Oldalak

2024. március 13., szerda




A gyógyító tao




 

„Üres csésze az Út

De ha töltögetsz belőle

Színültig tele áll ott”

Tao te king, 4. vers

  Ezúttal a nyugati orvoslástól eltérő kínai taoista filozófiának az egészségre gyakorolt hatásaival ismerkedünk meg.

 

Achim Eckert: „Az öt elem egyensúlyán alapuló egészség” címmel a „gyógyító Tao” rejtelmeibe vezet be. A kínai taoista filozófia alapvetően eltér a nyugati gondolkodásmódtól, hiszen a Yin és Yang, (írják Jin és Jangnak is), valamint az öt elem alapulvételén nyugszik. A taoista tanokat „Nevezhetjük a világ szellemi szempontból történő megközelítésének, mely arra irányul, hogy a dolgokat közös létükben ragadjuk meg, az élet egyedi jelenségeit összefüggéseikben és kölcsönhatásaikban ismerjük meg.” 

 A Yin és Yang

Nagyon leegyszerűsítve: a Yin jelentése: „ a hegy árnyékos oldala”, a női oldal, a Yang jelentése: „a hegy napos oldala”, a férfi oldal. A két oldal megvilágítja a bennünk, magunkban rejlő ellentéteket, s lehetővé teszi, hogy összhangba kerüljön a körülöttünk áramló, hullámzó erőkkel. A két energia, a Yin és Yang az emberi életben, a természetben rejlő kettősséget, ellentétet jelképezik. Egyik oldal sem létezik a másik nélkül, így együtt alkotják a teljességet. 

A taoista gyógyászat 

A taoista elveken alapuló gyógyászat is eltér a nyugati orvoslástól, hiszen az nem tünet-kezelő, hanem „az embert a maga teljességében vizsgálják és kezelik; a test, a lélek és a szellem egységes egészként szemlélendő, ami azt jelenti, hogy minden testi megbetegedés egyúttal lelki megbetegedéssel is jár, és ennek megfelelően kell kezelni.” 

Az öt elem, 5 természeti erő

Ezen elemek a kozmosz minden jelenségében felfedezhetőek a kínai világnézet szerint: „az égbolton, az évszakokban, az időjárásban, a csillagokban, a növényekben, az állatokban, a kőzetek rétegeiben, az emberben.” Az elemek megbomlása az emberre rossz közérzet és betegség formájában vetül ki.

Az 5 elem: a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz.

 A Fa elem

 
„A Fa ereje a reggelben és a keletben, a születésben és minden újrakezdésben, a friss szélben és a tavaszban nyilvánul meg.”
Színe természetesen a zöld. A Fa elem Yin szerve a máj, mely a kreatív erőt, a felfedezést, a tervezést testesíti meg. A Fa elem Yang szerve: az epehólyag, mely a rátermettséget, a döntést, a megvalósítást jelenti. A fához kapcsolódik a harag, a düh, az ingerlékenység. A sok dühkitörés, a fokozott, gyakori ingerlékenység az epehólyag túlműködésére utal, és epekőképződéshez vezet. A Fa Yang energiájának hiánya cinizmust, iróniát, szarkazmust eredményez. A fásultság, a depresszió pedig a Fa Yin energiájának túlsúlyára vezethető vissza. Az autoimmun betegségek, amikor a szervezet saját szövetei elleni anyagot termel – önmagunk elleni agressziónak tekintendő és szintén a Fa elem egyensúlytalanságának a következménye. A Fa elem zavarát jelzik továbbá a csupán az egyik test-félben jelentkező betegségek, a fájdalmas menstruáció, a rák, a szembetegségek, de a tavaszi fáradtság is. A Fa elemet minden olyan mozgás erősíti, mely izzadással jár.
  

 

A Tűz elem

 
„A tűz ereje délben és délen nyilvánul meg, a virulás idején, a hőségben és nyáron.”
A szellemi téren az öröm, a tánc, a nevetés, az áttekintőképesség és az öntudat kapcsolódik hozzá. Színe a skarlát és a piros. A Yin szerve: a szív, a tudat, az érzések, a gondolkodás centruma. Ha energiahiány jelentkezik beszédhibák, érzelmi hullámzások következnek be, de idegesség, álmatlanság, félénkség is ezen elem zavarának a következménye. A Tűz energia-többlet fecsegéshez, ideges feszültséghez, túlzott izzadáshoz vezet. A menedzser-betegség is tűzenergia-zavar. A Tűz elem másik Yin szerve: a szívburok („a szív mestere”). A nagyvonalúság, szeretni tudás, mások bajainak átérzése, a melegszívűség ezen szerv jó működését jelzi. A szívhez kapcsolódó Yang szerv: a vékonybél. „A vékonybélben jelentkező energiahiány nyilvánul meg olyan emberek esetében, akik másoktól tudást, elveket, hittételeket megemésztetlenül vesznek át, és nem tudnak abból saját világnézetet, saját látásmódot kialakítani.” A tűzzel kapcsolatos un. fénymeditáció megnyugtatja az értelmet. Körülbelül egy méter távolságba kell magunk elé egy égő gyertyát állítani és pislogás nélkül a fénybe belebámulni perceken át. 

„A bölcs hátrahúzódik, ezért halad,

Nem őrzi magát, ezért megmarad”

Lao-ce: Tao Te King 7. vers

 

 A Föld elem


Évszakként a Szűz jegyben járó nyárutó, mely a meleg és a bőség időszaka kapcsolódik hozzá. Sem nem Yin, sem nem Yang – az egyes évszakok közötti átmentet jelképezi. Színe az ősz színei, a sárga és a barna különféle árnyalatai. „Az emberben a Föld elem együttérzésben, elismerésben, szimpátiában, valamint a szeretet érzésében nyilvánul meg.” Akiben ez az elem erős, az épes bárhol otthon érezni magát, ha pedig gyenge, az bizonytalanságot szül, és állandó visszaigazolást szeretne. ( Megjegyzés: Véleményem szerint a Föld elem gyengeségét mutatja a mai világunkban az, ha valaki állandóan selfikkel bombázza környezetét és folyamatosan igényli a „lájkolást”.)

De okozhat ezen elem hiánya fölényességet is, mások állandó kritizálását. Az állandó siránkozás és önsajnálat is ide tartozhat. Nagyon érdekes Eckert azon gondolat, hogy az érzelmek „bizonygatásának ragacsos túlcsordulása”… tetézve túlzott nagylelkűséggel”, a mások lekötelezésével való függőséget alakíthatja ki.

A Föld Yin szervei: a lép és a hasnyálmirigy. A logikus gondolkodás, a megfontoltság, a jó emlékezőtehetség jellemzi, de az aggódás és a régi emlékek felidézgetése is. Az újdonság utáni vágy és a tudásvágy a lép túlműködése. Ugyanígy a gyűjtőszenvedély és a rögeszmék is, valamint a különféle mániák: munkamánia, hatalom iránti vágy, megszállottság, a sikerhajhászás.

A Föld Yang szerve: a gyomor, érzékszerve: a száj. A lép, a hasnyálmirigy és a gyomor uralkodása miatt – az emésztőrendszer megbetegedéseinek széles tárháza tartozik ide: gyomor- és nyombélfekély, gyomorégés, hasmenés, székrekedés. Az autoimmun betegségek, a fertőzésekre való hajlam, a menstruációs fájdalmak, az emlőduzzanat, a tejkiválasztási zavar, a meddőség, a nyirokbetegségek – ezen elem zavarának következményei. Sőt, ha a Föld elem kiegyensúlyozatlan, „az emberi szervezet ritmikájának zavarai” is megjelenhetnek pl. alvás-ébrenlét, étvágy – emésztés ritmusa, légzési ritmus.

Összességében elmondható, hogy ez az elem befolyásolja, hogy milyen a kisugárzásunk, hogy megéljük-e életünket annak teljességében.
 

A Fém elem


Évszaka az ősz, búcsú a nyártól. Jellemzője a szomorúság, a befelé fordulás. „A védelmező és megtartó energiát szimbolizálja”. Színe a fehér.

Yin szerve: a tüdő, Yang szerve: a vastagbél. „ A tüdő fogadja az életerőt, az égi „chi”-t, a vastagbél a salak kiselejtezője.”

A lélegzés tudatos alkalmazása eszköz az égi-földi harmónia eléréséhez. Így a Fém elem az univerzummal való kapcsolatunkkal áll összefüggésben. Ha rossz a környezetünkkel való kapcsolatunk, befelé húzódóak, magányosak leszünk – ez a fém elem egyensúlytalanságának jele.

Az idealisták, a dogmatikusan vallásosak is Fém elem problémások. Az elégtelen légzés és a rossz kiválasztás hozhat olyan mániákat is, mint a tisztaság mánia, a szélsőséges makrobiotika. A Fém elemhez kapcsolódik a bőr, mint kiválasztási, lélegzési szerv. Érzékszerve az orr. A szaglási ösztön az emberben is működik, a „még a szagát sem állhatom” kifejezés a fém elem hiányos embertől való ösztönös tartózkodást jelzi. Még a párválasztásunkat is nagy mértékben befolyásolja a másik vonzó illata.

A Fém elem melankolikus jelenléte életünkben igen fontos, mert időnként szükségünk van a „magunkba-szállásra”. Ahhoz azonban, hogy kiegyensúlyozottan élhessünk, vissza kell találnunk a világtól való visszavonulás után a lényegi világba, megtisztulva a mellékes dolgoktól, túllépve a múlton.
 

 

A Víz elem


Évszaka a rövid nappalokkal és a hosszú éjszakákkal ránk köszöntő tél, a visszahúzódás és a félelem időszaka. Színe a fekete. Yin szervei: a vese és a hólyag, testszövete a csont és a csontvelő. A víz mindenütt jelen van a szervezetben, annak 65-70%-át képezi, minden életfolyamat alapeleme. Hozzá kapcsolódik minden hormon és azok mirigyei. Egyensúlytalansága olyan betegségek kialakulásáért felelős, mint a vese és a húgyvezeték megbetegedései, a csontok betegségei, a hajhullás, a hasmenés, a lábfejek hidegsége, az álmatlanság. Mivel a vese szabályozza a hallást, így pl. a középfülgyulladás, a fülzúgás, a nagyot hallás, a süketség, a szédülés – a víz elem hiányára utal.

Érzelmi szempontból a túlzott félelem, a rettegés, a rémület, a pánik, az üldözési mánia, a sötétségtől való félelem – a víz elem egyensúlytalanságának következményei.
 „A víz az önmagunkba süllyedés és a meditáció eleme. Ha valaki a mélységben otthonossá válik, a felszín viharaival szemben már ellenálló.” 

 Ha az ember a tao útján halad, ha követi az ég és a föld természetes folyamatait, könnyedén kézben tarthatja az egész világot.

Huaj-nan-ce

 


Csakragyógyítás


A különböző csakrákhoz, -melyekről szóltunk már „Mik azok a csakrák?”, valamint a „Csakra-tan 2” című, Betegséglélektan rovatban megjelent cikkeinkben - különböző szervek kapcsolódnak


Az igen szimpatikus megjelenésű, pozitív energiát sugárzó, 12 kötetes szerző ezen műve igen szemléletesen mutatja be a csakrák, mint energiamezők működését és kapcsolatukat a szervezetünk egyik legfontosabb szabályozó mechanizmusával, a belső elválasztású mirigyrendszerrel (endokrin rendszer), amelyek életfontosságú hormonokat állítanak elő.


Nézzük meg ezeket egyenként!

  • Gyökércsakra – mellékvesék                                A mellékvesék – többek között – a zsírok, fehérjék, szénhidrátok lebontásához szükséges vegyületeket választják ki és a testnedvek sóháztartásáért felelős hormonokat. Ehhez a szervhez társítható az életösztönnel, túléléssel kapcsolatos adrenalin termelése.

  •  Szakrális csakra – petefészek, herék  
A férfi és női ivarszervek által termelt mirigyek felelősek a beszédhangunk mélységéért és a testszőrzet mennyiségéért, szabályozzák a nemi érést és az utódnemzéshez szükséges peték és spermiumok itt termelődnek. A szakrális, más néven hasi csakra „legfontosabb vonatkozása az egyén viszonya saját nemiségéhez, ill. az ezt szabályozó érzelmek kiegyensúlyozása.”  
  • Napfonatcsakra(köldökcsakra)–hasnyálmirigy  
Legfontosabb szerepe – a hatékony emésztéshez kapcsolódó vegyületek termelése mellett – a vércukor szintjének szabályozásában szerepet játszó inzulin termelés. Az adrenalin termeléssel is kapcsolatban áll – ez okozhatja a stresszhelyzetekben a gyomorremegést. Emellett a gyomorfekély kialakulása is ezen csakra hibás működésének következménye.  

  •  Szívcsakra – csecsemőmirigy        
 
Növekedési hormon termelése mellett, a szervezet megtisztításához szükséges fehér vérsejtek kiválasztása, immunrendszerünk helyes működése – tartozik a csakra „felelősségi körébe.” Az autoimmun betegségek kialakulásában is szerepet játszik e csakra. 
 
  • Torokcsakra – pajzsmirigy/mellékpajzsmirigy 
 
Ezen szervek felelnek a vér kalcium szintjéért. E mirigyek a szellemi fejlődést is befolyásolják. „A torokcsakra szolgálja a racionális agyi megközelítésmód és a szív érzelmi megnyilvánulsai közötti egyensúly megteremtését.” 

  • Homlokcsakra ( Harmadik-szem csakra) – agyalapi mirigy        


A mirigy befolyásolja a növekedést, az anyagcserét és a test általános kémiáját. Innen származik a szülsé során az oxitocinhormon és a prolaktin (tejelválasztó) hormon. A szerző szerint „ilyenkor … a nők legtöbbjénél igen erőteljes az intuíció, a megérzés képessége, különösen magzatjukat illetően.”
 
  •   Korona csakra – tobozmirigy       


E mirigy termeli a pigmentsejtek összehúzódásához a melatonint és szabályozza „belső óránkat.” Kutatások folynak a melatonin öregedésgátló hatásairól. A tobozmirigy hat minden mirigyre, azok vezérlője. Descartes szerint: „a lélek lakhelye.”

Liz Simpson szerint a csakrák teljes rendszert alkotnak és „csak a teljes harmóniájuk teremti meg a tökéletes jóllét érzését.” 

A leírás a - https://www.sixties.hu/Egeszseg/Lelki_Jollet/Betegseglelektan/Csakragyogyitas

alapján készült .

 
Na mármost hogy ezen ismeretek birtokában vagyunk a gyakorlatnak kellene következnie , ugyebár ! Csakhogy ehhez nem kaptunk még semmiféle útmutatást . Persze hivatkoznak a Liz Simpson: „Csakragyógyítás” c. könyvre , vagy kapható számos könyv ehhez a témához kapcsolódóan . 
Csakhogy ezzel nem vagyunk még igazán kisegítve , mert nekem pl. csak később esett le egy tv. műsort nézve hogy ahhoz hogy bármiféle eredményt elérjünk , ahhoz bizony meditálnunk kell ! Ez viszont nem egy egyszerű praktika , ugyanis le kell menni alfába , aztán már vizsgálódhatunk . Na és az auránk mérete és az energiaszintünk milyensége sem mindegy . Nehéz téma , komoly felkészültséget igényel és persze szemléletváltást !

Nézzük dr. Domján Lászlót , a hazai agykontroll nagymesterét . 
Esetek ezrei bizonyítják, hogy módszerének segítségével volt, aki örökre leszámolt alkohol- vagy nikotinfüggőségével, de van olyan is, aki a végső stádiumú végbélrákból tudott felgyógyulni a segítségével. A módszer megtanítja használni agyunk kihasználatlan kapacitását, amelyről nem is gondolnánk, hogy milyen hatalmas, és milyen csodákra képes.
dr. Domján László belgyógyászként, majd reumatológusként dolgozott. 1989-ben Genfben, az orvosi egyetemen elvégezte az amerikai agykontrolloktatók kurzusát, majd ithon is meghonosította José Silva módszerét. Domjánnal néhány éve diagnosztizálták a Parkinson kórt.
dr. Domján László miután három évig orvos nélkül harcolt a Parkinson-kórral : az agykontroll nem tesz minket mindenhatóvá, de kitágítja lehetőségeink spektrumát. Domján doktor Kincseim című könyvével próbál reményt adni mindenkinek, aki az elme segítségével akar betegségéből kigyógyulni vagy egyéb jellegű problémáját óhajtja megoldani.
"Gyerekkorom óta, ha valami kincset találok – szép tájat látok, hasznos módszerről olvasok, értékes felismerésről hallok stb. –, akkor szinte fizikailag fáj, ha azt nem oszthatom meg másokkal. Késztetést éreztem arra, hogy egyfajta személyes leltárt készítsek az utamon talált, általam legértékesebbnek tartott kincsekről.
Ezek: amit megtudtam – elsősorban orvosként – az agykontrollról / amit megtudtam az élet értelméről / s amit megtudtam az úgynevezett megvilágosodásról avagy spirituális felébredésről. "

 https://agykontroll.hu/wp-content/uploads/2017/06/Kincsem_fedel.jpg
 

A gasztronómiát tekintve ajánlom :
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése