Oldalak

2012. július 23., hétfő

Zöldpaszuly 

 

- meg zsengéspaszuly 

 




          Zsengéspaszuly :Amikor a csőben a szemek már jól kifejlődtek, s maga a hüvely már bördössé vált, kibontották, s a zsengés szemeket külön, vagy még gyenge csövekkel együtt megfőzték.

 
Hozzávalók : 50 dkg. zöldpaszuly / lehetőleg a széles sárga hüvelyű Juliska bab ,vagy a budai -vajbab,2-3 marék zsengéspaszuly /fejtettbab/,1fejvöröshagyma,egy kis füstölt szalonna,2paradicsom,2dl.tejföl,1csokorpetrezselyemzöld,só,2 gerezd fokhagyma, 1teáskanál édes nemes piros fűszerpaprika,1púpozotkanál liszt, 1kiskanál sárgabaracklekvár. Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és a zsírját kiolvasztjuk,szalonnapörcöt kiszedjük . A zsíron üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát,majd a liszttel világos rántást készítünk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntünk egy kevés hideg vizet, és simára keverjük. Berántjuk vele a levest, és lassan forraljuk.Forralás közben vízzel felöntjük, megsózzuk. Ha már zubog, akkor apránként,hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem a közben megmosott,megtisztított,darabokra,tördelt,az esetleges,szálkáitól,megszabadított zöldpaszulyt és zsengéspaszulyt. Nagyon,hamar,megpuhul.Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot ,egy kevés karikára vágott zöldpaprikát és a finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert jó házi tejfölt,folytonos,keverészben,beleöntjük.l kiforraljuk,végül,a>megmaradt petrezselyemzölddel,meghintve,készre főzzük.A,sárgabaracklekvártól,rendkívül finom zamatot  kap.  Aki  szereti  még  adhat  hozzá  a   tálaláskor  egy kis  zöld  csípős  paprikát  meg    balzsamecetet . 


     



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése