Oldalak

2014. július 30., szerda



 Szentségtörés II

                Summertime  /  avagy ha nyár akkor lecsó 


                                                                                    https://www.youtube.com/watch?

      Miután kellően tájékozódtunk a lecsó mibenléte felől ,- elméleti alapon - ne feledjük hogy a lecsót nem főzni hanem inkább sütni kell / tehát nagy lángon /, és amint minden finom ételbe , ebbe is csak kitűnő alapanyag való !



  Tartsuk be a hagyma-paradicsom-paprika megszokott arányát , amit a lecsóevő magyar ember  törvénynek tekint. Egy rész hagyma, két rész paradicsom, három - de inkább négy rész paprika . A lecsó gerincét a bogyiszlói adja (Ezt már Kossuth Lajos is hangoztatta, híres ceglédi beszéde után, a helyi fogadó nagytermében) - trendo  , ami ezen túl van , abban már szabadon lehet hozzávalókat beletenni . A lecsófőzés maga a szabadság ,  végtelen teret enged a fantáziának meg az improvizációs készségnek és valójában nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy az ember elrontsa . Na és akkor ahogy mondani szokták :  csapjunk bele a lecsóba ! Először egy úgynevezett macsós lecsót készítünk , ami egy alaplecsó ! Ez készülhet akár bográcsban , vagy vaslábosban , de cserépedényben is .
             Jófajta szalonnával indítunk és egy kis mangalicazsírral .

 


Közben a paprikát is megmossuk , megpucoljuk és felaprítjuk, mehet bele a vaslábosba .




Erős lángon , időnként meg-meg kavarva sütjük , ha már a paprika kissé megpuhult , mehet rá  a gorombára vágott hagyma , még nem sózzuk meg !
Nem az a cél hogy pörköltszaftot készítsünk , hanem hogy a lecsónak szottya legyen , ehhez a paprikát és a hagymát nem szabad rommá főzni hanem nagy lángon , fedő nélkül sütni kell . A mikor már olyan félig ress az egész akkor jön hozzá a darabolt jó érett paradicsom / édes /. Ezután lehet sózni és mehet rá az édes nemes fűszerpaprika is , bors nem kell rá és semmi más sem kell . Most adjuk hozzá a darabolt jófajta füstölt kolbászt , az ebből kioldódó fokhagyma és bors elegendő a lecsónkba . Még öt percig rotyogtatjuk és kész !




Friss , ropogós fehér kenyérrel a szottyát tunkolva , kétpofára esszük , hozzá hideg fröccsöt iszunk - az csillapítja legjobban a csípősséget - de a hideg karakteres Pils tipusú sör is megteszi ! 




folyt. köv.


 

4 megjegyzés:

  1. Jó :-)))) Igy is szoktam :-)))

    VálaszTörlés
  2. Akkor most kell bele fűszerpaprika? mert a "nagyok" szerint szentségtörés :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért szentségtörés ennek a posztnak a címe mert szerintem kell , de csak kevés !

      Törlés