Kicsit sietősen mert mindjárt kezdődik a szilveszteri mulatság és ez a másnaposság elleni gyógyító korhelyleves másnap a jó , felmelegítve mint a töltött káposzta ! Tehát a lélek és gyomor erősítő savanyú káposzta :
Aztán a nem kevésbé jótékony füstölt kolbász és oldalas ,na meg egy kis egyebek :
Hozzávalók ~1kg savanyú káposzta 1 szál füstölt kolbász 0,5 kg füstölt oldalas 0,5 kg sertéshús , vagy csülök
8-10 szem aszalt szilva 2-3 szál csombor a savanyúkáposztából 1 csupor savanyúkáposztalé
1-2 gerezd fokhagyma 1 kis fej vereshagyma egy kis szemes bors 2-3 babérlevél 2-3 szem borókabogyó 1 csöves csípős paprika
egy kis liszt meg zsír és fűszerpaprika a rántáshoz
Elkészítése:
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd kevés zsíron
üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt füstölt oldalast meg a felkockázott disznóhúst és a fokhagyma gerezdeket , az átmosott és felvágott káposztát ,
kissé átsütjük , majd felöntjük vízzel , beledobjuk a borsikafűágat és a babérlevelet , meg a savanyúkáposztalét majd a feldarabolt kolbászt is , hozzátesszük a szemes borsot , a borókabogyót és a csöves csípős paprikát és az aszalt szilvát is , megfőzzük . Egy kevés zsíron világosra pirítjuk a lisztet , félrehúzzuk és megszórjuk
fűszerpaprikával, majd felöntjük egy kevés vízzel és csomómentesre kavarjuk , a leves savanyúságát a víz hozzáadásával állítjuk be.
Berántjuk a levest és kiforraljuk . Az aszalt szilva az édes-savanyú keleti ízvilágot hozza vissza , a szittya magyarok idejéből .
Másnapig félretesszük , majd újramelegítve jófajta tejfellel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése