Oldalak

2014. július 9., szerda


Kaporszósz  töltött cukkini  mellé

    Általában a cukkinit , hosszában kettévágják , a magját kiszedik és a csónakokat megtöltik mindenféle tölteléknek való földi jóval . Aztán kivajazott sütőtálba , jénaiba vagy tepsibe teszik , leöntik tojásos tejföllel vagy fűszeres tejszínnel , tesznek rá paradicsomkarikákat vagy paradicsompestót , megszórják prézlivel vagy sajttal és a sütőben megsütik !


Ebben az esetben is így történik a kezdet , de a folytatás az más , mégpedig : a megtöltött fél cukkiniket összeillesszük egésszé és megtűzzük egy pár fogpiszkálóval hogy egyben maradjanak . A töltelék az olyan mint a töltött káposztáé csak a rizst félig előfőzzük , a kimaradó töltelékből gombócokat formázunk és a cukkinik mellé tesszük de ezeket  egy kis tojással erősítjük a gyúrás előtt , nehogy szétfőjenek ! Mert ezt a fajta töltött cukkinit főzzük nem sütjük a sütőben .


Veszünk egy nagy lábost és beletesszük a cukkiniket és köréje a résekbe a gombócokat , felöntjük vízzel , teszünk bele egy - két  leveskockát , egy csípős paprikát és kaprot bőven , lefedjük és lassú tűzön addig főzzük míg megpuhul . Nem kell berántani se behabarni mert kapormártást adunk hozzá .


 A kapormártást úgy készítjük mint a besamelt , a vajon megpároljuk az aprított hagymát , megszórjuk egy kanál liszttel , pirítjuk egy keveset és felöntjük kb. két és féldeci tejjel és kb. ugyanennyi tejföllel . Hozzámorzsolunk  egy  leveskockát és addig keverjük míg besűrűsödik . Ízesítjük sóval , borssal egy kis szerecsendióval majd adunk hozzá bőven friss aprított zsenge kaprot , egyet lobbantunk és kész . Tálaláskor a cukkiniszeletekre és a gombócra kanalazunk a mártásból és a léből is. Ezt az ételt a nyári nagy melegben hidegen is lehet fogyasztani mert nem zsíros , könnyű kalóriaszegény étel , ugyanakkor kellően laktató !



          A kapor szervezetre gyakorolt hatásai:
- Gyomorerősítő hatása közismert , de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a foghagyma erős baktériumölő tulajdonságaival
- Kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is. Termésének teája másnaposság ellen is hatásosnak bizonyult, de használták csuklás, fejfájás és szamárköhögés ellen is.     
- További hatásai: vércukorszint csökkentő, nyálkaoldó, köhögés csillapító.A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik le mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. 
 Frissen vagy teaként fogyasztva: emésztési rendellenségek, puffadás ellen hatásos, kismamáknál pedig tejelválasztást serkentő. Nem annyira közismert, de a kaporfőzetek még a narancsbőrrel is felveszik a harcot. Hatóanyag kutatók már azt is bizonyították, hogy a kapormag a daganatos sejtek elleni küzdelemben is jól teljesít. 
- A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például, néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes
- A kapor két héten keresztüli, kúraszerű alkalmazásával megelőzhető a vesekő kialakulása és képes kihajtani a már meglévő vesehomokot.- nepgyogyaszat-gyogyirei/kapor


2 megjegyzés:

  1. Érdekes ez a recepted, csak kérdezem, hogy ezzel a kaporszósszal nem lehet besűríteni a főzőlevet, úgy persze, hogy előtte kiszedve tálra a töltött cukkiniket és a gombóckákat, majd amikor a sűrítés megtörtént, aminek nem szabadna nagyon sűrűnek lennie, csak lazán, akkor vissza a gombócok, a töltött cukkiniket meg a tányérokra helyezve rámerni a többit.
    Lehet, hogy körülményesen kérdezem, de akkor nincs ez a vizes főzőlé, hozzákanalazva a szósz, hanem egynemű az egész???
    Lehet hülyeséget kérdezek, de én inkább ilyen főzelékszerűen képzelném el.
    A recept mindenesetre nagyon tetszik, igazi nyárias, könnyű ízvilág, különben is imádom a kaprot, mellé igazán részletkérdés amit feltettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérlek szépen ,bármit lehet ,kedved szerint ,de mikor esszük a lé úgyis keveredik a kaporszósszal pláne ha jó sokat teszünk rá . Ennél a töltött cukkininél a könnyű finom lé az egy plusz , hidegen kanalazva nagyon szeretem !

      Törlés