Oldalak

2014. december 31., szerda

embed>

Újévi korhelyleves 

székely módra aszalt szilvával !

 

Kicsit sietősen mert mindjárt kezdődik a szilveszteri mulatság és ez a másnaposság elleni gyógyító korhelyleves másnap a jó , felmelegítve mint a töltött káposzta ! Tehát a lélek és gyomor erősítő savanyú káposzta :


 Aztán a nem kevésbé jótékony füstölt kolbász és oldalas ,na meg egy kis egyebek :


Hozzávalók
~1kg savanyú káposzta
 1 szál füstölt kolbász

0,5 kg füstölt oldalas
0,5 kg sertéshús , vagy csülök
8-10 szem aszalt szilva

2-3 szál csombor a savanyúkáposztából
1 csupor savanyúkáposztalé
1-2 gerezd fokhagyma

1 kis fej vereshagyma
egy kis szemes bors 
2-3 babérlevél
2-3 szem borókabogyó
1 csöves csípős paprika
egy kis liszt meg zsír és fűszerpaprika a rántáshoz 



Elkészítése:

 A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd kevés zsíron üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt füstölt oldalast meg a felkockázott disznóhúst és a fokhagyma gerezdeket , az átmosott és felvágott káposztát , kissé átsütjük , majd felöntjük vízzel , beledobjuk a borsikafűágat és a babérlevelet , meg a savanyúkáposztalét majd a feldarabolt kolbászt is , hozzátesszük a szemes borsot , a borókabogyót és a csöves csípős paprikát és az aszalt szilvát is , megfőzzük .   Egy kevés zsíron világosra pirítjuk a lisztet , félrehúzzuk és megszórjuk fűszerpaprikával, majd felöntjük egy kevés vízzel és csomómentesre kavarjuk , a leves savanyúságát a víz hozzáadásával állítjuk be. Berántjuk a levest és kiforraljuk . Az aszalt szilva az édes-savanyú keleti ízvilágot hozza vissza , a szittya magyarok idejéből . 

 

Másnapig félretesszük , majd újramelegítve jófajta tejfellel tálaljuk. 

       https://www.youtube.com/watch?v=TUvgNBCmVuc

                                          BÚÉK !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése