Oldalak

2020. június 26., péntek

Böjt




A szűk kapu


Mt. 7,6.12-14


A szűk kapun menjetek be! Tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz – sokan bemennek rajta. 
Szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre vezet – kevesen vannak, akik megtalálják.








Máté apostol, Máté evangélista vagy Szent Máté (? – kb. 60[1]), vagy másik nevén Lévi ben Halfai egyike lehetett Jézus első követőinek és apostolainak. Neve a héber Matthai (a Mattitjahurövidebb alakja) szóból származik, jelentése: Jahve ajándéka. Civil foglalkozása vámszedő volt, amely foglalkozást (és annak űzőit) az izraeliták megvetették, mivel rengeteget dolgoztak a saját zsebükre is. Máté Kafarnaumban (szülőhelyén) dolgozott, ahol – találkozván Jézussal – felhagyott addigi munkájával és követte Jézust (Máté 9,9 Márk 2,14 Lukács 5,27-32). Jézus halála után ő is elhagyta Palesztinát, és Etiópiában hirdette az örömhírt. Később hitének megtagadását követelték tőle, de ő ezt nem tette meg, és ezért halálra kínozták.-https:///mate-evangelista/



Máté evangéliuma - Mt 17,21 - Szentírás



......„Kishitűségetek miatt. Bizony mondom néktek: ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen oda! - odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen. ( 21 Ez a fajta pedig nem távozik el, csak imádságra és böjtölésre.)”
...........
 A böjt hatására megnövekvő ketontestek átlépve a vér-agy gáton gyulladáscsökkentő hatással vannak, illetve a képesek a glükóz helyet átvenni, mint energiaforrás.

Magyarán a leírás tudományosan is megállja a helyét.
Az evangélium arról is szól, hogy senki sem lehet biztos abban, üdvözül-e, s az üdvösségre vezető út szűk kapun át vezet. Ez pedig Jézus tanításának és tetteinek követése, ahogyan az alleluja versben (Jn 14,6) is hallhatjuk: „Én vagyok az út, az igazság és az élet, senki sem jut Atyámhoz, csak általam.” 

A kulcs : a hozzállás , minden a te döntésed !

Hasonló ez a döntés a Mátrix című kultikus filmben / ami tele van bibliai párhuzamokkal * / látott jelenetben, amikor Neo választ a kék és a piros tabletta között. Morpheus a lázadók vezére két lehetőséget kínál fel. Ha a piros tablettát választja, megszabadulhat a gépek által generált álomvilág rabszolgaságából, és elmenekülhet a való világba, igaz ez a világ kemény és vad. Ha a kék pirulát választja, visszamehet a kényelmes, Mátrix által szimulált világba.



Ne feledd ,amit kínálok csupán az igazság ,semmi több !


Ameddig egészségesek vagyunk és nincs semmi különösebb nyavalyánk , bírjuk a stresszt és éljük a rohanó életünket , nem igazán törődve a táplálkozással , azt esszük amit kapunk , - addig nincs baj - , de amikor beüt egy súlyosabb betegség , olyan mint a stroke vagy az infarktus és az is kiderül hogy cukorbetegek lettünk egy elhízással kiegészítve , vagy szembe jön a rák , akkor már nem lehet elodázni a gyógyuláshoz vezető utat !  Akkor kezdődik a harc , vagy felveszed a kesztyűt , vagy belehalsz , vagy csendesen , vagy kínok közt , vagy hirtelen          ...... ezért lehetetlen vállalkozás az, hogy arra várj, majd a  politikusok / társadalombiztosítás , egészségügy /, az orvos meg a dietetikus és az okostányér mondja meg, mi a helyes táplálkozás..... a változás is a betegektől indul majd , és idővel nem lesz más választása az orvosoknak , mint a csatlakozás - mert azt, hogy tévedtek soha nem fogják elismerni.
De arra van remény, hogy egyre több olyan orvos és más szakember csatlakozik ehhez a mozgalomhoz, mert megunta, belefáradt abba, hogy sem másokon, sem magán nem tud segíteni..



-Miért fájnak a szemeim?



-Mert még sosem használtad őket!



Igen, fáj, amikor kinyitom a szemem, és először kezdem használni. Fájdalmas látni a környezetem, látni önmagam, a korábbi működésmódomat, és a jelenlegit is, mely még nem képes alkalmazkodni az új körülményekhez.


A telített (állati) zsíroké a jövő az amerikai szívgyógyászok legrangosabb klinikai szakfolyóirata szerint is!

Saturated (animal) fat is the way to go according to the prominent clinical journal of american cardiologists! -László G Boros






Vajon miért civilizációs népbetegség az elhízottság, a szívbetegség, a rák és a diabétesz?...Megfontolandó, hogy az eszkimóknál, hadzáknál, hiwiknél, stb. ismeretlen volt a szívbetegség, a rák, az epilepszia, az asztma és a cukorbetegség.
............................................................................................................
Miután Neó átment az első fájdalmas tapasztalatokon a Mátrixból való kiszabadulás után, Morpheus elmond neki valamit:
"Nem szabadítunk fel senkit egy bizonyos kor után. Veszélyes. A tudat nehezen áll át."


Hát erről bizony van tapasztalatom! A tudatom nagyon nehezen áll át. Miről beszélek? Az új ketogén világban nincs helye a minősítéseknek , legalábbis így gondoltam az út elején. Valamint a bűntudatnak sem, mely a régi világba tartozik. 

Milyen ez a mostani, megváltozott helyzet? Nem vagyok elégedett, a világgal, de már tudom mit tehetnék , hogy változzon. Kezd megváltozni , ahogy működöm, és tapasztalok lényegi változást magamban. Fájdalmas a szembenézés azzal, hogy bár szeretnék változni, de nem megy könnyen , legalábbis nem olyan mértékben , amire vágynék. Maga a folyamat viszont tele van keserű pillanattal, szituációkkal, melyekben szembesülök saját működésmódommal, mely a régi világból származik. A kérdés, mely válaszként felmerül bennem azonos azzal, melyet Morpheus válaszol.
Nincs visszatérés ! De ha lehetne, valóban akarnál , visszatérni a régi beteg életedhez ?
Olyan jó lenne azt mondani, hogy persze, hogy nem akarnék visszamenni, és elfelejteni mindazt a tudást, amit megszereztem. Igen, ha nem tudnám, hogy nem mások tehetők felelőssé a betegségeimért , annyira egyszerű lenne haragudni, esetleg bosszút állni. Ha nem tudnám, hogy magamnak kell tenni azért, hogy meggyógyuljak , annyira egyszerű lenni az orvosoktól várni mindent! 

Nem akarok visszamenni a Mátrixba .Viszont már látom, hogy nem egyszerű csak úgy lekapcsolódni a régi berögződéseimről , és felhúzni egy új, makulátlan szénhidrátmentes életet .





  * 

  • Morpheus az antik világban az álmok fő alakítója megformálója (neve jelentése is az alakítóa formázó), az álom istenének(Hypnosz) egyik fia volt . Ha Neo a Megváltó, akkor ő Keresztelő János.Neo mestere,
  • Nebuchadnezzar vagy Nabukodonozor (Nabú-Kudurri-Uszur) babiloni uralkodónév volt. A második király e néven Dániel-könyvéből ismert, és (a történet szerint) végül megtért az Istenhez.
  • Zion(Sion): a jeruzsálemi Templom-hegy angol neve. Ma szent hely, itt építette fel  Salamon király Isten "házát".
  • Trinity - jelentése : Szentháromság
  • Cypher: ő Iskarióti Júdással lehet analóg. Egy kiégett „hitetlen”, mindig kételkedő, irigy, aljas karakter, de mindenek előtt: gyilkos áruló.  .....stb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése