Oldalak

2022. október 7., péntek




  Az üdvösség ( IV ) - folytatás


Rózsafüzér Királynője


Október a rózsafüzér hónapja Egyházunkban, október 7. Rózsafüzér Királynője (Regina Rosarii), az „Olvasós Boldogasszony” emléknapja: hálaünnep Mária közbenjárásáért, Isten segítségéért.


„Mi is a rózsafüzér? Az evangélium esszenciája. Újra és újra Krisztus életének legfontosabb eseményeihez vezet minket. Azt mondhatnánk: a rózsafüzéren keresztül belélegezzük Krisztus misztériumát. A rózsafüzér a szemlélődés kiváltságos ösvénye, nem más, mint Mária útja. Létezik-e, aki jobban ismeri és jobban szereti Krisztust Máriánál?” - II. János Pál pápa beszédéből, melyet a pompeji Rózsafüzér Királynője-szentélyben mondott 2003 októberében

A katolikus rózsafüzér - rózsafüzér

A világ népességének közel kétharmada, vallási hovatartozásától függetlenül, meditál vagy imádkozik rózsafüzér segítségével. Ennek ellenére kevesen tudják, hogy a világ nagy vallásaiban használt rózsafüzérek "ősanyja" a hindu vagy buddhista málá. A rózsafüzér Indiából és a himalájai királyságokból indult útnak kelet felé Kínába, Japánba és Koreába. Nyugat felé tartva Afrikába és Európába érkezett, ahol keresztény rózsafüzérré alakult vagy ortodox imakötél lett belőle, Görögországban és a Közel-Keleten a Jézus-ima elmondásához használt csotki, míg az iszlám vallásban szubha vagy szebha a neve. -rózsafüzér I
A füzér az erényes életvitel szimbóluma volt. Leginkább arra szolgált, hogy az elme féken tartásával megvalósítsák az egyetlen pontra való koncentrációt. - rózsafüzér II

A szent mantrák iszapja határtalan. Sokszor megismétlik abban a reményben, hogy megvédjük magunkat minden rossztól, helyreállítjuk az egészséget, megértjük az univerzum mély értelmét, belemerülünk magunkba. Ez egy univerzális eszköz, amely lehetővé teszi, hogy felfedje spirituális potenciálját és irányítsa saját energiáját a megfelelő irányba. A mantrákban minden szó, minden hang a legmélyebb szakrális jelentést hordozza magában, mert segítségükkel az ember Istenekhez kiált. A rendszeres japa áldás lehet azok számára, akik válaszút előtt állnak, keresik a saját személyiségükhöz vezető utat, igyekeznek megismerni belső világukat és megtisztítani magukat az ott felhalmozódott szeméttől. És a helyes fő eszköz a rózsafüzér - mala. Ez a rózsafüzér lényege. - rózsafüzér III







Zen - satori


Kb. 200 évre volt szükség , amig a Bódhidharma /https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3dhidharma /által tanított dhjána (szanszkrit; dévanágari: ध्यान) azt az alakot öltötte amit chan-nak később zen-nek hívtak .

Zen = elmélyedés = letisztulás=tisztánlátás , az elmének a termékét megkülönbözteti a valóságtól .A keresztény Nyugat a zen-től újra megtanulhatja a terméketlen racionális spekuláció helyett az egész embert átható →szemlélődést, amit a keresztény misztika mindig nagyon jól ismert.
meditáció = szembenézés önmagaddal, az út ahol a hamis azonosulásokat meg lehet szüntetni , a ragaszkodásokat fel lehet számolni , illúziókat látva le tudunk róluk mondani , elveszítjük a saját felesleges kötöttségeinket 
karma = misztikus végzet
dharma = törvény vagy valóság , az ember belső természete, az univerzum rendje ,
koan = paradox gyüjtemény , a tényleges nemtudás állapota ,  koncentráció , bepillantás , zen meditáció -https://rejtelyekszigete.com/zen-koan       
paradox = para - doxa = a bevett tudást meghaladó
ortodox = a bevett tudáshoz ragaszkodó  módszer
metanoia = megfordulás , motiváció , szándék , irányvétel , belső transzformáció , a lélek felemelkedése , lemondás
vinja = magatartási szabály , rendi fegyelem
dhjána = meditáció /A zen kifejezés eredetije az Indiából ismert dhjána (dhyāna, ध्यान) , ami Kínában csan (禪) néven honosodott meg, majd onnan terjedt tovább Koreába szon-ként, Vietnámba thiền-ként, s végül Japánba zen néven.
satori = az észt meghaladó tudás betörése és az ezt kisérő villámszerű fény , csak egy pillanat századrészéig tartó felvillanás .
Az ember a satori- ban „az alvajárás gödré”-ből egy szemvillanásra kilát. Hová? Oda, ahol kitűnik, hogy ez az egész itt érvénytelen. Jelentését akkor kezdi elnyerni, ha már semmit sem jelent. Ha valaki lemondott róla, és átlátott rajta, és megérti, hogy ez itt az, amiről nem lehet lemondani, és ez az átláthatatlan, és az érthetetlen.

Hamvas Béla : Zen


a virágbeszéd = a hangtalan tudás
dualisztikus tudat = nem tudjuk uralni a dualisztikus elmét alapból - ezért űzettünk ki a paradicsomból , hogy ne tudjunk enni a tudás fájáról .
anyag = koncentrált energia , amely viszont egy testetlen szellemi örökkévaló esszencia időbeli megnyilvánulása, amely minden dolog legbensőbb énjét alkotja.
energia = a tudat kiáramlása

A továbbiak :

- Szung Szán mester : Zen íránytű -  

禪 羅 針 盤 - Magyar Elektronikus Könyvtár


Hamvas Béla: Zen tanulmányok :
"Tacsittam jacsittam acsittam." ( A gondolat Neve: gondolat, mert nem gondolat!)

A zen nem vallás. Sem külön üdv-tanítása, sem dogmatikája, sem eszkatológiája nincs, és szentkönyvre sem nagyon hivatkozik. A zen nem filozófiai iskola, mert nem teória, sőt a súly éppen az életrendre esik. A zen nem szekta, vagyis nem leszűkült vallás, mert amit tanít az éppen a minél tágasabb és minél szabadabb.

Aki a zent nem érti Japánban , az nem értheti sem a költészetet , sem a grafikát , ... sem a morált , de még a vívást sem , vagy a birkózást , az öltözködést , a virágkultuszt , a lakás díszítést , a lakberendezést , a kertészkedést , a kelet kultúráját , de még a szakácsművészetét sem .

A zen szerzetesek éttrendje is bevonult a köztudatba: Tokiótól Párizsig és New Yorkig az utóbbi években egymás után nyílnak meg zen „makrobiotikus” éttermek, élelmiszerüzletek, ahol a zen kolostorokban rendszeresen fogyasztott barna rizshez – magyar szaknyelven: kargó, szója-termékekhez, sós zöldséghez és zöld teához juthatnak azok, akik ínyencségekkel és túltáplálkozással aláásták egészségüket. (G. Ohsawa, 1969; Zen Cookery, 1966; M. Abehsera, 1968.)

Teát inni, rizst enni.

Japán reggeli: 
- miso leves spenóttal és tojással
- serpenyőben grillezett sós lazac 
- egyszerű főtt rizs
- uborka cukemono

a továbbiakban : 

És most egy karakteres épület - építészet - zen 

Creek House / Faulkner építészek /

Greg Faulkner
Darrell Linscott
Jenna Shropshire
Owen Wright
Richard Szitar

Truckee, Kalifornia, USA/
Fényképek: Joe Fletcher Photography













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése