Oldalak

2012. július 29., vasárnap

 

Kolozsvári káposzta 

- rakott káposzta , nyári kovászolt káposztából

 

          Régi recept , elég sok változata is van , egyre jobban s többen , hajlamosak elrontani , mert kényelmesek ,nem szánnak rá időt a káposzta kovászolására ,inkább készen veszik a savanyú káposztát, kész darált húsból készítik , amelyeknek a minősége finoman szólva megkérdőjelezhető , stb.


 Ég és föld a különbség az igényesen megválasztott alapanyagokból készített és a csak úgy kutyafuttában összevásárolt hozzávalókból röptében megfőzött étel között. Ez nem az a kategória amit csak úgy gyorsan össze lehet dobni , ehhez mindent  akkurátusan elő kell készíteni és aztán szépen összerakni , megsütni !
          Kezdjük a káposztával , veszünk egy szép nagy káposztát és legyaluljuk ,egy alkalmas edénybe odatesszük kovászolni , langyos sós vízzel  felöntjük , kaprot, csombort ,egy két szelet kenyeret vagy zsemlét és egy csipőspaprikát teszünk rá . Félárnyékos helyre tesszük ,lefedve kovászolódni kb. egy  napra , ennyi elég lesz ilyen melegben / július 28.-a + 30 C°/, csak enyhén savanyú kell hogy legyen !

             
           Aztán előkészítjük a többi hozzávalót ! Jófajta házi füstölt kolbászt / egy szálat / , felkarikázunk kevés zsíron megsütjük egy kevés víz hozzáadásával hogy nehogy kiszáradjon és félre tesszük . Ha lehetőségünk van friss disznóhúshoz jutni az a legjobb , mert annak az íze összehasonlíthatatlanul más mint amit a multiknál árulnak ! Vegyünk 60 - 70 dkg. sovány lapockát vagy combot , vágjuk apróra , jobban mondva vagdaljuk fel és hagyományos módon készítsünk pörköltet belőle . Ha jól meggondolom nem is pörkölt ez , inkább tokány mert hagymán kívül  nem kel bele csak só meg bors , jó szaftosra készítjük , teszünk alá egy kis zsírt is , ha elkészült félretesszük ! Közben kb. 25 dkg. rizst pirítunk egy kevés libazsíron  , ha van húslevessel öntjük fel , hozzáadunk egy egészben hagyott hagymát és együtt megpároljuk , mikor elkészült  letakarva félretesszük ! A hagyma csak az íze kedvéért kel ,mikor  megfőtt , kidobjuk.


      A kovászolt káposztát ha kellőképpen megsavanyodott kissé kifacsarjuk és egy kevés zsiradékon odatesszük párolódni , csak egy keveset pároljuk , úgy hogy még roppanós maradjon , finom ress , nyomokban megőrizve az üde friss zöld ízét ! A káposztát párolás közben egy kevés köménymaggal és majoránnával  fűszerezzük .Előkészítünk még egy kevés vékonyra szeletelt kolozsvári jó húsos szalonnát és egy fél liter jó zsíros házi tejfelt . Mikor mindezekkel elkészültünk elkezdhetjük összerakni a rakott káposztátEgy megfelelően magas-falú tepsit libazsírral kikenünk , a káposztát három részre osztjuk , a többi hozzávalót kettőbe . Beleterítünk egy réteg káposztát a tepsibe amit meglocsolunk a kolbász zsírjával és ráterítjük a kolbász felét , folytatjuk a rétegezést párolt rizzsel , amit meglocsolunk a pörkölt szaftjával és ráterítünk egy réteg sült húst , most locsoljuk meg finom házi tejfellel , kenegessük jól szét a tetején . Az egész rétegezést még egyszer megismételjük és a káposztával fejezzük be , amit szintén jól meglocsolunk tejfellel , jól meglapogatva elkenegetjük a tetején . A végén vékonyra szeletelt kolozsvári szalonnát teszünk a tetejére és betesszük  kb. 30 percre a sütőbe 180 °- on készre sütjük , a vége felé grill fokozaton rápirítunk . 


Ehhez a remek nyári ételhez egy pincehideg csopaki rizlinget ajánlok , vagy egy finom hideg fröccsöt . Ha kellően elég káposztát és rizst tettünk beléje , akkor megfelelően könnyed lesz és nem lesz túl zsíros , olyannyira hogy nyári estéken még hidegen is élvezettel fogyasztható !

1 megjegyzés:

  1. Van egy kérdésem. A húst mekkorára vagdaljuk? Mint pörköltnek vagy kisebbre?
    Gratulálok a bloghoz. Nagyon tartalmas, értékes.

    VálaszTörlés