Oldalak

2020. május 24., vasárnap


Imbomon – a mennybemenetel helyén épült rotunda -Wikipedia


  

 Urunk mennybemenetele

 - Ascensio Domini -

  Áldozó csütörtök utáni vasárnap Urunk mennybemenetele , .... Mennyország , mi hogyan jutunk oda? Hogy mehetünk Jézus után? Tamás apostolnak ezt a választ adta Jézus: „Én vagyok az út , az igazság és az élet…” (Jn 14,6).
  
Ez az igazság örömmel és bizonyossággal kell töltsön el bennünket , mert " az ő felemelkedése a mi dicsőségünk és reményünk."

  Az evangélista azzal kezdi beszámolóját, hogy jelzi: Júdás szomorú sorsát követően az apostolok tizenegyen maradtak, és így mennek fel arra a hegyre, ahová Jézus rendelte őket.A tanítványok, noha látják a Feltámadottat, leborultak előtte annak ellenére, hogy egyesek még mindig kételkedtek (kicsinyhitűség) – nem merik rábízni életüket arra, aki szenvedett és meghalt annak ellenére, hogy most élőnek tapasztalják.A hegy, amelyet Máté említ Lukács evangéliumában kap pontosabb azonosítást: Betánia közelében. A hegyen található egy barlang, amelyet a hagyomány a tanítás helyével azonosít: itt tanította az Úr a tanítványait, itt jövendölte meg Jeruzsálem pusztulását és a világ végét (vö. Mt 24,1-25,46). A később itt épült templomot Eleona néven ismerjük, a keresztesek korától pedig ez lett a Miatyánk-temploma (ma karmelita kolostor), noha az ősi hagyomány erősebb volt. Ettől a barlangtól nem messze található az ún. Imbomon (fenn a magasban), az a hely, ahonnan az Úr fölemelkedett a mennybe. Ezt a szentélyt 378-ban építtette egy Poemenia nevű jámbor asszony. 1187-től a hely mecset, noha Mennybemenetel ünnepén engedélyezik zsolozsma, körmenet és szentmise megtartását az ősi templomban és annak udvarában....


Church of the Pater Noster Jerusalem-Wikipedia


 Chapel of the Ascension, Jerusalem-Wikipedia


 Végső soron Jézus nem eltávozik, hanem újfajta módon van jelen tanítványai működésében .... Amikor Ő felmegy a mennybe, mi nem szakadunk el tőle . Aki a mennyből szállta alá , nem irigyli tőlünk az eget , hanem szinte kiáltja : Tagjaim legyetek, ha fel akartok menni a mennybe!” (Sermo263.)-https://www.facebook.com/mariabesnyo/post.


Szent Szt. Pál levele az efézusiakhoz : 


" Félre kell tenned korábbi életmódod régi énjét, megrontott vágyak által, és újulj meg elméd szellemében, és vedd fel az új énedet, Isten útján teremtett igazságban és Az igazság szentsége." (Eph 4: 22-24).


  Igazság , vágy az igazság megismerésére , olthatatlan vágy , ... a tudás éhség !


 Szent Pál azt írja az efezusiaknak: „Ne ostobán, hanem bölcsen éljetek!” Az ószövetségi olvasmány is a bölcsességről szól.
  A bölcsesség nem ugyanaz, mint az okosság.
     A világ okosságot, tudást kínál. Azt hirdeti: minél többet tudsz, annál inkább uralkodhatsz. Hiszen, ha valaminek ismerem az okait, a természetét, ha tudom, hogyan lehet valamit előállítani, módosítani, elpusztítani, akkor befolyásolni tudom a világ folyását. Ha ismerem az emberi természetet, akkor irányítani tudom: hogyan gondolkodjon, hogyan öltözködjön, mit vásároljon, kit vagy mit tartson jónak vagy rossznak. A tudás tehát önmagában nem jó vagy rossz, csak lehetőség. Mindkettőre használható.
     A bölcsesség azonban csak jó lehet. A végső célt nézi. Segít annak felismerésében, hogy a dolgokat, eseményeket hogyan tudjuk a magunk és embertársaink javára fordítani.

     Isten – tehetségtől függetlenül –        mindenkit a bölcsességre hív , amely abból áll , hogy fölismerjem Isten szándékait, és igyekezzem annak megvalósítására.
  A fentiekkel összefüggésben ha már bizonyos tudás birtokába kerülünk , kötelességünk hogy hasznosítsuk azt és az embertársainkkal is megosszuk hogy ez a tudás ne csak ami , hanem az ő javukra is váljék .
     Így van ez a ketogén életmóddal is , helyre kell hozni ami elromlott , ha pedig még nem romlott meg az egészségünk , ha nem vigyázunk és nem vagyunk eléggé óvatosak , akkor majd megromlik , csak idő és alkat kérdése .

    A mai napra egy ketogén módon elkészített csirke frikasszét ajánlok . A frikasszé vagy angemacht nem más mint egy becsinált , de  ezúttal liszt és tejföl nélkül , amolyan ketósan.  
 A csirkehúst tokányosra vágjuk , mangalicazsíron  hagymát fonnyasztunk és utána rátesszük a húst , egy kis jó vajat is teszünk bele , megsózzuk és borsozzuk egy kis gyömbért és sáfrányt is teszünk rá , ja és nehogy kimaradjon kell még vagy 5-6 fej gomba is , majd egy pohár száraz fehérbort , a felöntéshez csont alaplevet használunk a sűrítés tojássárgájával  történik és a savanyítás citrommal készül  . A brokkolit egy kevés szódabikarbónás vízben megpároljuk és ha kész , köretként tálaljuk.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése