Oldalak

2020. augusztus 15., szombat


          Vizitáció 

    Nagyboldogasszony 


    Dormitio sanctae Mariaeünnepén 


     Palermo, Szicília


   San Giuseppe dei Teatini  barokk templomban



          https://www.facebook.com/360visio/photos/a.1380461012096101/1835740186568179/?type=3

[ADgyunk hálát a' Szent Háromságnak, mert a' Paradicsomnak…]*

Nota: Gyönyörködgyél Szüz Maria

ADgyunk hálát a' Szent Háromságnak, mert a' Paradicsomnak;
Bé-zárt kapuját tisztaságos méhe, meg-nyitá MARIA-nak:
Kiböl az Ur Isten, ki-rekesztett vala, vétke-miatt Evának.
Idvez-légy te fényes Csillaga, a' tengeren járóknak,
Istennek Annya, Királyné Aszszonya a' magas Menyországnak,
Immár fel-vitettél, örök felségében szerelmes Szent Fiadnak.
Idvez-légy te, ki el-fogadád az Atya Ur Istennek,
Kedves izenetit Gábriel Angyaltól, az emberi nemzetnek;
Kivel Evának jóra változtatád veszedelmét vétkének.
O te kegyes Szüz MARIA, világosság Szent Annya,
A' Mennyei Felség, tégedet környül vött, mint a' Hóldnak Udvara:
Nyerj irgalmasságot, bünös fiaidnak, kegyelmes Urnak Annya.
A' tengeri-vészben, meg-nyomorodtaknak második Anchorája,
El-romlott hajónak veszedelem után, te vagy amaz táblája;
Kin e' gyarló Világ, ám el-ki ragada, bátorságnak partyára.
Mostan azért jelents magadat, kegyes Anyának lenni;
Mi áldozatunkat, és könyörgésünket méltóztassál bé-venni:
Ki, Szent méhedböl a' mi váltságunkat, méltóztatál születni.
Minden Szüzeket fellyül-haladál, MARIA tisztasággal,
Csak egyedül vagy te, kit meg-környékezett Isten olly Malasztyával,
Kihez Fiad-által mi bünös emberek sietünk bátorsággal.
A' Menyországra, azon bóldogságra Mennyei dicsösségre,
Kiben fel-vitettél; tisztíts útat nékünk, a' Mennyei felségre:
Hogy mi-is te-néked, méltó dicsiretet adgyunk tisztességedre.
Hogy meg-láthassuk az irgalmas IESUS-t, te méhednek gyümölcsét,
Es hogy el-vehessük az örök-életnek ama' gyönyörüségét;
Artatlan Báránnak, Szentséges Vérének bóldogságos örömét.
Örvendesz már mind örökké a' Mennyei felségben,
Fényes Menyországban; a' Szent Háromságnak bóldog isméretiben:
Bünös emberek-ért imádgy Istent értünk, az örök dicsösségben.

Nyomtatott kiadása:
Kájoni János: Cantionale catholicum. Csík 1676, 409–10. – Cím: MAS. [A Nagy Bóldog Aszszony Napjára való énekek között]. – Nótajelzés: Nota: Gyönyörködgyél Szüz Maria. – Megvan a második kiadásban is (1719, 337).

Ének Nagyboldogasszony ünnepére. Szűz Mária mennybevételének ünnepe (Assumptio B.M.V., aug. 15.) ókeresztény eredetű. Vö. LThK 6, 935. Gazdag magyar hagyománya Szent István királytól ered; lásd Bálint 1977, II, 172–190; HDA 5, 1676–80.

Korunk emberének internetes globális víziójából hiányoznak a világteremtő Istennel átbeszélgetett meghitt, csendes órák, kimaradnak az imádságok, a hálaadások .....A misztikát egyedül az anyagias gondolkodás, az üzleti spekuláció, a gőg és az arany, a jólét bálványa sorvaszthatja el. Júdást is az ezüstpénz segítette önakasztásához!.......Korunk közelgő apokaliptikus vihara ebben a természetfeletti "iparban" és "szakmává" züllesztett korjelenségben is elvégzi majd tisztító munkáját a Duna-völgyében és az egész világon.....
És ahogyan a Szűzanya szól a böjtről, az imádságról, az életszentség megélésének fontosságáról mindennapunk minden élethelyzetében és ahogyan együttimádkozza velünk a szentolvasót, azt minden jelenés drámai tartalmaként fogja fel a zarándok. 
-http://mek.oszk.hu/03600/03635/03635.htm#3-A Mária-jelenések tartalma és célja

Hamvas Béla :
A megszabadítás művén kell dolgozni úgy, hogy az ember az igazságot, amit megtalált, önmagára alkalmazza, önmagát egyre jobban átvilágítja, és úgy, hogy nem szűnik meg egyre világosabb és egyszerűbb megfogalmazásban azt az utat megmutatni.
 #Hamvas Béla: Bolond , aki nem az örök életre rendezkedik be 



 Maszkod hordunk? Nos, az derék dolog, de vajon a lényeggel miért nem foglalkozunk?
"Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. Az elhízás számos betegség kialakulásával függ össze, így a társadalombiztosításra rótt terhe is jelentős. A 2019-es Európai Elhízás Elleni Napon a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) ismét két elhízástudományi társasággal fogott össze."
"Az elhízott vagy túlsúlyos betegek ellátásának költsége meghaladja a 200 milliárd forintot, ami az egészségbiztosítási alap kiadásainak közel 12 százalékának, illetve bruttó hazai termék 0,7 százalékának felel meg. A betegek ezen felül legalább 22 milliárd forinttal járultak hozzá a kezelésükhöz. A valódi költségek ráadásul ennél lényegesen nagyobbak lehettek: akár az összes egészségügyi közkiadás 15–18 százalékát, illetve a bruttó hazai termék legalább 1 százalékát elvihették."
Milliárdokat lehetne azzal a költségvetésnek megspórolni, ha végre a lényegről beszélnénk.
https://www.vg.hu/…/egyre-rosszabb-az-elhizasi-helyzet-mag…/

Alapvetően egy olyan populáció esetén, ahol az emberek 88 százaléka metabolikusan beteg, és ahol elmondhatjuk, hogy a kövérségi listán európában az első, míg a világon a negyedeik helyen állunk, bőven van mit tenni.
Természetes, hogy az emberek kevesebbet mozogva és átlagosan napi 350Kcal-al többet elfogyasztva kövérebbek lesznek, de nézzük meg a napi bevétel összetételét is. A többsége felfolgozott és ultra-feldolgozott élelmiszer, amelyben a szénhidrátok olyan mennyiségben vannak jelen, hogy egy ma 7 éves gyerek annyi cukrot evett meg, mint a dédapja egész életében.
Ehhez kapcsolódnak a rettenetes minőségű zsírok, melyek állandó gyulladásban tartják a szervezetet. Ez a kettő - a gyulladáskeltő zsírok és cukrok - együttes előfordulása metabolikus vihart hoz létra, az eredmény látható az utcán.
De akkor most a cukor rossz?
Nos, egy vegán szerint nem, de a véleményüket nem a bizonyíték vezeti, hanem a lehetőség. A vegán szakértők a mai napig minden állati zsír ellen vannak, miközben az ehhez kapcsolódó koleszterin-hipotézis már tudományosan is megdőlt. De ha a zsír nem opció, a fehérjét a végletekig csökkenteni kell, marad a szénhidrát, ilyen egyszerű.
De akkor miért lesz egészséges egy csomó vegán ezen a diétán? Nos, pont azért, amiért paleo diétán is egészségesebbek lesznek az emberek. Ha mindaddig valaki nyugati étrendet folytatott, a vegan vay paleo diéta minőségi ugrást jelent. Azt mondtam tehát, hogy a vegán étren jó? Nos, részben igen, jobb, mint a sztenderd nyugati étrend.
Hogyan lehet, hogy egyes törzsek mégis egészségesek, pedig dominánsan szénhidráton élnek? Adaptálódtak - más enzimek, más összetételű mikrobiom és figyelj - sokkal kevesebb zsír. Mert írom újra, nem a zsír, nem a szénhidrát az ellenség. Hanem a zsír-szénhidrát együtt, főképpen ha azok ultra-feldolgozottak. Érdekes módon ami konstans az a fehérje mennyisége világszerte, de erről már írtam a protein leverage hipotézis okán./https://blog.360akademia.hu/elmelet/mennyi-feherje/
Akkor újra. A cukor rossz?
Nos, alapvetően nem az, de ebben a mennyiségben és minőségben, gyulladáskeltő zsírokkal párban az. És ezzel a népesség 88 százalékának leírtam a problémáját.-Lakatos Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése