Oldalak

2020. július 25., szombat

Vezeklés



     Böjt - ellenállás a sátán kísértésének


    Piroska - Eiréné /béke/ -Xéné /idegen/

             

Recep Tayyip Erdoğan török elnök július 10-i rendelete alapján ismét mecsetté alakítják a Hagia Sophia / Ἁγία Σοφία / ,  Szent [= isteni] Bölcsesség ,  egykori ortodox székesegyházat , úgy mint 1453-ban amikor a törökök elfoglalták Konstantinápolyt .1934-ben, már a Török Köztársaság idején Kemal Atatürk alatt az épületet szekularizálták és 1935-ben megnyitották, Ayasofya Múzeumként.
A Hagia Szophiát a törökök „foglyul ejtették”
„A Hagia Szophia a legnagyobb bizonyíték az uralkodók és hódítók kegyetlenségeire, érzéketlenségére és barbár magatartására az emberiséggel és annak jogaival szemben”. Chris Spirou
A nemzetközi tiltakozás ellenére a világörökség részét képező épület aktív mecsetként funkcionál tovább.

Az emeleti karzaton található mozaikokon többek között Mária mellett II. Ióannész bizánci császár és felesége, Eiréné császárné (1088?–1132?) látható ! Eiréné I. László magyar király (10771095) lánya és Könyves Kálmán király (10951118) unokatestvére volt, eredeti neve Piroska (régiesen Priszka).
Na ezeket a mozaikokat , a keresztény kultúra tanúságait fogják ezentúl letakarni , lemeszelni , neadjisten megsemmisíteni !    


A Komnénosz-mozaik a konstantinápolyi Hagia Sophia-bazilika emeleti galériáján látható: II. Komnénosz János baszileusz (Βασιλεύς), az augusta Piroska-Eiréné  ajándékot ad a Szűzanya ölében ülő Jézusnak.
Eiréné 1134-ben elkísérte a császárt bithüniai hadjáratára, ott halt meg augusztus 13-án. A Pantokrator-kolostor Szent Mihály-kápolnájába, a Komnénosz-dinasztia temetőkápolnájába temették. Zöld márványból készült szarkofágját itt találták meg a többi Komnénosz-szarkofággal együtt: jelenleg a Hagia Sophia előcsarnokában áll , a muzulmánok  víztartónak használták a rituáléjukhoz !

kép:https://www.migorkat.hu/hirek/fulop-atya-a-kozel-keleten
A szentté avatott császárné fejereklyéjét St. Louisban (USA) a Nagy Szent Bazil orosz orthodox temlomban őrzik .

kép:https://turul.info/szentek/szentpiroska

A templomban további magyar vonatkozás is megtekinthető. Az imafülke (mihrab) két oldalán két hatalmas bronz gyertyatartó áll, amelyeket I. Szulejmán 1526-ban Buda első török megszállásakor több más értékekkel együtt Konstantinápolyba szállíttatott.


  Vezeklés , böjt , a bűnbánat kifejezése . Jézus Krisztus 40 napos böjttel kezdte nyilvános tevékenységét. Óv a külsőséges böjttől (Mt 6,16), s a sátán elleni harc fegyveréül adja (17,21).

A modern világ többek közt két rendkívül fontos dolog jelentését mosta el bennünk. Az egyik a bűné, a másik a vezeklésé.

    "Fent a hegyen az erdei házban silentiumot és böjtöt készülök tartani. Este nyolckor könnyű vacsorát eszem. Az emésztés éjjel tizenkettőkor fejeződik be. A böjt kezdete. Az egész következő nap, harmadnap délután négyig. Összesen negyven óra.
Böhme azt mondja: Ádám a paradicsomban negyven napig élt, Izrael negyven évig bolyongott. Jézus negyven napig volt a pusztában, Krisztus negyven óráig feküdt a sírban. Ezért választottam a negyvenet. Nem vagyok vallásos. Nekem az egész kell. De tudom, hogy az ember helyesen teszi, ha a vallással számol, mert minden emberi tudás között a legtöbb reális bölcsesség a vallásban van. A negyven óra alatt egyetlen hangos szót sem ejtek ki. Csendesen sétálok, testi munkát nem végzek, inkább az árnyékban ülök, olvasok, meditálok, ha szükségét érzem, imádkozom. A gyomor lázongó követelőzését időnkint enyhén citromos vízzel kell csillapítani. Reggel és este tetőtől talpig megmosdani."hamvas-bela-bojt-elvonulas-csond/


Megtérés -A szó a régebbi magyar nyelvben egyszerűen „visszatérést”, „megfordulást” jelentett, 180 fokot fordulni. Az újszövetségi görög nyelvben előforduló eredetije a „metanoia” jelentése a gondolkozásmód megváltoztatása.

Ezek után eligazítás az útvesztőben mert nem csak kenyérrel él az ember , sőt inkább kenyér nélkül :
- időnkénti böjtölés 
https://www.tenyek-tevhitek.hu/idoszakos_koplalas_jotanacsok_kezdoknek.htm

-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése