeller zöld , petrezselyem zöld és esetleg egy kis lestyán zöld , só bors ! Régen nem volt levespor ,leveskocka vagy ételízesítő ,ma már azt is használnak, bár én ezeket az adalékok miatt nem javallom ! Odatesszük a vizet főni a levesnek a zöldekkel , megsóztuk és amikor fő akkor belefőzzük a levesbetétet .

 A levesbetét : grízgaluska tésztát készítünk 1 tojásból , 3 csapott evőkanál grízből , apróra vágott petrezselyem zöldet keverünk hozzá , sózzuk borsozzuk . Palacsintasütőbe kevés zsiradékot forrósítunk és beletesszük a tésztát ,kb. fél centi vastagságúra , palacsinta formára lapítjuk és pár perc alatt  mindkét oldalát pirosra pirítjuk-magyarán megpergeljük-majd miután kivettük egy lapítóra  , apró , kb. 1 centis , kockára aprítjuk . 
                                         
Ezt a levest hidegen is melegen is lehet fogyasztani mert semmi zsiradékot nem tartalmaz azon kívül ami a pergelésből átjön .
Ilyenkor nyár elején nagyon illik hozzá a sörretek amit vékonyra szeletelve ,enyhén besózva ropogtatunk hozzája .
                                                   A KÉP FORRÁSA :Művelt Kert: Ehető

Manapság már igen kikopott a piacokról ez a fajta - János napi retek - esetenként enyhén csípős igazi nyári retek ! A multik az úgynevezett müncheni sörretket preferálják , ami egyes esetekben elfajzott és nincs is retek íze ! Ami még számításba jöhet az a mikepércsi vajretek ,kellemes .üde,nyári zöldség .

4 megjegyzés:

  1. En ket burgonyat apritok 1x1 cm kockakra, kicsi hagymat aprora vagok,petrezselyem zoldetme megmosok.A hagymat oljon megfonnyasztom ,pirospaprika porral megbolonditom, 1 dl vizzel felengedem,a burgonya kockat rateszem es ket harom percig piritom,sozom, borsozom,majd felengedem vegleges szintig.A petrezselyem zoldet beledobom es keszre fozzom.Ennyi!mielott kesz apro levestesztaval lehet dusitani !

    VálaszTörlés
  2. Mi maskepp csinaljuk Szatmarnemetiben.2 kozepes krumpli,egy kicsi fej hagyma,nehany petrezselyem level,fuszerpaprika,so,bors es viz kell az elkesziteshez.A krumplit kis kockara vagjuk,a hagymat aprora apritjuk.Keves olajon uvegesre piritjuk a hagymat,megszorjuk a pirospaprikavak,felengedjuk 1 dl vizzel.Beletesszuk a krumplit,nehany percig piritgatjuk,sozzuk, borsozzuk,majd felengedjuk vizzel a kivant mennyisegig.Belesszuk a patrezselyem zoldet,es keszrefozzuk.jo etvagyat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értem amit írsz hiszen én is szatmári vagyok , de amit leírsz az nem pergelt leves , az valami más ,talán az árva levesnek egy krumplis változata !

      Törlés
  3. Nagyon megörültem a piritott grízgaluskás pergelt leves receptjének. Gyermekkorom egyik kedvenc levesét Eszti nagymamám gyakran főzte Debrecenben a Hatvan u 24. alatt. Ő hamargaluska levesnek mondta. Köszönöm. Szasza bá

    VálaszTörlés