Oldalak

2021. július 28., szerda

 

KAPISZTRÁN SZENT JÁNOS 

emlékére IV.


Nándorfehérvár neve a bolgár-törökök magyar nyelvű nándor népnévből és a fehér kövekből épült vár szóösszetételből keletkezett. A szláv Belgrád is fehér várat jelent.


Nándorfehérvárt a kelták alapították, majd római colonia lett, a kelta eredetű Singidunum néven, s része volt a Dunamenti limesnek. A Római Birodalom kettészakadása után a Keletrómai Birodalomhoz, Bizánchoz került. A stratégiailag fontos helyen, a Száva és a Duna összefolyásánál fekvő várost és erődjét elfoglalták a szarmaták, gótok, hunok és az avarok is. A Dunai limes egy részének 630 körüli avar megszállása egyúttal utat engedett a szlávoknak, akik elözönlötték a Balkánt.
Honfoglaló őseink, Árpád magyarjai 895-896-ban már szláv nyelvű bolgárok ellen hadakoztak az Al-Dunánál, és Simeon bolgár cár bolgár-szlávjai tartották ellenőrzésük alatt Dél-Erdélyt, a Maros völgyét, Nándorfehérvárt, stb. Bizánc újraerősödésével Bulgária vazallus országgá vált, s Nándorfehérvár a Bizánci-magyar háborúskodások során többször is magyar kézre került, először 1071-ben.
A törökök először 1440-ben ostromolták, sikertelenül, majd a Konstantinápolyt is elfoglaló II. Mehmed, "Hódító Mohamed" 1456-ban hatalmas sereggel támadt a várra. A vár, védőinek, és a Hunyadi János és Kapisztrán vezette felmentő csapatok hősies harcának köszönhetően felszabadult, a török hazakullogott, és 65 évig nem is támadt újra.
Mátyás király halála után, a Jagellók alatt Magyarország meggyengült, a végvárakra nem fordítottak elég gondot, s felmentő sereget sem küldtek az 1521-ben támadó török ellen.
Nándorfehérvár török uralma, kisebb megszakításokkal 1521-től 1867-ig tartott. 1867-ben a Szerb Királyság fővárosa lett, a délszláv háború óta Szerbia fővárosa.

A konstanzi zsinat (1414--1418) végre megszüntette az 1378 óta tartó nyugati egyházszakadást, melynek következtében Európa -- legalábbis erkölcsi szempontból -- romhalmazzá vált. Senki sem tudta, mit is kell hinnie, melyik pápának kell engedelmeskednie, hisz harminc éven át legalább két pápát tudtak maguk felett az emberek. Ebbe a zűrzavarba a Sziénai Szent Bernardin (lásd május 20-án) és Kapisztrán Szent János által újra életre hívott vándorprédikátorság hozott megoldást.
Itáliában feltűntek a kolduló és prédikáló barátok, és Kapisztrán János vitte ezt az életformát az Alpokon túlra. Az igehirdetésnek ebben a formájában szinte a semmiből, elölről kellett kezdeni mindent: a kereszténységet csak az ismerheti, aki maga hiteles formájában éli (ezért volt olyan fontos az obszervancia, a ferences ősi regula); enélkül minden teljesen hiábavaló, még a legszebb prédikáció is. Ez a felismerés és misszió volt a Kapisztrán-féle obszerváns reform lényege.
János negyven éven át prédikált, naponta legalább egyszer, s néha három óra hosszat. Ha valahol megjelent, eseményszámba ment.1451-ben Európa középső területeire ment, s mindig tizenkét testvér kísérte (név szerint ismerjük őket!), akik részben tolmácsai voltak, hiszen János mindig latinul beszélt, részben az írnok szerepét töltötték be.S miközben inkvizítorként a hit tisztaságáért harcolt, vitatkozott és prédikált, állandóan keresték mint szentéletű tanácsadót is. Mindemellett összeszedett imádságos életet élt, amely alapot adott roppant széles körű tevékenységéhez.
Az obszervancia magyarországi elterjedésében kulcsszerepet játszott a királyi hatalom, valamint számos arisztokrata és nemesi család támogatása.Az obszervánsok feladata volt az ortodox keresztények térítése, illetve a husziták és a törökök elleni küzdelem.
Sziénai Szent Bernardin rendtársa és tanítványa, Kapisztrán Szent János az ördög kísértése elleni egyik eszköznek Jézus Nevének segítségül hívását tartotta. Ő a Jézus-monogramot ráfestette azokra a zászlókra is, melyek alatt Nándorfehérvárnál (1456) a török ellen harcoltak. Az egykorú leírások szerint a Hunyadi és Kapisztrán vezérelte sereg ajkán Jézus nevével győzte le a törököket (L. a Katolikus Lexikonban).

Napjainkban különösen feltűnő, hogy „Ferenc pápa” mindezzel szemben :
1.) népszerűsíti és ünnepli a protestáns eretnekséget és elindítóját, Luther Mártont; 
2.) támogatja a muzulmán térhódítást (akár az abortusz utálatos és halálos bűnének relativizálásával); 
3.) Jézus szent Nevének elhallgatásával hirdeti a vallást – Jézus szent Nevének ünnepi idejében.
4.)  Ferenc pápa a minap a :  „Traditionis custodes” kezdetű motu proprió - jában lényegében megszünteti a latin szertartású misét .

"A lemondatott XVI. Benedek pápa Őszentsége intézkedéseit tehát, még életében igyekezett anulálni az argentin utód, aki Benedek pápa Őszentsége lemondatásának egyenes következményeként lett Róma püspöke. A latin mise betiltása tehát, nem csak egyházi intézkedésnek szánalmas és de facto semmis, hanem az utód emberi magatartását is erősen megkérdőjelezi…"  - Stoffán György



Saveur : nyári bolognai

Megpróbáltam a fenti képen látható bolognai spagettit / Farideh Sadeghin, receptje / a saját nyári ketogén variációmra átalakítani .


Hozzávalók:

400 g. cukkini spagetti
parajdi só
1 dob. konzerv szardínia
2 teáskanál chili pehely, vagy 3 vörös thai chili, darálva
2 evőkanál. darált kakukkfű
3 fokhagymagerezd
frissen őrölt fekete bors
1 / 2 csésze száraz fehérbor
2 evőkanál. vörösborecet
1 citrom, héja és leve
400 g. vegyes koktélparadicsom
1 / 2 csésze zöld vagy kalamata olajbogyó
 bazsalikomlevél 
Reszelt parmezán sajt, tálalásra



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése