Oldalak

2024. március 3., vasárnap

Laár András : KI AZ  ISTEN ?

Paulinyi Tamás , hipnotizőr , parapszichológus és
Laár András , buddhista gondolkodó , parodista és előadóművész
a Moha presszóban , ez év 03. 01-én tartott  előadásuk alapján az én értelmezésem kivonata 



Laár : Ez nem csak hit kérdése . A hit és bizonyos kérdésekben  nem érdemes viccelni , mert megcsap mint a villám ! ..... dr. Mireisz László / spirituális buddhista tanító /, szerint ... óvatosnak kell lenni . Egy biztos hogy olyan nincs hogy nincs Isten . Nem lehetséges . Nincs olyan a mi nincs . Minden ami van , illúzió . Minden dolog üres , de valamilyen módon formát ölt .  A forma  és az üresség egyben van , még fizikai értelemben is mert még az atomok belsejében is üresség van , még a legutolsó részecskének hitt , Higgs bozonról is kiderült hogy az nem is egy részecske hanem egy tér . Egy tér amiben kidomborodik az elektron . ... Ez az egész egy tudatjáték , egy álmodott univerzumban . A tudati lét / a mennyország / , a törhetetlen kristályos lelki világ , és ezután jön az anyagi világ megteremtése .  A tapasztalat a legfelsőbb igazság . A tapasztalás az nem a tapasztalat , mert az hogy mit tapasztalsz az másodlagos ahhoz képest hogy mi a tapasztalat . Látjuk hogy mindent másnak tapasztalunk mert illúzió  .  Az hogy megilyedek-e tőle vagy nem , az a valóság . Annál nincs magasabb rendű valóság mint amit valaki átél .  Mert mindenkim más szempontból nézi és hogy dönthetné el a másik ember hogy én mit éltem át ? Hogy vélekedhetne róla ? ; hiába ír bárki , bármiről bármit , hiába vélekedik , azt amit én átéltem , azt nem lehet nekem megcáfolni . De ha a tapasztalat a legfelsőbb igazság akkor viszont ezt lehet manipulálni , mert tudunk olyan módon tapasztalni  hogy a tapasztalataink simuljanak hozzá . Hozzánk simuló tapasztalatokat is lehet szerezni , ha mi simogatjuk a tapasztalás körét .

Paulinyi : Lassan de biztosan kirajzolódott egy kép , / ez a világ / anélkül hogy lenne egy tervezettség mögötte , valami irányított hatás , ami láthatatlan egyenlőre , műszereknek és szemnek is , de a következményeit észlelni tudjuk és világos hogy ez magától így nem tudott létrejönni . Pusztán a természetes szelekció / ez a teória képtelenség / ez nem megy , ezt be kell látni ! Van itt valami plusz ! 
Tulajdonképpen hogy fogalmaznánk meg  Istent  ? Mert láthatatlan ! Van ! És nem csinál semmit . De / valamit / mégis / csinál , tehát ebben van egy mély etikai és kollektivitásra utaló jelleg : a gondviselés például !
 A tudat egy határtalan dolog , nem lehet bezárni egy koponyába , a telepátia nem működne így , a tér és az idő csak egy  becsapós játék . 
Valójában egyáltalán nem így működnek a dolgok , ha mélyebben megvakargatjuk , potyog ki az ujjaink között mint a homok  a matéria illúziója . Mert világos hogy nincs anyag ilyen értelemben , hatások vannak , információk leginkább . És itt jön az hogy valami panteista mindenben föloldott örökkévaló  létezik , ami nyilván nem egy szakállas bácsi a felhők szélen . Lehet ezt cicomázni , meg körbe rajzolni , úgysem lesz ugyanaz és nem kell azt keresni hogy melyik vallás az igazi . A lényeg az hogy van egy átfogó dolog ami a lényege ennek az egésznek és az összes többi egyre világosabb hogy illúzió , egymást álmodó kollektív örökkévalóságnak a szövevénye . Istent számunkra a történelemben , elsősorban a próféták rajzolták meg , még ha mindenkiben van egy sejtés , vagy üdvbizonyosság nagyon odabent ! Van valami szent és érinthetetlen ami mindezen túlmutat és egyszerűen van , létezik és ez nem annyira hit kérdése . 
Ha materiáliskodni akarunk , meg ateistáskodni akkor tudjuk azt hogy valójában a semmivel játszunk valójában! De van mögötte , tervező  és szándék és ez már inkább hit kérdése és végtelen jóindulat , ami mindent hagy , a legnagyobb hülyeségeket is . A hit egy olyan meggyőződés , vagy egy olyan bizonyosság , amely nem kíván logikai levezetést . 
Laár : A buddhisták azt mondják hogy a tapasztalatok által szerzett bizonyosság az a hit . A buddhista hisz abban hogy az az út amin ő jár az elvezet a megvilágosodáshoz . 
Paulinyi : Ez nem istenhit . Egy olyan kor felé haladunk amelyben kiderülhet hogy az ismereteink szférájában kiderül hogy a tudat az az alapvető a valóságban . A tudat az elsődleges tényező a valóságban , az összes többi kétségbe vonható , elképzelhető hogy asszimilálni fogja a vallásokat idővel . Ráébredünk hogy a káprázat világában élünk , / a Mátrix jut az eszembe / és ehhez a buddhizmusnak nagyon , nagyon köze lehet . Minden a tudat fölé rendeződik , ... egy idő után ez evidencia lesz . 
Laár : Számomra a legnagyobb átcsapás az volt mikor felismertem hogy Isten az nem valaki más . Nem úgy van hogy innen kell nézni és akkor olyan nagyon messzire nézek és akkor egyszer csak meglátom az Istent . Hanem hogy nincs is semmi más csak Isten , és kész , nem is lehet másképpen . Az az élő tudat ami áthatja ezt a világot , ez vitathatatlan hogy ez egy intelligencia . Az első illattól kezdve ..... már rögtön rendezetten alakult az univerzum , nem volt kaotikus dark age , ez most már kiderült , az úgynevezett nagy bumm után , már rögtön spirális galaxisok jöttek , tehát a törvény benne volt már eleve az egészbe  . Ez egy tudatos konstrukció , nagyon logikus , nagyon teljesen minden ott van . A lényeg az hogy az igazi villámcsapásszerű felismerés az az volt hogy Isten nem valaki más , hanem ez már pont az Isten amiben vagyok . És ezért mondja azt hogy ti bennem vagytok , és én bennetek vagyok . Ez csak így lehet , mint a tenger és a cseppjei . Hogy minden jelenség ami egyáltalán a vallás körébe tartozik , az mind az Istenben belül van . Ez Istennek a kisugárzása , és nincs olyan ahol nincs , és nincs az amiben nincs benne . De ez a sok sok forma ez együtt teszi ki az Istent . Sőt még a formákon túl , még egy csomó minden van amit nem is látunk és az még mindig ez , az univerzális tudat . És akkor kell azt a hasonlatot jól meggondolni hogy van az a tudattenger amiben minden benne amit tapasztalunk , plusz egy csomó olyan dolog is benne van amit nem tapasztalunk . Ehhez képest én ennek egy cseppje vagyok , ennek a végtelen tengernek egy cseppje . De nem lehet azt mondani hogy én különbözöm a tengertől . De azt lehet mondani hogy azonos vagyok vele . Vagy inkább azt lehet mondani hogy ugyanakkor vagyok azonos a tengerrel amikor különbözöm tőle . Egyszerre különbözöm a tengertől , miközben azonos vagyok vele , olyan mint a tengernek egy cseppje . Nincs is semmi más , csak ez a tudat és csak ez az Isten és ráadásul ezt az egészet csak belülről lehet megközelíteni ! Mert sohase kívül van , kívül is van mindenhol , mert nincs is más mint az Isten ! Tehát kifelé is van mindenhol , mindenféle helyen . Meg vannak ilyen kis erőközpontok , amiket direkt azért emeltek az emberek hogy kívül is legyen Istenkapaszkodó . De igaziból az emberben magában van , mert az a szempont ahonnan ő néz / a harmadik szem / , az Univerzumkristályba be . Mondjuk azt hogy van egy élő tudatkristály , amibe most mindenki épp bele néz , innen nézi /harmadik szem /és gyakorlatilag itt van az a pont  ahol a legközelebb vagyunk az Istenhez ! A centrumban , ez nem azt jelenti hogy én csinálom az egészet most , hanem én onnan nézek / harmadik szem /, aminek a másik oldalán / a kisagy környéke / az Isten van . 
 

Tehát én nézek ki , de aki a fejemből mögülem néz , az már az Isten . Isten néz a szemem keresztül , de az én szemem . És mindenki így van , ezért van hogy én nem bántok más embert . Ez az alap ! Mert azt látom hogy ugyanaz mint én . Nem akarok neki rosszat , mert ő , én ! Nem úgy én összekeverem magunkat . Dehogyis keverem , hát ő egy másvalaki . Na-de én vagyok az a másvalaki ! .... Mindenki más , én vagyok valahonnan Úristen az az én . Az Isten lehet az az én , a tudatnak ez a központi intelligencia .  Mindenhova szétsugárzó és mindent értékelő , és mindenhol jelenlévő , én élmény , ami mindenben benne van . Na most ezt belülről lehet megtalálni . A működés az úgy megy hogy a Jóisten rezget . 
Megvan mondva a védákban hogy az "Om" mantrának a rezgése / a teremtés kezdete óta , az zeng / tartja fenn az Univerzumot . Meg is találták ezt a nagyon mély hangot , mint egy állóhullám , 200000 fényév hosszú állóhullám , megy végig az Univerzumban . Ez azért érdekes mert minden rezgésből áll . Az úgynevezett sötét anyag , meg a sötét energia , ami persze nem sötét csak átlátszó , tehát nemhogy elnyeli a fényt , hanem emilyen interakcióba nincs az elektromágneses hullámokkal . Egy akciója van : a gravitáció . A gravitáció rendezi be - kiderült hogy - az Univerzumnak az anyagi részét ahogy összeállnak a csillagködök meg hasonlók , azt a sötét anyag rendezi . 
A guru azt mondja hogy az Siva , a sötét anyag az Siva . Az az a tudat ami rendezi , úgy is lehet mondani hogy az az ok-okozati óceán . Akár azt is lehet mondani : az Siva , tulajdonképpen Káli istennőnek a fia . A Káli az meg az idő és a tér . Még mielőtt bármi lett volna , már azelőtt volt a Káli . Az üres tér , aki egyben a halál istennő is , mert minden ugyanoda tér vissza . Őneki a gyermeke Siva , aki tulajdonképpen az ok-okozati óceán . ... A természet úgy néz ki hogy hömpölyög ez a tudat , és annak a kis tükröződései , a kis csillámai a galaxisok , meg a napok . Ebben az a jó hogy ez te vagy . Ez te vagy , nem valaki más . Ez így vagyunk mi , így , és nem múlik el ! Ha az ember ezt érzékeli akkor jobb a kedve , és ez mindent megér . ... 
Ezt csinálja a tükör , a tükör fantasztikus . Ha te jó fej vagy akkor jó fejek a többiek . Ha te kellemetlen izé vagy , rossz hangulatban és eleve utálod a másikat , akkor abban a pillanatban megszűnik köztük a jó érzés  , mert ő érzi . És akkor így vannak a zsidók , meg a cigányok , meg a románok , meg a migránsok , meg a németek , az amerikaiak , az angolok meg az oroszok , meg az ukránok . Ugyanebben a cipőben járnak , hogy a másik az szemét , ezért vagy azért , és a végén még lelövi . ....  
Paulinyi : A sötét anyag , ami átlátszó és rendelhető Sívához , meg ilyenek , ezek ilyen gondolati dobálózások , labdajátéknak tűnhetnek . Megszoktuk a neveltetésünk és a tudományos ismeretek alapján hogy az okságokat ebben a téridőben való összefüggésekben keressük , fizikai egymásrahatásokban . Valójában nem ez a lényegi okság . Karl Gustav Jung azt mondta hogy létezik egy olyan jelenség amit úgy hívnak hogy szinkronicitás . Fizikai okságban nem álló , olyan azonos jelentéstartalmú  események egyidejű felbukkanása , aminek az egyik része lehet egy levelezőlap , a másik az álmom , egy történés , egy találkozás , ami ugyanarra mutat . És itt nincsenek anyagi hordozók , tartalmak vannak , amik egymásra hasonlítanak és a méretek se fontosak . ... Ezek ilyen semmit mondó dolgok , hogy mi mekkora , meg milyen messze van , a szinkronicitás számára teljesen  mindegy , megszervezi az életünket , csak olyan ügyesen leplezve a saját működését hogy legfeljebb azt hisszük , ... hogy ennyi véletlen egyszerre ? Pedig ... a valóságnak az igazi mozgatórugói , nem a fizikai kölcsönhatások és a fizikai oksági szinten vizsgálhatók , hanem a jelentésbeli szimbolikus , analógikus szinten Hirtelen értelmet nyer az asztrológia , ... A jellemzésbeli hasonlóság az ami számít , és  ... Isten ilyen értelemben rendező erő , ami az álmokhoz hasonlóan komponálja meg mindenki számára az éppen akkor , ott megfelelő tükröződést . Ez csak az analógiás gondolkodás valóságára reflektálva .
Laár : És hogy hol van ilyenkor az Isten ? ; akinek a nevében hülyeségeket csinálnak ? Az Isten az mindent lát és mindenütt ott van . Az Istennek nincsen semmi baja azzal hogy halál . Azzal hogy halál ,vagy szenvedés , vagy robbanás , ... , ezzel nincs az Istennek baja , benne van a játékban , mert hiszen vas is csak úgy kerülhetett ide a Földre hogy valahol egy szupernóva felrobbant , .... és akkor ott kipusztítja a környéket . Tehát az azért inkább tragédiának fogható fel egy bizonyos közelségből . És akkor ki tudja hogy kik voltak még ott , nem laktak-e a környéken ? .... mert ha laktak , akkor  azok úgymond már nem laknak ott , elmúlt itt a lakhatási rész . Na de ez belefér , belefér az Univerzumba hogy tessék , nyugodtan föl lehet robbantani , sőt még galaxisok is keverednek egymással , és kimozdítják a csillagok egymást . ... Hanem az egésznek a gravitációs tere , az egész tér megváltozik és nem is arról van szó hogy a csillagok közelednek egymáshoz hanem gyakorlatilag minden megváltozik . Tehát gyakorlatilag az történik hogy mégiscsak mindenki felfordul aki ott van . Tehát utána akkor pólusfordulás meg minden , ... És ez belefér a Jóistennek ! Hát akkor hogyne férne bele ,  hogy az embernek szálka megy a körme alá , és persze az fáj . És akkor itt Buddhához térnék vissza a ki azt mondja hogy : a létezéssel egy baj van és az a szenvedés . A szenvedés viszont nem kívülről jön , meg belülről jön ,  mert az a ragaszkodás révén jön létre . Hogyha az ember elkezdi azt az utat járni hogy egyre jobban elengedi a ragaszkodásából , a dolgokat , akkor azt fogja észrevenni hogy amihez nem ragaszkodik attól már nem is szenved . ... Ilyen apró kis szabályokkal nagyon jól lehet élni , mert úgyis megdöglünk a végén , és azzal semmi baj nincs . ... Senkinek , semmi baja nem történik attól ha meghal . ... Szépen megy tovább minden , hát egy kicsit ijesztő adott esetben , meg ott tényleg szembesülni kell , .... nem megpróbáltatás mentes , nem a legkönnyetébben meg lehet úszni és rögtön , mindjárt a mennyország . ... De az hogy amikor meghal az ember az első élménye a megkönnyebbülés , ez biztos , ez 100% , és utána meg amit tapasztal az meg már a karmájának a szele . Ahogy őt fújja tovább az úton a felhalmozott tettei , meg előző mindenféléből összegyűlt ilyen kötegenergia , ... viszi tovább valahova a karma révén . És akkor tapasztal az ember ilyet , olyat , .... de ráfogunk ismerni , mindenki azt mondja hogy : na már megint ez van , ; Körülbelül így ismerünk rá az átmeneti állapotra : aha , ezt én már ismerem , nem a legotthonosabb érzés , de utána mennek szépen a dolgok és egyszer csak megszületik az ember gyerekként . ... Szóval nem kell félni a haláltól , sok oka van , de az egyik ok hogy nem lesz semmi bajunk tőle . Sőt , épp elmúlnak a bajaim , ... és aztán lehet hogy egy újabb baj jön . Addig meg lehet olyan helyre kerülni a halál utáni állapotban ami nem kedvező , úgynevezett ilyen , olyan poklok . A tibetiek is írják hogy van ... 6 pokol , na de van 6 mennyország is . .... meg isteni világ , félisteni világ , állati világ , szomjazó lelkek világa és poklok világa , amikből aztán meg lehet születni . .... Ott ahol tartasz az a dolog visz tovább .
Paulinyi : ... Amikor az ember így elhagyja a testét , megszűnnek a testi funkciói , .... az ember így alapból egy megkönnyebbüléssel kezdődik ,....  és van egy anyagtól független , ki ezt lát bele , ki azt , magát is ,  van egy mérhetetlen fény , ami szeretet , elfogadás , békesség , belátás , hazaérkezés , na ez .... az Isten . 
Laár : ..... Mindig minden az én javamat szolgálja , bármi történik velem , az én belső utamat szolgálja , .... minden egyes dolog abba az irányba tol engem hogy egyre jobban értsem hogy , hogy van ez az egész  ? ; és ezért még a rossz élmények is jóra fordulnak , és a jó élmények már eleve jók , mert hogy ... így kell érteni a Jóistent , és csak belülről lehet megérteni . Főleg úgy hogy az emberben magában , úgy általában a világgal kapcsolatban fanyalgás van , vagy un-szimpátia  , vagy irtózás , vagy túlzott ítélkezés , vagy a többiek felé érzett undor , ha ilyenek vannak bennünk , akkor a világ igazolni fog minket . Egyre több undok és szerencsétlen ember fog körülvenni minket ! De hogyha eleve úgy nézünk a világra hogy csak a csodák vannak benne , akkor automatikusan felszaporodnak benne a csodák . ... A kifelé kanyarodó gondolatokkal nem lehet az Istent megfejteni , mert csak látja az ember hogy mindenfelé , mindenféle hülyeségek alapján kavarodnak a dolgok , és ez azért van mert megvan engedve . Jelen pillanatban az van hogy megvan engedve hogy azt csináljál amit akarsz , de azt meg kell szívni . Meg kell a következményt szívni , ... és ehhez képest csinál is mindenki amit akar és szívja is a következményeket . Mindenki megszívja pont úgy ahogy kell , senki nem marad ki abból hogy megszívja amit kell . .... amúgy meg semmi baj nincs azzal hogy meghalnak . .... Belülről lehet megfejteni az Istent , .... ha az ember ráébred hogy a hála a legfontosabb érzés a világon . Az hogy én ma fölébredtem ma , az azt jelenti hogy nem haltam meg , ... egy nap elindult , hálásak lehetünk , nem ? ; ..... hála , hála , ez a kulcsszó mindenre .
Paulinyi : ...... Személyes fejlődés van életeken keresztül , vannak alsósok , ovisok , kiscsoportos , nagycsoportos , mindenféle minősítés nélkül , és ehhez át kell esni egy csomó dolgon , amihez a Jóisten a lehető legnagyobb szabadságot adja . .....
A szeretet egy nagy dolog ami ha hiányzik ...

Pál apostol : Ha szeretetem nincsen , semmim sincsen , szólhatok bár az angyalok vagy az emberek nyelvén , ha szeretetem nincsen , nem vagyok más csak zengő érc , pengő cimbalom . 
Úgyhogy ezek azok a késztetések , amikor kinyílik az ember Isten felé , vagy valamit visszatükröz abból amije nincs .
 
Paulinyi Tamás
 
Üsd a szívem Istenem
 
Mintha halott volnék , üsd a szívem Istenem.
Élő lüktető zenéket,csókos angyalokat küldj nekem.
Ne hagyj mindennapjaim kősírjában feküdni .
Kiálts rám, mennydörgő hittel segíts felülni .
Súgd a fülembe újra a titkot , igézem hófehér szárnyakat , 
hogy a szeretetről szóljak , megvilágítva bolyongó árnyakat .
Értsd meg Uram konok szívem ,nyisd fel lehunyt , dacos szemem .
Téged látlak úgyis álmaimban ,de csak két kereső kitárt kar a szeretetem .
Mond hogy járjak Uram , mond hogy végre igazán szeressek .
Vezesd vak lábaim lépéseit , hogy állhassak és hogy el ne essek .



 
 
És ami agasztronómiát illeti , Vasárnapra : Fokhagymás hátszin , parmezános vajszószban -

"Dirty" Carnivore Recipes
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése