Oldalak

2020. január 18., szombat




Az igazi gasztropusztítás



A blogom indítása óta eltelt 8 év , a hagyományos ételek már nem igazán érdeklik a nagyközönséget , főleg a fiatalokat , ezért ezt a fejezetet bezárom , nem azért mert nem volt túl sikeres hanem mert már nem igazán tudok ujjat mondani !

    A gasztronómiai hagyományok őrzését most abbahagyom , most jött el az igazi gasztropusztítás ideje ! Már nem igazán érdekel a konzumidiotizmus ócsárolása , az étkezési sznobizmus megvetése , inkább az egészséges táplálkozás az ami vonz és főleg a bevett szokások , tévhitek oszlatása az amiért írogatok itt ! ; jobban mondva idézek és idemásolok az olvasmányaim során összegyűjtött jobbnál jobb írásokat és gondolatokat a témában . 

Gasztronómia -
 Jean Anthelme Brillat-Savarin szerint "A gasztronómia mindannak intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással". Na és ezen belül :

A magyar  konyha


"Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is."

                                                  - Gundel Károly
        
  


Gasztronómia - "...az emberiség egyik legnagyobb keresztje, erre feszül ki a krónikus betegek szinte mindegyike."- írja dr. Váczi Péter a : https://www.drpetervaczi.com/post/élvezet-mindenek-felett - blogjában .


Gasztronómia -  és az élvezetek halmozása ; nincs is ezzel semmi baj ha büntetlenül teheti az ember . De jaj az ifjúság mulandó és az egészség törékeny és jaj az akaraterő is már elsatnyul .


„… tágas az a kapu és széles az az út, amely a pusztulásba vezet, és sok ember jár rajta.
Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt.”

(Máté 7:13)

Az emberek..."a hozzáállásuk, lustaságuk, gyarlóságuk, ócska kifogásaik, emberi gyengeségeik sarcolják meg az éveiket, az egészségben eltölthető éveik számát. Az egészségükkel és éveik számával fizetnek azért, mert gyengék."- dr. Váczi Péter



Yoda,az akarat mintaképe ,csupán az akaratával képes volt egy űrjárművet kiemelni a mocsárból és egyéb más csodákat művelni , - na ez az amire szükségünk van , erős akarat amivel megváltoztatjuk rossz szokásainkat - például lemondunk a cigarettáról ! 
     Vagy életmódot váltunk mert ami eddig volt:az a sok munka , a stressz , a rohanás és annak következményei : zéró sport , lazítás , nagy zabálások , mértéktelen piálás és utána jött az elhízás , a magas vérnyomás , a cukorbetegség , az ebből következő lábszárfekély majd amputáció és a látás elvesztése , neadjisten a stroke ,vagy infarktus - de ezt talán már nem kéne megvárni , jó lenne elkerülni - ugye ?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése