Oldalak

2016. szeptember 29., csütörtök


Milánói ( makaróni vagy spagetti)

 

       Szent Mihály arkangyal ( főangyal ) napja van . A mai ünnep már a legrégebbi időkben vette kezdetét amikor Constantin császár kereszténnyé lett . Quis ut deus ? Ki olyan mint Isten ? E szavakkal győzte meg Michael a kevély Lucifert és taszította őt le társaival együtt a pokolra . Mihály arkangyal szavára támadnak fel a halottak, s ő mutatja meg az Ítélet Napján a keresztet, a szögeket, a lándzsát és a töviskoronát.A Legenda aurea leírása szerint , az utolsó ítélet angyala , Mihály nemcsak a végítélet bírája , hanem a lelkek vezetője , a holtak túlvilági szószólója is.

 

 

                                                      Szt. Mihály arkangyal zománcképe a Szent Koronán

 

- Ady Endre - 

Párisban járt az Ősz

 

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.
Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.

Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az uton
Tréfás falevelek.

Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.

 
Csokonai Vitéz Mihály
                               Szerelemdal

(részlet)

a csikóbőrös kulacshoz

De jaj, engem ide-tova
Elvisz a Szent Mihály lova,
Szerelmed megemészt végre,
És te maradsz özvegységre.

Keserves sors! adjatok bort!

Lakjuk el előre a tort;

Ami menne más kutyába,
Jobb, megy a magunk torkába.

      Ezek után nézzük a milánóit , ez egy olyan étel ami van is meg nincs is . Ugyanis Milánóban nem ismerik a magyarok és az amerikaiak , az angolok , a németek és más nemzetek által kreált milánói spagettit , ugyanúgy mint Brassóban sem ismerik a mifelénk oly népszerű brassói apró-pecsenyét .Ellenben van :
- costoleta milanese - milánói borda /borjú , sertés /
- risotto alla milanese - milánói rizottó
- ossobuco , asparagi  ,  minestrone , trippa alla milanese etc.

Hosszas kutakodás után felfedeztem egy két receptet amit a milánóiak is a magukénak vallanak vagy nem .


A milánói spagetti egy elegáns étel , egyszerű alapanyagokból , de annál gazdagabb ízvilággal , kevés de jó minőségű összetevőkből .




 1. recept : 400g  spagetti, 40g fehér hagyma, 80g vaj, 40g csontvelő /ossobuco /, 1 csésze száraz fehérbor, húsleves, ha szükséges, egy teáskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 2 csomag sáfrány  és 50g reszelt Parmigiano Reggiano . Elkészítés : Tegyük a csontvelőt jeges vízbe egy pár órára , majd töröljük szárazra egy papírtörlővel ,szedjük ki és morzsoljuk össze.Tegyük fel egy serpenyőben  kis lángon a csontvelőt , a fele a vajat , az apróra vágott hagymát, egy merőkanál húslevest és a pohár fehérbort , és süssük  körülbelül 20 percig együtt . Ezután mixeljük össze és a kész szószt tegyük félre .
Főzzük ki a spagettit sós marhahúslevesben , amíg "al dente", majd  befejezzük a főzést egy széles serpenyőben együtt a csontvelő mártással és a sáfránnyal. Az edényt levesszük a tűzről, és belekeverjük a többi összetevővel , (hideg) vaj, a reszelt citromhéj, Parmigiano és petrezselyem. Sózzuk ízlés szerint.
Tálaláskor reszelt Parmigiano és az apróra vágott petrezselyemmel megszórva a tetején tálaljuk .



                                              Spaghetti-Milanese 

 'A la milanisa

Ne tévesszen meg senkit a név , mert ennek a spagetti alla Milanese-nek / 'A la milanisa / semmi köze Milánóhoz , valójában ez egy tipikus szicíliai étel ,  talán azért hívják így mert a  zsemlemorzsa jelenléte teszi ezt vagy talán azért, mert azt mondják, hogy a szicíliai bevándorlók  újrafogalmazták az északiak klasszikus ételét : a friss szardíniás tészta helyébe léptetve ezt a salátát , mert ők könnyebben  megváltoztatják az ételt mint a nevet. Tegyük fel, hogy a név eredete spagetti alla Milanese vagy jobban mondva az úgynevezett : la milanisa, Szicíliában , nem világos. Mi biztosak lehetünk abban hogy  nagyon finom és ízletes,  a  szardíniaszósz , a vad édeskömény megfűszerezi azt ,  a zsemlemorzsával történő szórás pedig teszi a dolgát . Mint bármely hagyományos ételnél, vannak különböző értelmezések  és  receptek , de lássuk a részleteket és a receptet.


2. recept :150 g zsemlemorzsa ,500 g szardínia , 500 g szardella , 350 g spagetti , 750 ml paradicsomszósz , 100 g sűrített paradicsom , egy nagy hagyma , 300 g vad édeskömény , 10 g fenyőmag , 10 g mazsola ,olívaolaj . só , bors ízlés szerint . Elkészítés :Zsemlemorzsa pirításával kezdjük . Öntsünk egy kevés olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és hagyjuk, hogy piruljon egy pár percig folyton kavargatva , majd tegyük félre. Ezen a ponton a sós vízben kifehérítjük az édesköményt ,  használjuk ugyanazt a vizet  a spagetti  főzésére mert az ízesíti azt. Ha készen van , vegyük ki és vágjuk /metéljük/ össze az édesköményt és tegyük félre. Most vágjuk apróra a hagymát, és pirítsuk együtt olajat egy serpenyőben öntsünk rá a szardíniát és szardellát , amelyeket korábban megtisztítottunk , hozzáadjuk a édesköményt (fenyőmaggal és mazsolával ), és végül a mártást a paradicsomszószt és a sűrített paradicsomot fél pohár vízzel elkeverve. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön főzzük át legalább 45 percen keresztül. Ezen idő eltelte után tegyük fel a vizet és forraljuk fel a spagettit , és főzzük, ahogy általában, amikor készen van  leszűrjük és összeforgatjuk  a szósszal és néhány percig még sütjük a serpenyőben . Tálaláskor a zsemlemorzsával megszórjuk az egészet .


    'A la milanisa















    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése