Zöldpaszuly
- meg zsengéspaszuly
Zsengéspaszuly :Amikor a csőben a szemek már jól kifejlődtek, s maga a
hüvely már bördössé vált, kibontották, s a zsengés szemeket külön, vagy
még gyenge csövekkel együtt megfőzték.
Hozzávalók : 50 dkg. zöldpaszuly / lehetőleg a széles sárga hüvelyű Juliska bab ,vagy a budai -vajbab,2-3 marék zsengéspaszuly /fejtettbab/,1fejvöröshagyma,egy kis füstölt szalonna,2paradicsom,2dl.tejföl,1csokorpetrezselyemzöld,só,2 gerezd fokhagyma, 1teáskanál édes nemes piros fűszerpaprika,1púpozotkanál liszt, 1kiskanál sárgabaracklekvár. Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és a zsírját kiolvasztjuk,szalonnapörcöt kiszedjük . A zsíron üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát,majd a liszttel világos rántást készítünk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntünk egy kevés hideg vizet, és simára keverjük. Berántjuk vele a levest, és lassan forraljuk.Forralás közben vízzel felöntjük, megsózzuk. Ha már zubog, akkor apránként,hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem a közben megmosott,megtisztított,darabokra,tördelt,az esetleges,szálkáitól,megszabadított zöldpaszulyt és zsengéspaszulyt. Nagyon,hamar,megpuhul.Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot ,egy kevés karikára vágott zöldpaprikát és a finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert jó házi tejfölt,folytonos,keverésközben,beleöntjük.Jól kiforraljuk,végül,a>megmaradt petrezselyemzölddel,meghintve,készre főzzük.A,sárgabaracklekvártól,rendkívül finom zamatot kap. Aki szereti még adhat hozzá a tálaláskor egy kis zöld csípős paprikát meg balzsamecetet .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése