Oldalak

2018. szeptember 14., péntek



Dinsztelt krumplileves 



Általában ha megnézzük hogy miként készül egy krumplileves akkor azt látjuk hogy : a megtisztított, kockára vágott krumplit odarakjuk főni kb. 2l vízbe, a babérlevéllel, ételízesítővel, és a kolbásszal , közben a lisztből, és zsírból elkészített paprikás rántást csomó mentesre keverjük egy kis tejjel , majd Ha megfőtt a leves berántjuk , átforraljuk . Tálaljuk . Vagy más változatokban tejfölből és lisztből készítünk habarást és azzal habarjuk be a rántás helyett . De olyan is van hogy ecettel savanyítjuk és fűszerként tárkonyt is teszünk bele . Van hogy zöldséggel gazdagítják , főleg Erdélyben , és van hogy paradicsomosan készítik , paradicsomlével . Aztán vannak még az urizáló krumplilevesek amelyek húslaplével készülnek és gazdagítják szárított vargányával is , meg aztán tejszínesen is készítik , ami már a krémlevesek közzé tartozik . Itt kell megemlíteni a székelyek fehér rokolyás pityóka levesét amelyet tojássárgájával sűrítették és bőven tejfelezték , ecettel savanyították és tárkonnyal fűszerezték .
Na és akkor itt figyel be a már szállóigévé vált kommunista proletár Jani bácsi mondása amit egy pártplénumon belengetett : "... elvtársak , a krumplileves az legyen krumplileves "; vagyis :minden legyen az, ami !


A szatmári tájakon úgy mondják : kolompér leves  . A mi dinsztelt krumplilevesünk úgy készül hogy egy felaprított hagymát odateszünk egy kis füstölt szalonnán dinsztelődni . Amikor már a hagyma megüvegesedett rá dobjuk a kockára vágott kolompért és együtt dinszteljük , majd sózzuk paprikázzuk és ráteszünk még két kanál lecsót és együtt dinszteljük egy kis ideig , ezután felöntjük vízzel és addig főzzük amíg a kolompér majdnem puha .Teszünk bele egy kis babérlevelet és zeller zöldet , majd egy vékony fokhagymás rántással , berántjuk , utána tejfölözzük és készre főzzük nem felejtkezve meg a füstölt kolbászról sem amit már korábban úgy félidőben kel beletegyük falatnyi darabokra vágva . A leves nem szabad sűrű legyen , inkább híg állagú ezért ha kel még felöntjük . Ezt a levest mi hagymával esszük , úgy mint a paszulylevest .




                                               

1 megjegyzés:

  1. A krumplileves valamennyi készítési módja nagyon finom, legalábbis én nagyon szeretem, de az egész családom is, sokszor készül, télen dúsabban: hagymásan, kolbászosan, galuskásan, nyáron meg a rántatlan variáció, mind finom. Ha lesz időd nézd meg nálam a "Rántatlan krumplilevesünket" ami sok fokhagymával és kaporral készül és tejfelesen, hidegen melegen egyaránt nagyon finom, ezt nálunk a család Felvidéki ága főzte, Dédi, nyáron az aratáskor vitte ki az aratóknak ebédre, mellé sós tejfölös kelt tészta volt kenyér helyett a harapnivaló, "lapítottnak" hívták, én is főzöm és sütöm, mert mennyei finom, egyszerű étel :-) A receptjeim közt megtalálod úgy, hogy "Krumplileves rántatlan fokhagymás tejfölös kapros" címmel és ott van ugyanabban a posztban a lapított receptje is.

    VálaszTörlés