Olasz meló ,
avagy spagetti a cukkini szezon teljében !
Már a mi kertünkben is kezd a cukkini teremni , szép termés mutatkozik , a legnagyobb örömömre !
Mimmo Corcione olasz mester receptje ihlette ezt a cukkinis spagettit , amit a mostani nyáreleji időben nagy kedvteléssel készítettem a saját örömömre , mert a családom inkább a milánóit kedveli .
Nagy kedvel és éhesen kezdtem neki a cukkinis spagetti készítésének / nagyon szeretem a spagettit /, a videoklip olyan étvágyat keltett , ami leküzdhetetlen vágyakozással töltött el . Nerano az egy a nápolyi öbölhöz közeli hely és innen származik ez az ősi recept , állítólag még a 1800 - as évek végéből , persze az olaszok szeretik eltúlozni egy kicsit a dolgokat , de ettől eltekintve , lehet benne valami igazság . Sorrento , Nerano , Nápoly , Amalfi egyaránt jó helyek / amúgy az egész Olaszország / és innen csak jó dolgok származhatnak - mármint gasztronómiailag !
![]() |
kép:.osolemio/nerano |
A neranoi cukkinis spagetti dicsérete után lássuk hogy mi a különbség a magyar és az olasz cukkinis tészták elkészítési módja között . A magyaroknak általában túl szegényes az olaszok változata , ezért megspékelik mindenfélével , úgymint : darált hús , halkonzerv , sonka vagy húsos szalonna , tej , tejszín , tejföl ,tehéntúró , trappista sajt , ömlesztett sajt , vaj , liszt , olajbogyó , sárgarépa , petrezselyem , paradicsom , gomba stb., és hogy jó magyaros legyen tesznek még rá paprikát és ketchupot valamint borsot és fokhagymát is !
![]() |
kép://loncivendegloje./tejszines-cukkinis-spagetti. |
A cukkinit általában kockára vágják , vagy megreszelik , nem sütik - inkább párolják , a krémes szósszal nem bajlódnak , - inkább nyakon öntik tejszínnel , nem használnak kemény , vagy félkemény sajtokat - mert azokat drágának tartják , nem fektetnek hangsúlyt a sajt ízére / általában a receptekben az szerepel hogy: megszórjuk reszelt sajttal / ! Be kell vallanunk , hogy nálunk nem igazán van sajtkultúra , mi a tejföl országa vagyunk .
![]() |
kép:http://rozmaringesibolya./spagetti-mar-megint |
Az olaszok általában háromféle sajtot használnak az ízkavalkád felvonultatása céljából , ezek a kissé pikáns provolone del monaco , a parmezán és a pecorino romano , vagy a grana padano . Ezeknek a sajtoknak segítségével , egy kis főzővízzel a spagettitől és a sütési-főzési technikával , ami hasonlít a rizottó készítéséhez , egy olyan krémes állagot lehet elérni - mindenféle tejszín , tejföl vagy "neadjisten" keményítő hozzáadása nélkül - ami páratlan és semmihez sem hasonlítható !
kép:alla Nerano
Tonino Mellino a Quattro Passi séfjének , vélekedése szerint : A tökéletes recept : tészta és cukkini , az étel lelke a cukkini , ami azért rejt némi kockázatot : Az első : - az édesség , a tészta keményítőjéből felszabaduló cukor / nem az ízében hanem a vércukorszintben / konkrétan éhséget kelt és ezáltal úgymond leülteti az étel karakterét . Ez ellensúlyozható a bazsalikom, fokhagyma ügyes használata mellett , provolone del Monaco és más sajtok hozzáadásával . A második kockázat : - a cukkini túlsütése , netán a túlhevített sütőzsiradék használata során , a héj megfeketedése , ami kiküszöbölhető egy pár egyszerű eljárással . A cukkinit nagyon vékonyra kell szeletelni , másképpen nem lehet szépen és gyorsan megsütni ! A bő olajban való sütés után , csorgassuk le és szárítsuk le papírtörlővel , aztán az elveszett nedvességet pótolni kell egy kis spagetti főzőlével . Egy másik gyakori hiba a túl sok sajt vagy vaj használata ! Többek között a megfelelő cremosita - ahogy az olaszok mondják - , a lényeg , amint lejjebb látható .

kép:Tonino Mellino del Quattro Passi di Nerano
http://www.lucianopignataro.it/a/spaghetti-con-le-zucchine-alla-nerano/

Megtisztelő, még ha 5 év elteltével is bukkantam e bejegyzésre, hogy a blogom írására hivatkozol, köszönet érte (lsd. képi illusztráció) bár többszöri olvasás után sem vagyok biztos benne, hogy nem negatív példaként hozod fel. Engedtessék meg egy ”védőbeszéd”a spagettim mellett:
VálaszTörlésA bejegyzésemből kiderül ez nem egy autentikus recept ,csak egy pillanatnyi ötlet vezérelte nyári spagetti ahol a babytök vagy cukkini is szerepet kap.
A recept leírásában szerepel, hogy a cukkinit átsütjük, azonban ellentétben veled nem bő olajban, hanem kanálnyi olívaolajon mindössze, így nem fogja magába szívni azt, nem kell leitatni a felesleges zsiradékot, viszont a sütési idő sem hosszú, a végeredmény pedig ropogós állagú zöldség lesz. Mi így szeretjük!
A felhasznált sajt, friss juh sajt ami ugyan nem a legdrágább, de nem is kommersz „trapista” minőség és nagyon jól passzol a cukkinihez és spagettihez is ajánlom kipróbálásra.
A pesto és a nyers paradicsom is frissességet ad az ételnek a felhasznált sonka inkább csak „dekoráció” a zöldség íze a domináló.
Szívesen látlak továbbra is az oldalomon!