Oldalak

2020. június 4., csütörtök

Trianon

  Trianon 

  sorscsapás , gyász ...

Trianon a Nyugat gátlástalanságának, barbarizmusának mementója. Megbocsáthatatlan bűn – igaz, bocsánatot sosem kértek érte, jóvátenni meg sem próbálták. Franciák, angolok és amerikaiak több tucat ország határait rajzolgatták, tologatták már az elmúlt évszázadokban önös érdekeik szerint, de olyan szintű csonkolást, mint rajtunk, senki máson nem hajtottak végre. Hogy miért tették, nem titok. Három és fél hónappal a diktátum aláírása előtt, 1920. február 16-án Hohler budapesti angol főmegbízott megkapta a brit álláspontot:"Ami a brit birodalom biztonsági érdekeit illeti: a csehszlovákok, románok és jugoszlávok együttesen negyvenmilliós blokkot fognak alkotni, amely – úgy reméljük – jobb gátnak bizonyul Németországgal szemben, mint hét- vagy akár tízmillió magyar.”-https://pestisracok.hu/olyan-nagyon-azert-ne-rendezkedjenek-be-a-megszallt-teruleteinken/

.... mint egy merényletben , orvul megcsonkítottak , ... a sebeink gyógyulnak lassan , de mint ahogy a levágott végtagok sem nőnek vissza , úgy mi is csonkák vagyunk ,....nem fogytunk el , élünk , vagyunk , ....még állnak a bástyáink , küzdenünk kell , harcolni kell az elszakított magyarokért ! A szétszakítottság évei lassan véget érnek , mi magyarok összetartozunk , nem lesznek többé határok ! Ezen még az EU részrehajló , kétkulacsos , közömbös , tili-toli és kirekesztő politikája sem tud változtatni .



  

A Magyarországra erőltetett békediktátum 100. évfordulóján a román politikum fittyet hányva az erdélyi magyarságra  , a gyulafehérvári ígéreteikre úgynevezett ‘Trianon-törvényt” fogadott el , miszerint a Románia területén élő minden állampolgárnak meg kell emlékeznie a hazánkat megcsonkító, igazságtalan döntésről. - Ünnepelni akarnak és még pofátlanok is ....- a baloldali kormányok idején , a román miniszterelnök arra az arcátlanságra ragadtatta el magát / a magyarok tevékeny részvételével , Göncz Árpád és Medgyesivel az élen / hogy a budapesti Kempinski szállodában adott fogadást és koccintott pezsgővel dec. 1-én az új román nemzeti ünnepen ,aztán Kolozsvárra autózott és ott ünnepelt , nem a bukaresti patriótákkal a jó románokkal együtt , ezt a pofátlanságot még megkísérelték megismételni úgy hogy kibérelik a budapesti nemzeti színházat /a liberális Alföldi Róbert igazgatósága idején /és ott ünnepelnek - de ez már nem jött össze . 

„ Szánalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy légkörét újra megteremtsék, de minden esetben csak a vásár sikerül, zsivaj és a mesterkélt cifra felfordulás, amelyet néha fellengző és álnok gyűlés-szónoklatok nyitnak meg és zárnak le.”

(Az öt géniusz) Hamvas B

Különben sosem fogunk együtt ünnepelni, akkor sem, amikor egyetértünk és egyet érzünk. A legjobb kezdet egy beismerés lenne, majd azonnal elkezdhetnénk tervezgetni a közös jövőnket. 

 Dehát a kezdeményezésinket egyenlőre elutasítják , a magyarok támogatását / kultúra , tanulás , mezőgazdaság , stb. /zokon veszik , közben a magyarokat majmolják amikor a moldvaiakat igyekeznek támogatni /állampolgárság , ösztöndíj , gazdasági segítség , stb. /

    Különben , két kincsünk van :
- a kereszténységünk és
- a magyarságunk , és ezt a két kincset meg kell őriznünk és át kell adnunk a következő nemzedékek tagjainak .
   A kereszténységet oltalmazni kell, hiszen sokan támadják, látjuk, mi folyik a világban, Európában , bizonyos erők részéről. 
    A magyarság védelmezése fontos, hiszen a nemzeti értékeket meg kell becsülni.
    Fontos a magyarságtudat erősítése, amelyre továbbra is szükség van!

100 esztendő nem a világ
ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG !

Ezek után nézzünk egy régi békebeli ételt :

  Esterházy-rostélyos avagy

 „Tehénhús káprival savanyú mustáros lében”    Forrás: KÖRKÉP.SK 


 Az 1700 -as években Esterházy Miklós főherceg többszörösen is kitüntette magát : nemcsak Mária Terézia testőrségének kapitánya és a Szépművészeti Múzeum törzsgyűjteményének alapítója volt, de nagy ínyenc is. Neki köszönheti az utókor ezt a pikáns-finom rostélyost.
   Gundel Károly egy másik herceget, Esterházy Pál Antal politikust (1786-1866), a Batthyány-kormány tagját véli névadónak . Krúdy óvatos a névadással. Ezt írja: "Esterházynak - ki tudná már, melyiknek a sok derék úr közül? - mindig egy bizonyos, szaftos rostélyossal (roszbrátnival) kedveskedtek Pesten az egykori vendégfogadósok."Kalandos sors adatott e híres rostélyosnak. Krúdy írja, hogy „Bécsbe és másfelé is elkerült”. Így igaz, még az „arany város” zsidónegyedébe is, hiszen özvegy Marie Kauders Vollständiges israelitisches Kochbuch című, Prágában megjelent munkájának 1890-es, második kiadása az Esterházy-rostélyos két különböző receptjét is közli.Majd később.....a kommunisták Pesten átnevezték az Esterházy utcát Puskin utcára. Lám, az étlapokon és a receptkönyvekben is hirtelen Puskin lett az Esterházy-rostélyos (például a korszak meghatározó receptgyűjteményében, a Venesz-féle szakácskönyvben: „Rostélyos, tejfeles, zöldséges (Puskin)”. -írja Cserna-Szabó András a HVG-ben-



Régen az Eszterházy rostélyos , mint ahogy a neve is mutatja rostélyon sütve készült . Tulajdonképpen az akkori idők steak-je volt .                Eredetileg szardellás , citromos , kapribogyós , tárkonyos pikáns mártással tálalták ,mely mártás borjú alaplével készült . Az alaplé készítésének igen egyszerű módja hogy egy kevés borjúcsontot és némi darált húst együtt pirítunk ,  együtt főzzük a mártás többi összetevőjével / póréhagyma , szárzeller , sárgarépa , paszternák , kevés vörösbor , amit végül el is párolunk , majd azt leszűrjük és teljesen besűrítjük , ezután egy besűrítettre főzött marhahúslevesbe keverjük ,
adunk hozzá tejfölt , mustárt . 

                         

A húslevesben  előzőleg enyhén megpárolt metéltre vágott leveszöldségekkel tálaljuk .

Ez a remek étel tulajdonképpen önállóan is negálja a helyét egy salátaágyon felszolgálva , de régebben is adtak hozzá szalvétagombócot vagy manapság már kifőtt metélt tésztát , esetleg vajas galuskát . Az imént leírtakból is látszik hogy micsoda tartalomrombolás zajlott az utóbbi időkben . Ezért megpróbálunk visszatérni az eredeti régi változathoz - ez már akár ketogén is lehet - ohne liszt , cukor , - csak hús , zsír /márványozott / minimális zöldség , fűszerek és ha nagyon hiányoljuk a szalvétagombócot akkor készíthetünk egy tojásomlettet , amit felcsíkozunk aztán fűszerezzük és gombóccá formázzuk .


Az én változatom : salátaágyon párolt cukkini kockákkal és sárgarépa csíkokkal .


U.i.: Egy kis pikantéria , a geopolitikai helyzet , ami az I. Világháborúhoz vezetett. A 20.század elején A legnagyobb gyarmati érdekeltséggel az Egyesült Királyság és Franciaország  rendelkezett,illetve Olaszország és Spanyolország is fontos észak-afrikai területeket birtokolt, de a Német Birodalom afrikai valamint jelentéktelen óceániai gyarmatai nem álltak arányban gazdasági erejével.Az egyesült Németország 20 év alatt olyan komoly geopolitikai erővé nőtte ki magát, hogy a császár flottaépítési programot hirdetett . Ez a program viszont veszélyeztette a Brit Birodalom érdekeit, így hamar szembekerültek egymással. Közben más érdekellentétek is kialakultak,az Orosz Birodalom a Balkánon kívánt terjeszkedni , míg Franciaország az elvesztett területeket akarta visszaszerezni Németországtól.
Ezek az okok arra késztették Európa országait, hogy új katonai szövetségi rendszereket hozzanak létre: az antant és a központi hatalmak.
A háború az antant győzelmével végződött , a békekötések után nem sokáig volt nyugalom , kb. 20 évig , aztán Hitler hatalomra kerülése után Németország újra fegyverkezik és megszállja a környező országokat. Külpolitikájának deklarált célja volt a német lakta területek egyesítése, illetve a keleti irányú területszerzés, a „Lebensraum im Osten”. Mint tudjuk Németország elvesztette a háborút és megint lenullázta magát . A békekötés óta eltelt 75 és Németország megint vezető hatalom ezúttal az EU-ban . A britek kiléptek az EU-ból mert nem bírták elviselni a pozíció vesztésüket és a növekvő német befolyást és irányítást . A franciák gazdaságilag a németek mögé szorultak , szeretnének nagyobb befolyással élni az EU-ban , de ez nem igazán jön be , azonkívül az elhibázott bevándorlás politikájuk miatt polgárháborús állapotokkal küzdenek . Az uniót egyre jobban a brüsszeli bürokraták irányítják és ez ellen a V 4 - ek már szövetséget kötöttek . A geopolitikai helyzet nem lett jobb mint  a világháborúk előtt , sőtt az akkor megkötött békediktátum után létrejött államok egy része szétesett , úgy mint Csehszlovákia , Jugoszlávia , sőt a Szovjetunió is és Ukrajna is a polgárháború szélén áll , Romániában még nem lehet tudni hogy mikor üt be a krach . Britannia a kiválás után pozíciót vesztett és már nem a régi , az amerikaiak is gyengélkednek , viszont erősen feljövőben van Kína . Szóval alakul ez , nem tudhatjuk mikor jön egy kedvező fordulat !
És hogy észhez térjenek egy kis hideg-zuhany :http://www.neuerweg.ro/trianonizati-romania-avagy a trianonizált románia - ennyi maradt volna Romániából ha úgy járnak el mint Magyarország esetében - vajon akkor is nemzeti ünnepé tennék a trianoni évforduló napját , és akkor is lelkesen tapsolnának ? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése