Oldalak

2014. június 25., szerda



Olasz meló ,

            avagy spagetti a cukkini szezon teljében !

 

Már a  mi kertünkben is kezd a cukkini teremni , szép termés mutatkozik , a legnagyobb örömömre !

       Mimmo Corcione olasz mester receptje ihlette ezt a cukkinis spagettit , amit a mostani nyáreleji időben nagy kedvteléssel készítettem a saját örömömre , mert a családom inkább a milánóit kedveli .



Nagy kedvel és éhesen kezdtem neki a cukkinis spagetti készítésének / nagyon szeretem a spagettit  /, a videoklip olyan étvágyat keltett , ami leküzdhetetlen vágyakozással töltött el . Nerano az egy a nápolyi öbölhöz közeli hely és innen származik ez az ősi recept , állítólag még a 1800 - as évek végéből , persze az olaszok szeretik eltúlozni egy kicsit a dolgokat , de ettől eltekintve , lehet benne valami igazság . Sorrento , Nerano , Nápoly , Amalfi egyaránt jó helyek / amúgy az egész Olaszország / és innen csak jó dolgok származhatnak - mármint gasztronómiailag !


kép:.osolemio/nerano

A neranoi cukkinis spagetti dicsérete után lássuk hogy mi a különbség a magyar és az olasz cukkinis tészták elkészítési módja között . A magyaroknak általában túl szegényes az olaszok változata , ezért megspékelik mindenfélével , úgymint : darált hús , halkonzerv , sonka vagy húsos szalonna , tej , tejszín , tejföl ,tehéntúró , trappista sajt , ömlesztett sajt , vaj , liszt , olajbogyó , sárgarépa , petrezselyem , paradicsom , gomba stb., és hogy jó magyaros legyen tesznek még rá paprikát és ketchupot valamint  borsot és fokhagymát is ! 

kép://loncivendegloje./tejszines-cukkinis-spagetti.

A cukkinit általában kockára vágják , vagy megreszelik , nem sütik - inkább párolják , a krémes szósszal nem bajlódnak , - inkább nyakon öntik tejszínnel , nem használnak kemény , vagy félkemény sajtokat - mert azokat drágának tartják , nem fektetnek hangsúlyt a sajt ízére / általában a receptekben az szerepel hogy: megszórjuk reszelt sajttal / ! Be kell vallanunk , hogy nálunk nem igazán van sajtkultúra , mi a tejföl országa vagyunk .

kép:http://rozmaringesibolya./spagetti-mar-megint

 Az olaszok általában háromféle sajtot használnak az ízkavalkád felvonultatása céljából , ezek a kissé pikáns provolone del monaco , a parmezán és a pecorino romano , vagy a grana padano . Ezeknek a sajtoknak segítségével , egy kis főzővízzel a spagettitől és a sütési-főzési technikával , ami hasonlít a rizottó készítéséhez , egy olyan krémes állagot lehet elérni - mindenféle tejszín , tejföl vagy "neadjisten"  keményítő hozzáadása nélkül - ami páratlan és semmihez sem hasonlítható !

  
                                kép:alla Nerano

  Tonino Mellino a Quattro Passi séfjének , vélekedése szerint : A tökéletes recept : tészta és cukkini , az étel lelke a cukkini , ami azért rejt némi kockázatot : Az első : - az édesség , a tészta keményítőjéből felszabaduló cukor / nem az ízében hanem a vércukorszintben / konkrétan éhséget kelt és ezáltal úgymond leülteti az étel karakterét . Ez ellensúlyozható a bazsalikom, fokhagyma ügyes használata mellett , provolone del Monaco és más sajtok hozzáadásával . A második kockázat : - a cukkini túlsütése , netán a túlhevített sütőzsiradék használata során , a héj megfeketedése , ami kiküszöbölhető egy pár egyszerű eljárással . A cukkinit nagyon vékonyra kell szeletelni , másképpen nem lehet szépen és gyorsan megsütni ! A bő olajban való sütés után , csorgassuk le és szárítsuk le papírtörlővel , aztán az elveszett nedvességet pótolni kell egy kis spagetti főzőlével . Egy másik gyakori hiba a túl sok sajt vagy vaj használata ! Többek között a megfelelő cremosita - ahogy az olaszok mondják - , a lényeg , amint lejjebb látható .


kép:Tonino Mellino del Quattro Passi di Nerano
 
http://www.lucianopignataro.it/a/spaghetti-con-le-zucchine-alla-nerano/

A neranoi spagettit olyan legendák lengik körül mint a másik emblematikus spagettit , a carbonarát ,valahogy úgy mint nálunk a halászlét vagy a lecsót ! Az olaszoknál is sokféle recept terjedt el a cukkinis pasta elkészítési módját illetően , de mindközzül , számomra az alábbi vált be a leginkább .

                                                                      Spaghetti con gli zucchini          

                                  

                                                                           http://youtu.be/l1g748HkyVA?t=1s

Ezután a hosszúra nyúlt  elemzés után lássuk az én változatomat . Ez egy olyan étel amit könnyen el lehet készíteni , akár egy személy részére is , de ami biztos az biztos , két személyes porciót kell készíteni , mert lehet hogy egy nem elég !

 

Tehát lássuk a hozzávalókat 2 személyes porcióhoz :

- 2 zsenge zöld cukkini ~ 450 gr.

- vékony durum spagetti 5-ös méret  150 gr.

- extra szűz  olíva olaj - a sütéshez /1 serpenyővel

- fokhagyma 2 gerezd , 1 kis csípőspaprika

- egy evőkanál  mangalica disznózsír 

- egy marék összetépdesett bazsalikom , só , bors ízlés szerint

- 3 féle reszelt sajt : 2-2 evőkanállal mindegyikből lehetőleg:

      - provolone

      - parmezán 

      - pecorino romano

Elkészítés :

A cukkinit vékonyra legyaluljuk és bő olajban kisütjük , ügyeljünk hogy nehogy túlsüssük , miután elkezd sárgás-barnásra sülni egy szűrőkanállal kiszedjük , papírtörlőre tesszük és leszárítjuk . Közben fő a spagetti kb. 5 percig , azután félre húzzuk , a sajtokat megreszeljük , teszünk rá egy kis borsot és összekeverjük . 

 

A lecsepegtetett , leszárított , sült cukkinit egy edénybe tesszük , megsózzuk , összekeverjük egy félmarék apróra tépkedett bazsalikomlevéllel és 2-3 evőkanál sütőolajjal , ha még ezután is túl száraz akkor teszünk rá 2-3 evőkanál főzővizet .  Egy méretes serpenyőben 1-2 evőkanál olívaolajat hevítünk , beleteszünk 2 gerezd fokhagymát egy csípős paprikával és egy pár percig sütjük , azután egy szedőkanállal a főzővízből a spagettit egyenesen a serpenyőbe szedjük . Folytonos kavargatás mellett , folyamatosan adunk hozzá 1-2 merőkanál főzővizet mintha rizottót készítenénk .  Amikor már a spagetti al dente és egy bizonyos krémesség már kialakult , hozzáadjuk a cukkinit és tovább kevergetjük 1-2 kanál főzővíz hozzáadásával  úgy hogy a reszelt sajtokat is folyamatosan kevergetve hozzáadjuk közben a főzővíz adagolással a krémességet tovább alakítjuk . Ahogy elkészült rögtön tálaljuk , megszórjuk még egy kis sajttal , borssal , bazsalikommal .

Nagyon finom lett , de még nem olyan mint az olaszoké , na persze fényképezni is tudni kell , szóval van még mit gyakorolni . Ne felejtsünk kibontani hozzá egy finom fehér bort , mondjuk egy cserszegi fűszerest .


 

                                

1 megjegyzés:

  1. Megtisztelő, még ha 5 év elteltével is bukkantam e bejegyzésre, hogy a blogom írására hivatkozol, köszönet érte (lsd. képi illusztráció) bár többszöri olvasás után sem vagyok biztos benne, hogy nem negatív példaként hozod fel. Engedtessék meg egy ”védőbeszéd”a spagettim mellett:
    A bejegyzésemből kiderül ez nem egy autentikus recept ,csak egy pillanatnyi ötlet vezérelte nyári spagetti ahol a babytök vagy cukkini is szerepet kap.
    A recept leírásában szerepel, hogy a cukkinit átsütjük, azonban ellentétben veled nem bő olajban, hanem kanálnyi olívaolajon mindössze, így nem fogja magába szívni azt, nem kell leitatni a felesleges zsiradékot, viszont a sütési idő sem hosszú, a végeredmény pedig ropogós állagú zöldség lesz. Mi így szeretjük!
    A felhasznált sajt, friss juh sajt ami ugyan nem a legdrágább, de nem is kommersz „trapista” minőség és nagyon jól passzol a cukkinihez és spagettihez is ajánlom kipróbálásra.
    A pesto és a nyers paradicsom is frissességet ad az ételnek a felhasznált sonka inkább csak „dekoráció” a zöldség íze a domináló.
    Szívesen látlak továbbra is az oldalomon!

    VálaszTörlés