Olasz meló ,
avagy spagetti a cukkini szezon teljében !
Már a mi kertünkben is kezd a cukkini teremni , szép termés mutatkozik , a legnagyobb örömömre !
Mimmo Corcione olasz mester receptje ihlette ezt a cukkinis spagettit , amit a mostani nyáreleji időben nagy kedvteléssel készítettem a saját örömömre , mert a családom inkább a milánóit kedveli .
Nagy kedvel és éhesen kezdtem neki a cukkinis spagetti készítésének / nagyon szeretem a spagettit /, a videoklip olyan étvágyat keltett , ami leküzdhetetlen vágyakozással töltött el . Nerano az egy a nápolyi öbölhöz közeli hely és innen származik ez az ősi recept , állítólag még a 1800 - as évek végéből , persze az olaszok szeretik eltúlozni egy kicsit a dolgokat , de ettől eltekintve , lehet benne valami igazság . Sorrento , Nerano , Nápoly , Amalfi egyaránt jó helyek / amúgy az egész Olaszország / és innen csak jó dolgok származhatnak - mármint gasztronómiailag !
kép:.osolemio/nerano |
A neranoi cukkinis spagetti dicsérete után lássuk hogy mi a különbség a magyar és az olasz cukkinis tészták elkészítési módja között . A magyaroknak általában túl szegényes az olaszok változata , ezért megspékelik mindenfélével , úgymint : darált hús , halkonzerv , sonka vagy húsos szalonna , tej , tejszín , tejföl ,tehéntúró , trappista sajt , ömlesztett sajt , vaj , liszt , olajbogyó , sárgarépa , petrezselyem , paradicsom , gomba stb., és hogy jó magyaros legyen tesznek még rá paprikát és ketchupot valamint borsot és fokhagymát is !
kép://loncivendegloje./tejszines-cukkinis-spagetti. |
A cukkinit általában kockára vágják , vagy megreszelik , nem sütik - inkább párolják , a krémes szósszal nem bajlódnak , - inkább nyakon öntik tejszínnel , nem használnak kemény , vagy félkemény sajtokat - mert azokat drágának tartják , nem fektetnek hangsúlyt a sajt ízére / általában a receptekben az szerepel hogy: megszórjuk reszelt sajttal / ! Be kell vallanunk , hogy nálunk nem igazán van sajtkultúra , mi a tejföl országa vagyunk .
kép:http://rozmaringesibolya./spagetti-mar-megint |
Megtisztelő, még ha 5 év elteltével is bukkantam e bejegyzésre, hogy a blogom írására hivatkozol, köszönet érte (lsd. képi illusztráció) bár többszöri olvasás után sem vagyok biztos benne, hogy nem negatív példaként hozod fel. Engedtessék meg egy ”védőbeszéd”a spagettim mellett:
VálaszTörlésA bejegyzésemből kiderül ez nem egy autentikus recept ,csak egy pillanatnyi ötlet vezérelte nyári spagetti ahol a babytök vagy cukkini is szerepet kap.
A recept leírásában szerepel, hogy a cukkinit átsütjük, azonban ellentétben veled nem bő olajban, hanem kanálnyi olívaolajon mindössze, így nem fogja magába szívni azt, nem kell leitatni a felesleges zsiradékot, viszont a sütési idő sem hosszú, a végeredmény pedig ropogós állagú zöldség lesz. Mi így szeretjük!
A felhasznált sajt, friss juh sajt ami ugyan nem a legdrágább, de nem is kommersz „trapista” minőség és nagyon jól passzol a cukkinihez és spagettihez is ajánlom kipróbálásra.
A pesto és a nyers paradicsom is frissességet ad az ételnek a felhasznált sonka inkább csak „dekoráció” a zöldség íze a domináló.
Szívesen látlak továbbra is az oldalomon!