Oldalak

2012. július 11., szerda

Tökkáposzta 

- kovászolt tökből


         Na kérem szépen ennek az ételnek semmi köze a káposztához,nincs is benne káposzta ,de viszont ugyanúgy készül mint a lucskos káposzta és ezidőtájt a savanyítást kovászolással ejtjük meg .


           Egy nappal a főzés előtt , egy jó nagy, de gyönge tököt  kell a héjától és a belétől szépen megtisztítani; aztán kézi gyalun gyaluljuk meg és meleg sós vizet öntve /1 kanál só/lit./ rá egy nagy edénybe tesszük,két szelet kenyérrel,kaporral, langyos meleg helyre tesszük és lefedjük . Éjszakára behozzuk nem hagyjuk hogy mértéktelenül lehűljön , egy nap után egészen ízletes savanyú lesz. 


A szatmári tájakon , de Debrecen környékén is úgy mondják, hogy „a tökkáposzta csak akkor jó, ha a disznó beledöglött”. 
          Tegyük két liter vízbe főni a füstölt oldalast , miután megfőtt vegyük ki és készítsünk e füstölt-húsos lébe rántást. Egy kanál zsírból és egy nagy fakanál lisztből ,egy apróra vágott hagymával, egy kis petrezselyem zöldjével, a pirospaprikával,  szép pirosra pergelve ,  feleresztjük egy csupor /3 dl./ felvert aludttejjel a rántást és úgy öntjük a húsos lébe. 



Beletesszük a kinyomkodott, kovászolt tököt és a kaprot. A csombort összekötve főzzük benne, amíg a tök meg nem puhul,nem kell puhára csak úgy ressre ,addig amíg a fogunk alatt herseg amikor harapjuk ,még megtartva a friss zöldség állagot !   Sóval, cukorral és  borssal ízesítjük.
Ha nem elég savanyú akkor öntünk hozzá a kovászléből.Van ahol ecettel is ízesítik ! Asztalra adva a húst, vagdaljuk fel annyi darabba, a hány személy számára főztünk; e tökkáposztát tálaljuk mély tálban,a tetejét hintsük be tejfellel ,ugyan  vastag ételnek számít ,de azért kanál is kel hozzá . 
         Ha netalán úgy adódik hogy nincs füstölt csontunk ,vagy oldalasunk akkor lehet a tetejére kakastaréjt sütni füstölt szalonnából és a zsírjával jól meglocsolni , így is fejedelmi étek ! Egy jó fröccsöt hidegen , ajánlok hozzá !



 " A fröccs lényege, hogy semleges, de jó savgerincű és alacsony alkoholtartalmú, lehetőleg legfeljebb 12 százalékos borból készüljön, csakúgy, mint a pezsgő és a habzóbor - mondja Demeter Endre, mádi borász.....Sokan gondolják, hogy a rossz bort fel lehet húzni szódával, attól vidámabb lesz. Demeter szerint ez tévedés. A viski-bírálók például sok esetben éppen azért hígítják a kóstolókat, mert a víz kiemeli a hibákat, a szódától tehát előtérbe kerülnek a bajok, a gyenge minőségű bor is csak még rosszabb lesz." olvashatjuk : Miből van a jó fröccs?Táfelspicc|2012. 06. 13.,  Címkék:bor, fröccs, savgerinc


2 megjegyzés:

  1. Tegnap óta a kovászolt tök teceptjét kutatom, de hiába!
    Köszönön!
    Hazamegyek és gyalura kapok!!

    VálaszTörlés
  2. Régen,amikor még nem lehetett mindenfélét félkészen kapni mint mostanában ,ez a savanyítási mód bevett szokás volt ,érdemes visszatérni hozzá mert az ízvilága tiszta és természetes , nem tartalmaz adalékokat ,ízfokozót , stb.

    VálaszTörlés