Ebben a blogban eddig általában az evésről esett szó , nagy ritkán , esetlegesen egy kis ital is előfordult mint kísérő . Ez alkalommal az ívásról is szó lessz .
Vita Illuminativa - Hamvas Béla nyomán
https://www.magyarkurir.hu/img1._hagia_sophia_imperial_gate_mosaic
".....mi az a betegséghez igen hasonló nyugtalanság, az az
irritált korlátoltság, az a zaklatott sietség - ma idegességnek mondják -, ami az ateistákra
annyira jellemző ? Vallás nélkül élni nem lehet. Régi megállapítás és megdönthetetlen.....
Vagy Istenben hisz az ember, vagy szurrogátumokban. E
szurrogátum igen sokféle lehet: nevezhetik elvnek, világnézetnek, diktátornak, haladásnak,
humanizmusnak. Nőknél hiúságnak, kevélységnek, önimádatnak, öltözködésnek, hisztériának,
rigolyának. A mai vallásszurrogátum neve: materializmus. Hogy miért nevezi magát így,
rejtély......Az
ateizmus tulajdonképpen betegség. Az absztrakt élet betegsége. Gyógyszere egyetlenegy van:
közvetlenül élni....
A jó vallás, a közvetlen élet, a jó lelkiismeret,
a nyugalom, az értelem, a boldogság tisztátalan emberben nem lakik. Azért vagytok idegesek
és önzők, absztraktak és boldogtalanok, mert nem vagytok tiszták a nagy illuminációra. Bort!
Megint csak azt mondom, hogy: bort igyatok! Aztán majd kedvet kaptok a csókolózásra, a
virágszedésre, a barátságra, a jó mély alvásra, a nevetésre, és újság helyett reggel költőket
fogtok olvasni....
És hidd el, ateista barátom, a vallást nem hiába hívják vallásnak és hozzák
kapcsolatba Istennel. Tényleg isteni dolog ez, amely nem tud mást, mint szeretni, még
ellenségeit is. ....
Vannak diszharmóniák, amelyeket fel kell
oldani. Általában ki lehet mondani, hogy az evés a testi aktus, a fundamentum; az ivás a lelki
aktus; a dohányzás a szellemi aktus. Kezdeni mindig az evéssel kell, végezni mindig a füsttel. .....
A legegyszerűbb borágy a füstölt szalonna kenyérrel és zöldpaprikával. A legegyszerűbb, de
ugyanakkor a klasszikus borágy, amelynek nagysága, míg bor terem, soha el nem múlik. ... Paprika helyett pedig jó a hagyma és a paradicsom is, akár
salátának, akár csak úgy, mint a gyümölcs....
A bor tulajdonképpen a legjobban szereti a halat. Hideg, vagy meleg, főtt, vagy sült, szárított,
vagy füstölt, vagy konzerv; akár olívában, akár paradicsomban, akár darálva, mindegy, csak
hal legyen. A hal a bor ízéből semmit el nem nyel. Azt merném mondani, hogy a bor italának
a hal a kiegészítő étele, mint a kéknek a narancssárga, a pirosnak a zöld.....
A mi éghajlatunk alatt a hal megfelelője a friss, esetleg füstölt disznóhús. A friss disznóhúst
általában disznótoron tudom elképzelni. Katlanhúst, májat, a fejhús foszlányait, rejtélyes
mirigyeket, porcogókat, csontra tapadt szalagokat jól megsózni, egy falat kenyérrel és
savanyú paprikával lenyelni. Most jöhet a bor. ".....na és az imádság ......nemcsak templomban lehet
imádkozni, vagy úgy, hogy az ember papi szavakat mormol. ......
Borágynak ez alkalommal egy gulyáshúst készítünk , hagyományos módon mint a gulyások , csak marhalábszár , egy kevés hagyma , füstölt szalonna és paprika , egy kevés só és hogy jó bő lére eresszük a szükséges víz , ennyi !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése