Oldalak

2025. december 19., péntek

sc




Az (v)agy amit megeszel  II.




A megőrzött egészség sokkal nagyobb kincs mint a legyőzött betegség !... Ma az egészségügyben 3% megy a megelőzésre a költségvetésből és 97% a kezelésre .
Az energiarendszerünk összefügg az immunrendszerrel , ami mindennek az alapja , ...
Az immunrendszer stimulálása , a ß glután , C vitamin , D vitamin , cink , réz , szelén , antioxidánsok , .... ezek rendszeres fogyasztása .

Nagyon oda kell figyelni a vesék egészségi állapotára / labor GRF /, mert a vese minden szerv jinjének és jangjának a gyökere , mert a vese gyűjti az összes életerőt magába , ... a légző scsít , a táplálékból jövő scsít , a szülőktől örökölt életenergiát , ... és osztja szét a többi szervnek . A vese a születés előtti scsí , a lép a születés utáni scsí gyökere és a táplálékból szedi szét a szervezet számára esszenciális felhasználható finomenergiát és a nem szükséges fiomenergetikai dolgokat segíti továbbítani . De a vese a gondolatok ura , / a vesédbe látok / , a vese  kapcsolódik az agyműködéshez , uralja az agyvelőt a gerincvelőt , ...
WEB: eoryemese.hu ; 
e-mail : igenazeletre@gmail.com

Dr. Eőry Ajándok biológus, matematikus, orvos, akupunktúrás orvos, a hagyományos kínai orvoslás magyarországi úttörője „Az akupunktúrás pontok bőr-elektromos viszonyai” témában biológus disszertációját summa cum laude védte meg .  Eőry Ajándok már többször megfordul Kínában , emellett népszerűsítette a tenyér reflexzónáit ingerlő kínai csikunggolyókat: a marokra szorítva egymás körül görgethető belülről spirálrúgóval és kisebb golyócskával preparált (jadekőből vagy krómozott acélból készült) két golyó napi félórás tenyérben pörgetése közben vibráció és dallamos hangkibocsátás előidézése mellett fejti ki többirányú terápiás hatását.... 1999 májusától a Tajvanon működő, a Kínai Orvoslás és Gyógyszerészet Globális Fejlődését Kutató Intézet (The Research Institute for Global Development of Chinese Medicine and Pharmacology) a kínai orvoslás világelitje tagjaként tartja számon. ...
 Az „Élj száz évet egészségesen!”-mozgalom jegyében betanító demonstrációval egybekötött előadásokon 2007 óta ingyenesen népszerűsítette a naponta 20-30 percet igénybe vevő, az akupresszúrás pontmasszázst, a hasi légzést és a láberősítést kombináló 3-1-2 meridiántorna”... 

Zhu Zhong Xiang professzor és dr .Eőry Ajándok

... (Zhu Zhong Xiang professzor védjegyzett mozgássora) bárki számára könnyen elsajátítható és gyakorolható, otthon is végezhető gyakorlatait. Az alapítói etikai kódex szerint senki nem fogadhat el pénzt a tornáztatásért, ezáltal a helyszínek bérleti díjára sem. Az immunerő és a kreativitás növelése, a stresszoldás, azaz az egészség- és életerőmegőrzés, betegségmegelőzés érdekében, egyben a gyógyszerek nélküli öngyógyítás jegyében a kínai orvosláson alapuló program keretében Budapesten jelenleg 83, vidéken 162 , határainkon túl pedig 11 helyen, Ausztriában, Szlovákiában és Romániában működnek „3-1-2 meridiántorna”-klubok, és ezekben mintegy 10-15 ezer ember vesz részt.


Az akupunktúrás meridiánok mentén megváltoznak a testnek az elektrodinamikai tulajdonságai , a kapacitása megváltozik , az induktivitása a meridián mentén , az élő szervezetnek . ... Az elektron forogva a meridiánokon mozog , ezek az élő szervezet vezetékei amiket használnak . Az energia testünknek a belső része , ami a fizikai testünkhöz kapcsolódik , a meridián vonalakon keresztül köti össze a lelkünket az energia testünkkel , ... ezeknek az erőtereknek a segítségével kapcsolódik az immunrendszer , ... az enzimek így tudnak dolgozni , ... ennek segítségével tudjuk felmérni az immunrendszerünk állapotát .  Jó, akkor nézzük meg, hogy kinek milyen szinten van az immunrendszere. Erre azonban jelenleg nincs lehetőség. Nem kérhetünk ilyen vizsgálatot. Pedig kérhetne bárki ilyen vizsgálat, hiszen volt egy majdnem 40 éves magyar találmány, ami éppen erre lett kifejlesztve! Az 50 felettiek még emlékezhetnek Kovács Ádámra és az általa kifejlesztett Celladamra. Az eredetileg elektrotechnikus Kovács Ádám feltaláló és vállalkozó az 1980-as évek elején a daganatos betegségek keletkezéséről, megelőzéséről és gyógyításáról alkotott elméletével került az érdeklődés középpontjába. Rák elleni szert kísérletezett ki, ez volt a Celladam. El lehet képzelni, milyen ellenállásba ütközött az orvos-szakmai körökben. Vérplazmás immun-minősítő berendezést is készített, ami pár csepp vérből meg tudta mondani, hogy rákos-e valaki, illetve megtámadta-e bármilyen fertőzőbetegség. Egy hatos skálán mutatta a készülék, hogy adott pillanatban milyen állapotban van az immunrendszer. Ez zseniális ötlet volt. De az ÁNTSZ elnyomta. Tavaly is volt egy magyar doktor aki, aki alkalmazta ezt a módszert. De leszólt az ÁNTSZ, hogy szíveskedjen abbahagyni ezt a tesztelést.”
Az alábbi beszélgetésben 19:50-nél kerül szóba Kovács Ádám találmánya:

Ha ma bárki fel szeretné mérni, hogy milyen állapotban van az immunrendszere, nem talál rá módszert. Létezik egy nagyon bonyolult eljárással amivel mérni lehet a sejtes immunitást, ám ahhoz komoly laboratóriumi felkészültség kell. Kovács Ádám módszerét pedig a szemétkosárba dobták.1984-ben kapott rá szabadalmi védelmet. A jogi oltalom a készítmény összetétele mellett kiterjedt a Celladam-tesztnek nevezett diagnosztikai eljárásra, valamint egy lézerműtétes technikai megoldásra is, mellyel a feltaláló előre vetítette a jövőt: ma már számos helyen használatos az intelligens onkokés, ami műtét közben tájékoztatja az operáló orvost, hogy ép vagy rákos sejttel találkozott-e.
Kovács Ádám cseppjeiért, kúpjáért és injekciójáért hosszú sorok kígyóztak a patikák előtt. Nem törzskönyvezték gyógyszerként, bár az eljárása elindult. Hiába voltak elégedettek a páciensek, súlyos orvosi-szakmai kritikák érték a Celladamot. Az immunológiai szakmai kollégium és az Onkológiai Intézet hatástalannak és kifejezetten mérgezőnek ítélte. Így soha nem minősítették gyógyszerré.

A kilencvenes évek második felében Kovács Ádámot büntetőeljárás alá vonták. Az ellene felhozott vádakat mindvégig tagadta.

A 2017-ben elhunyt Kovács Ádám kitartott amellett, hogy a Celladam hatásos, és csak az orvosi lobbi ellenállása miatt nem futhatott be igazi karriert. Kovács Ádám 79 évet élt.

Története párhuzamba állítható prof. Horváth István kálváriájával. Az ő „bűne” az volt, hogy oltást fejlesztett ki a leggyakoribb halálok, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Találmányával, az érelmeszesedés elleni immunizálással a hazáját akarta szolgálni. Aztán mégis sarlatánsággal, kuruzslással vádolták meg, és még büntető pert is akasztottak a nyakába.
Az idős professzor 80 éves korában, 2018. május 6-án halt meg.
Róla is készül egy átfogó írás, mely szintén azt támasztja alá, hogy az emberek egészségét rendre felülírja két, sokkalta fontosabb szempont: a pénz és a hatalom. A kérdés: még hány áldozatra lesz szükség, hogy felismerjük, mi zajlik a háttérben.

Mi is a koleszterin ? A koleszterin , úgyis mondhatjuk hogy egy alkohol : angolul koleszterol , vagy koleszterin , az egyik oldalon egy zsírszerű anyag , a másik oldalon egy alkohol tulajdonsággal rendelkező anyag. 
 A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik) , szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Az egész élő világban nincsen enzim amivel a koleszterint le lehetne bontani , ... a szervezet maga állítja elő a maga részéről 90 usque 20 %-ig , aki növényi táplálékon él , annál 100%-ban előállítja a koleszterint a saját szervezete egy visszajelzés /feedback / mechanizmus révén gyártja a szert, amennyit kér a szervezet annyit gyárt , és a gyártás során olyan formában készíti el hogy egyik része azonnal fölhasználható , a másik része pedig csak akkor hogyha a szervezet együttműködik vele és készít hozzá egy antikoleszteron antitest nevű fehérjét , hiszen csak fehérjébe burkolt koleszterint tud fölvenni a szervezet . Tehát ha olyan formában készíti ahol a fehérje csak belül van , a felületén van  a koleszterin molekulák , ott nem tudja fölvenni és ezt nevezik rossz koleszterinnek , egyébként a koleszterinje ugyanolyan mint a jó koleszterinnek nevezett koleszterin féleségé , ... de a vérünkben egyetlen oldott koleszterin molekula sincsen , az mind lipoprtein , szerkezetben van és amit jó koleszterinnek nevezünk , az mindössze három usque 5 % koleszterint tartalmaz , amit rossz koleszterinnek nevezünk , abba egy kicsit több van 5-10 % koleszterin található. De a koleszterin nincs két féle , mintahogy arany sincs kétféle , csak legfeljebb az ékszerészeknél .
A koleszterinre azért van szükségünk mert a koleszterin , ... sokféle célra használódik a szervezetben . Előszöris építőanyag , minden egyes sejtünknek a membránjába és a sejten belüli membránszerkezetekben , koleszterinnek kell lenni egy bizonyos mennyiségben , nem ebből épül föl , de ott kell lennie , ... úgy mint a téglafal se csak téglából van , ha nincsen benne malter , akkor csak téglarakás , úgy vagyunk a koleszterinnel is , ott kell legyen a membránban , a sejtjeinkben , ha nincsen akkor baj van . Valamilyen hibát produkál az a sejt , amin nincs megfelelő arányban a koleszterinszintje .
A szervezetben a koleszterin önmagában nem kering a vérünkben , van az LDL , ez a rossz koleszterin , aminek a felületén ott van a koleszterin molekula és ha ezt nem takarja be egy fehérje akkor nem tudjuk fölvenni . Namost ennek a fehérjének a termelése az attól függ hogy képesek-e azok a sejtek optimális körülmények között élni és termelni ezt a fehérjét , ha nem akkor nem termelődik annyi fehérje ami betakar és nem tudja felhasználni a szervezet az LDL -t és ennek hatására egyre több lesz az LDL a vérünkben és emelkedik a koleszterinszint . Csökkenteni hogy lehet ? ; ... - sehogy se ,  a meglévő koleszterint sehogyan nem lehet csökkenteni , csak ha a szervezet fölhasználja , annak a következtében csökkenhet . Koleszterint csökkenteni tudó enzim nincsen mivel , nincs ilyen enzim , ... a koleszterinszint csökkentés az egy félrevezetés , azonban a koleszterin termelését lehet gátolni . Eltudjuk érni azt hogy a szervezet ne termeljen koleszterint , ezt mérgekkel lehet elérni , azokat az enzimeket kell mérgezni amik előállítják a koleszterint és akkor kevesebb lesz , ... egy ilyen módszert használunk most . Ezt az enzimgyilkost úgy hívjak hogy statin , ... a probléma csak ott van hogy ez nem csak ezeket az enzimeket mérgezi , hanem egy csomó más enzimet is mérgeznek , és ezekből adódik az hogy tönkretehetik a májat . Szendi Gábor : ... aki elég hosszú ideig szedi ezeket a mérgeket , annak a máján , előbb-utóbb már csak májtranszplantációval lehet segíteni . Tehát azt jelenti hogyha nem ebbe , akkor abba fog elpusztulni . ... A táplálékkal mindössze 5-10 %-al lehet befolyásolni a szervezetünkbe lévő koleszterint , a 90%-át mindenképpen mi állítjuk elő , ... a táplálkozásnak csak a bevitt kalória szempontjából van szerepe / elhízás / nem pedig a koleszterin szempontjából .
Mi a megoldás a koleszterin szempontjából ? ; ... - a megoldás az hogyha meggátoljuk az enzimekkel a koleszterin előállítását az nem jó , akkor a koleszterin felhasználását kellene segíteni . Ezt pedig úgy lehet elérni hogy egy olyan antitestnek a termelését fokozzuk amelyiket a stresszel , a mozgáshiánnyal , a mérgekkel , - beleértve a dohányzást , az alkoholt , meg a permetezett tápanyagokat - , tehát ezeknek a hatására lecsökken az antikoleszterin testeknek a termelése , ezért nem tudja felhasználni azt a bizonyos rosszkoleszterinnek nevezett Low Density Lipoproteint , Na most hogy ha ennek az antitestnek a termelését tudjuk fokozni , akkor be tudjuk takarni ezeket az LDL  részecskéket , - kis gömböcskéket - ,  és akkor ennek a segítségével feltudjuk használni a koleszterint . Namost ennek az antitestnek a termelése ez viszont meglehetősen hát kritikus , mi Magyarországon , - először a világon - , tudtunk olyan oltóanyagot előállitani , aminek a segítségével tudjuk ennek az antitestnek a termelését fokozni és ezáltal a szervezetbe az LDL részecskéknek a felhasználását elősegíteni , ... ez egy világszenzáció , ... ez egy találmány ! ... A mozgásunk nagymértékben befolyásolja a koleszterinnek a  felhasználását , hiszen a sejteknek az újjászületéséhez  mindig koleszterin kell , a sejtmembránhoz az új sejtek születésénél koleszterin kell , akkor ha sok új sejt születik , vagy több , akkor több használódik fel és akkor ennek megfelelően természetesen változhat a koleszterin szint . ... 
Horváth professzor meglátása szerint többféle felépítésű koleszterin van , mégpedig a térbeli felépítésük szerint 254 , ezek közül a fele halálos , ... a többi az teljesen semleges , ...





Prof. dr. Papp Lajos szívsebész : Test , lélek , szellem harmóniájának megőrzése , ... lelke csak az embernek van , ... nincs olyan betegség amelyből nem lehet meggyógyulni , de mind a három láb szükséges : test , lélek , szellem , ... egy láb ha eltörik fölbillen a szék , ha két láb eltörik akkor óriási esés a következménye . ... Tiszta víz , tiszta levegő , tiszta élelem , tiszta lelkiismeret és sok mozgás , napi mozgás , ez kell a hosszú egészséges élethez . A 60 éveseknek napi 2 óra min. gyaloglás , 70 éveseknek 3 óra , 80 éveseknek 4 óra , mert minnél hosszabb időt kaptunk a Jóistentől , annál fontosabb a testünket karban tartani . ...
Az USA Los Angelesi vezető intézetével , öt amerikai intézmény és a világ valamennyi rassz csoporthoz tartozó , vezető klinikái ,  ... összesen 6673 beteget követtek multicentrikus vizsgálat által , az eredmény döbbenetes . Nem arról van szó hogy mellékhatása van a gyógyszernek , - mert minden gyógyszernek van mellékhatása - , hanem a fő hatása ellentétes , amiért adják , ... A 6673 betegből , 2410 kapott koleszterincsökkentő gyógyszert , a fennmaradó 4263 nem kapott . A vizsgálatok olyan szinten történtek hogy pl.: a koszorúérnél ,  2-1,5 mmm-es katéterrel amelynek a végén ultrahangfej van , azzal bementek a koszorúérbe , és olyan képet nyertek mint ha a cseppkőbarlangba utaznánk , tehát a vizsgálatok az egész világon a legmodernebb eljárásokkal történtek . Döbbenetes volt az eredmény : a gyógyszert szedők csoportjában , azok akik gyógyszert szedtek , növekedett a meszes folt nagysága ,a meszesedés vastagsága , ennek mésztartalma , és a szűkületek mértéke . ... Az eredmények annyira döbbenetes volt , hogy ezekre a nem kis számú orvosokra , kígyót , békát kiabáltak . Az Artero-sklerózis újság , 2012 augusztusában jelent meg Európában és novemberben Amerikában , ugyanakkor a cukorbeteggel foglalkozó kutatók megállapították hogy a kettes típusú cukorbetegségben , ami egyébként is hajlamosít a koszorúér és az általános artero-sklelózisra , nemhogy csökkentené , hanem nagyon erősen növeli a  cukorbetegeknél az elmeszesedést , sőt akinek nem volt cukorbetegsége , 48 %-os valószínűséggel cukorbetegség alakult ki a koleszterin csökkentő gyógyszer hatására .
A jó hír hogy a familiáris , - az örökletes - , hiper koleszterinémia esetében , - ez néhány százalék - , hatásosak a gyógyszerek .
De a koleszterindogma megdőlt , nemhogy segít hanem ront a betegek állapotán .
Ez a közlemény már több min 4 éve jelent meg és ... az orvosok ha olvasták , akkor gyilkosok , mégpedig tömegesen követnek el egészségrontást , amelynek a következménye a halál .
Nem lehet gyógyszerrel kiváltani a mozgást , a természetes koleszterincsökkentő mód a testmozgás , mégpedig naponta 2-3 óra

dr. Molnár György belgyógyász , holisztikus orvos , : azt próbálják elhitetni velünk hogy a koleszterintől alakulnak ki a betegségek , ...  egy szemléletváltásnak itt az ideje , csak egy példa :  az agyban a receptorok nem tudnak egymással kapcsolatba lépni koleszterin nélkül . ... A koleszterinnek és az érszűkületnek semmi köze a táplálkozáshoz , az csak kb. 5%-ig befojásolhatja a szervezet koleszterin szintjét . Nincs jó meg rossz koleszterin , ez tévedés , a koleszterin a vérben nem található , mert vízben nem oldódik , a koleszterin többek között az érfalakon keletkezett sérüléseket , ahol a repedés kockázata fennáll , azokat befoltozza < Ezt egy német szakorvos dr. R. Handler , még 1981 -ben jött rá arra hogy minden ilyen elváltozás hátterében megoldatlan , drámai , felzaklató , lelki konfliktusok állnak . Az érrendszer is lelki konfliktus miatt indít el egy biológiai külön programot , elvékonyítja a falát amikor jön a konfliktus , ez az önbecsülés csökkenés , önértékelés miatt van , ... A keringés az erekben , artériákban és vénákban és a nyirokrendszerben indít el sorvadást , fekélyt , ... elvékonyítja a falat hogy kitágítsa a lumenjét , hogy jobb legyen a keringés . ... Amikor viszont a helyreállítás van , tehát megnyugszunk , ... a konfliktus után , ... akkor a szervezet fel kell hogy építse azt a falat amit lebontott az érdekünkbe és a felépítés során érszűkületek jöhetnek létre , átmenetileg és csak időszakosan és nem teljes elzáródás . Namost ha az ember ezt többször , ... valamilyen lelki konfliktust többször elszenved , ... mert erre hajlamosak vagyunk , és ez az agyi ereket fogja érinteni , akkor jön a stroke , akkor jön az agyvérzés . De ezt mind megtudjuk előzni , hogyha tudatosan odafigyelünk a lelki állapotunkra , ... ha a lelki békénk megvan , akkor a szervezetünkben lévő , velünk született , öngyógyító képességünk végzi a dolgát .
A genetikus , tehát a familiáris , vagyis az öröklött magas koleszterin szint , az is csak 3% se , tehát nagyon kevés . Igazából a gond a terápiával van , ... ma már 4-5 koleszterin szintnél adják a statinokat , ... ez valami őrület , ... Nem kell szedni a statinokat !
 
Szendi Gábor , elsősorban pszichológus de azonkívül sok támadás és igaztalansággal kell megküzdenie a tényfeltáró munkássága miatt .
2023-ban a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége neki ítélte a Pro Nature et Vita díjat. Indoklásként a Szövetség kiemelte „több évtizedes kimagasló szintű tevékenységét a testi, lelki egészség és a táplálkozás közötti új összefüggések feltárásért… az ismeretterjesztés területén kifejtett aktív tényfeltáró és szemléletváltoztató munkássága elismeréseként”
A koleszterin-mítosz képviselői gyakorlatilag azonosak a ma hatalmon lévő egészségügyi kormányzatokkal, egészségvédő intézményekkel, kevés kivételtől eltekintve a ma aktív orvosi gárdával, akik mögött ott áll a milliárdokat bezsebelő gyógyszeripar. A gyógyszeripar, amely profitot akar bármi áron, és hosszú, ragacsos keze elér mindenhova. Kontrolálja az orvostudományi kutatásokat, a publikációkat, a politikát, az orvosok számára kötelezően alkalmazandó kezelési irányelvek születését, a médiát, de ott van a rendelőkben is, és nyíltan vagy burkoltan ösztönzi az orvost a gyógyszerek felírására.

"1978-ban az amerikai kongresszus „Technológiákat Értékelő Hivatal”-a arra a becslésre jutott, hogy az orvosi praxisban alkalmazott összes kezelés 10-20%-a hatásos."
https://www.revolife.hu/magazin/webszemle/szendi-gabor-mennyire-bizhatunk-az-orvosi-kezelesekben/ | Revolife - A forradalmi életmódmagazin

És akkor most újra töltve , térjünk vissza oda ahonnan kezdtük . Először az agy amit megeszel :
Az agyvelő, mint étel, sokoldalú lehet, és többféle módon is elérhető. ... Az agyvelő, mint étel, nemcsak ízletes, hanem tápanyagdús , ... de mégsem tartozik a top ételek közé , többnyire az ínyencek kedvelik . Az apokalipszis egyik legvilágosabb jele, hogy a hentesek már nem nagyon tartanak készleten velőt. A népek csak a sovány csirkét, a vizes felvágottat, a homogén sovány karajt , a mindent elfedő paprikával túlfűszerezett kolbászokat és szalámikat , stb. keresik – az igazi csemegéket már rendelni kell.

Hogy lehet az agyat megenni?!"... csak frissen .

Anélkül hogy tobzódnánk , felsorolok itt néhány ikonikus velőételt : vesevelő , rántott velő angolosan , velő tojással , velő molnárné módra , velős pirítós / csontvelőből / , erdélyi savanyú disznótoros  agyasleves , csülkös  velős pacal , majonézes velő saláta , gombás velő palacsintában , osso-bucco , citromos-petrezselymes sült velőscsont , stb.
De , van még egy olyan hogy agyvelőfrász , pl. itt van a kergemarha kór !
A kergemarhakór miatt kialakult pánik mára gyakorlatilag elmúlt , mivel Magyarországon  2001 óta tilos mindennemű állati eredetű fehérjét takarmányként használni. A mindenevő állatfajok esetében ugyan soha nem tapasztaltak megbetegedést (ilyen a sertés és a csirke is), ám az állati eredetű fehérjék takarmányozási tilalma rájuk is vonatkozik, így a legkisebb lehetőségét is igyekeznek elkerülni, hogy a sertésagyvelő fertőzötté váljon. A marha- és borjúagyvelőt egyelőre tehát elfelejthetjük, a biztonsági szempontok miatt az sem javasolt, hogy hentesünknek könyörögjünk, hogy hozzon pult alól. Marad tehát a csontvelő és a próbálkozás, hogy a borjúvelőt javasló recepteket adaptáljuk sertésagyvelőre.
Namost ezt a gondolatmenetet lezártuk és jöhet a másik . 

"Az vagy, amit megeszel"

- Az étkezés nagy hatással van az ember fizikai és lelki állapotára .
Ludwig Feuerbach filozófus : "Az ember az, amit megeszik."
Anthelme Brillant-Savarin írt 1825-ben tanulmányt írt "Az ízlés fiziológiája " címmel, amelyben ez olvasható:
"Mondd meg mit eszel és megmondom, ki vagy."

Nagyjából minden olyat ami 100 évvel ezelőtt nem volt elérhető , nem érdemes venni és enni , vagy inni ! Csak jóminőségű ételt vagy italt kell fogyasztani , mértékkel , nyugodtan . Mára már jelentősen eltávolodtunk a természettől , ... a természet az működik nélkülünk is , ... nekünk van a természetre szükségünk . Az egészséges élet az a szokásaink összességé , azzá válunk amit rendszeresen teszünk . A hagyományok azok nagyon fontosak az emberek életében , a halászlé . a rántott hús , meg a fasírt , nem beszélve a kocsonyáról , a paszulyleves , vagy a töltött káposzta , azok szuper ételek , de óriási különbségek vannak abban hogy miből és hogyan készítjük el és mennyit eszünk belőle , és hogyan ? ; ... - lassan és jólmegrágva , ... itt jön az arany középút . Az emberek többsége egyre gyorsabban él, és egyre kevesebb figyelmet fordít arra, hogy mit, mikor és hogyan eszik.  
..
Az elmúlt 100 évben az alapvető gabonák termésátlaga  közel az ötszörösére nőtt  és az állatok vágási súlyának elérése szintén jelentősen csökkent . Az étkezést érintő, legkorábbi statisztikai adatok a 19. század végéről származnak, hazánkban először Keleti Károly, a híres közgazdász-statisztikus írta össze a lakossági fogyasztási adatokat 1887-ben.
Feleannyi zöldséget és gyümölcsöt eszünk, mint az ezredfordulón . A 19. század végén a fejenkénti 80 kg zöldség és gyümölcs fogyasztás 100 évvel később közel megduplázódott és 2000 első éveiben tetőzött. Ekkor rekordmennyiségű, 217 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottunk. Napjainkra azonban ez a szám körülbelül a felére, évi 98 kg-ra csökkent.
A legjelentősebb visszaesés a burgonyafogyasztást érinti. A valaha egzotikusnak számító növény - mely csak a 17. században került az országba és a 18. században terjedt el -, támogatott termesztésének köszönhetően hamar a “szegények” eledelévé vált. A 19. század végére nem kevesebb, mint 110 kg-os évi fejadagjával a gabona után a második legnépszerűbb ételnek számított. A ’90-es évekre azonban fogyasztása lecsökkent, fejenként körülbelül évi 60 kg mennyiségre, a 2000-es években pedig tovább zuhant olyannyira, hogy a ’90-es évekre jellemző fogyasztás 2016-ra megfeleződött: Napjainkban átlagosan havi 2,4 kg-ot fogyasztunk fejenként, azaz évente 28,8 kg-ot.

Noha tisztában vagyunk azzal, hogy a túlzott cukorfogyasztás egyenes út az elhízáshoz, és szívbetegség kialakulásához is vezethet, mégis, az elmúlt évszázadban fogyasztásának mértéke megtízszereződött!
Míg a 19. század végén az egy főre jutó évi cukormennyiség 3kg-ot, azaz havi szinten 250 grammot tett ki, addig a ‘90-es évekre már havonta fogyasztottuk el ezt a mennyiséget: az átlagos cukorfogyasztásunk ekkor meghaladta az évi 38 kg-ot! 2009-re a cukorbevitel enyhe csökkenést mutatott – valamivel kevesebb, mint 30 kg-ot évente –, ami persze még mindig súlyosan egészségtelennek, egészségkárosítónak mondható.
A WHO azt tanácsolja, hogy a bevitt cukormennyiség ne haladja meg a napi kalóriabevitel 10%-át – ez egy 1400 kalóriás étrenddel számolva maximum 140 kalóriát jelent. Egy 330 ml-es dobozos cola classic tartalmaz ennyi kalóriát. A WHO egyúttal hozzáteszi: ha ezt a mennyiséget 5%-ra csökkentjük, az további egészségügyi előnyökkel járhat. Azaz minél kevesebb, annál jobb.
De miért eszünk ennyi cukrot, ha tudjuk, hogy káros? A Business Insider 2016-os cikkéből kiderül, hogy jórészt egy, a cukoripar által pénzelt Harvardi tanulmány vezetett a cukor mértéktelen térhódításához: „Évtizedekkel ezelőtt a Harvard egyetem tudósainak kutatása a zsírt jelölte meg, mint az elsődleges szívegészségügyi veszélyforrást. John Yudkin, a táplálkozástudományok professzora már 1957-ben szembeszállt ezzel a vélekedéssel, ő ugyanis a cukorfogyasztást jelölte meg mint elsődleges kockázati faktort. A Harvard egyetem tanulmányának megjelenése után azonban Yudkin hipotézisét eltemették, és a zsír lett az elsődleges közellenség." "Kiderült, hogy a cukoripar rendelte, szándékosan készíttette el az említett "úttörő" tanulmányt, természetesen kompenzálták a tudósokat erőfeszítéseikért, mellyel elérték, hogy a cukor teret nyerhessen. Ez derül ki a 2016. szeptember 12-i JAMA Internatinal Medicine jelentéséből, mely a Sugar Research Foundation (SRF) belső dokumentumaiból és jegyzőkönyveiből készített teljes analízist. ...
A 19. század vége a hivatalos feljegyzések szerint nem bővelkedett túlságosan húsfélékben, évente 40 kg-al, vagyis havonta körülbelül 3 kg-al kellett beérni. Igaz, ez még mindig több volt, mint a két világháború közötti, 33 kg-os éves fogyasztás. A fellendülést a ’60-as évek hozta el: Az erre az időszakra jellemző 49 kg-ról rohamtempóban nőtt a fogyasztása, ami a ’70-es évekre elérte a 60kg-ot, a ’80-as évekre pedig már a 70-et is túllépte. A 90-es években tetőzött 75,8 kg-on, majd lassan csökkenni kezdett. A 2000-es évek elején 73,2 kg volt a fogyasztás, a 2004-2008 évek átlaga 67 kg, 2016-ban évi 62,4 kg hús került elfogyasztásra éves szinten, vagyis havonta körülbelül 5,2 kg.
Ezen a téren elmaradunk az európai átlagtól, mely stabilan 100 kg fölött van, még ha a 2000-es évek elején volt is néhány kilogrammnyi visszaesés. Meglepő módon, a becslések szerint ez a mennyiség volt jellemző a középkor végének Európájára is, ahogy Magyarországon ekkor is nagyjából 60 kg körül mozgott az éves fogyasztás. - Ebben az időben valószínűleg a marhahúsnak volt a legnagyobb keletje, melyet a sertés követett, a baromfi viszont csak jóval ezután következett a listában. Mára ezek az arányok teljesen megfordultak: míg baromfiból fogyasztunk a legtöbbet, azt követi a sertés, és csak ezután jön a marhahús. Ez az arány egyébként egész Európára jellemző.
Húsvásárlásnál érdemes megválogatni, hogy milyen húst veszünk, megnézni, hogy a hús honnan származik, az állatot milyen körülmények között tartották, mivel etették. Nagyon fontos a takarmány minősége pl. a glifozátos szója vagy szemestakarmány etetése szemben a szabadon legeltetett állomány , vagy a kapirgáló csirke , valamint az antibiotikumok és a hormonkézítmények jelenléte .- Óriási különbség van például egy farmon nevelkedett és egy ketrecbe zárt csirke húsa között , arról nem is beszélve, hogy a betegségek kialakulásának kockázata jóval magasabb a húsban gazdag étrendek esetén.
Hazánkban a halfogyasztás alacsony mennyiségű, s ennek megfelelően a termelés sem számottevő. Történelmileg pedig van hagyománya a magyar halkultúrának, amire az első csapást a 19. század második felében megvalósult folyószabályozások és lecsapolások jelentették, a 20. században pedig az Adriai-tenger elvesztése befolyásolta károsan.
A FAO legfrissebb rendelkezésre álló, 2009. évi élelmiszermérlegei szerint halászati termékekből a világon az egy főre jutó fogyasztás 18,4 kilogramm volt, 2,6 kilogrammal több, mint 2000-ben. Hazánkban az egy főre jutó fogyasztás mindössze 5,1 kilogrammot tett ki ugyanebben az évben, amely a FAO vizsgálatába vont negyven európai ország közül csupán a montenegróinál volt nagyobb. Pedig a halhús fogyasztása igen fontos lenne a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, ugyanis e betegségcsoport hazánkban évről évre a halálozások felét okozza. A halfogyasztás jótékony hatása a telítetlen omega-3 zsírsavaknak tulajdonítható, amelyek fogyasztása révén ritkábban, illetve később alakul ki szív- és érrendszeri betegség. A FAO Magyarországra vonatkozó halmérlege szerint 2009-ben a termelés 23 ezer tonnát, az import 29 ezer tonnát, az export közel ezer tonnát tett ki, így a hal kínálat az országban 51 ezer tonnányi volt.
Egy friss uniós felmérés szerint egyre kevesebb európai fogyaszt halat, és ha mégis vásárolnak, akkor is inkább az olcsóbb, fagyasztott vagy konzervált változatokat részesítik előnyben. Magyarországon nőtt ugyan a halfogyasztás az elmúlt években, de még így is az uniós rangsor végén kullogunk. A kutatás arra is rámutatott, hogy a vadon fogott halak népszerűsége jelenleg nagyobb, mint a gazdaságokban nevelteké.
A tej aranykora a többi élelmiszerhez hasonlóan a '60-as években kezdődött, amikor is a termelés világszinten ugyancsak növekedett. Ebben az időszakban átlagosan évi 114 liter fogyott belőle fejenként. 20 év alatt röpke 50 literrel, vagyis havi 4 literrel ugrott meg, és a húsfogyasztáshoz hasonlóan a rendszerváltáskor döntött rekordot Magyarországon: 1990-ben már majdnem 170 liter fogyott fejenként éves szinten.
A tej pályafutása 2000 körül került lejtmenetbe, igaz, nem túlságosan látványosan. Míg az ezredfordulón évente körülbelül 160 liter tejterméket fogyasztottunk, 2009-ben már csak 156-ot.
A kereslet csökkenése részben az új évezredben megjelent kutatási eredményeknek köszönhető. A Peta számos kutatásra hivatkozva listázta az állati tej fogyasztásához köthető egészségügyi következményeket és kockázati tényezőket, melyeket egyébként érthető módon sokan kétkedve fogadtak, hiszen óriási különbség van tej és tej között is, ugyanakkor megjegyzendő, hogy szupermarketek kínálatát túlnyomórészt nem a háztáji tehenészetek adják, hanem a mennyiségi elven működő "tejgyárak".
Ahogyan a 19. század végén, úgy ma is gabonából fogy a legtöbb, azonban itt tapasztalhatjuk az egyik legnagyobb visszaesést is. A liszt- és rizsfogyasztás az 1880-90-es években élte virágkorát, amikor is fejenként nem kevesebb, mint évi 150 kg-ot ettek ezekből az alapélelmiszerekből. Az arányok azután kezdtek kiegyenlítődni, és ahogyan a többi ételből egyre többet került az asztalra, úgy csökkent fokozatosan a gabonafogyasztás: a ’60-as években évi 128 kg volt, míg a ’90-es években már csak évi 110 kg. Napjainkban évente körülbelül 92,4 kg gabonát fogyasztunk, melynek kb. a felét a kenyerek és péksütemények teszik ki.
A gabona alapú ételekről és azok hasznosságáról megoszlanak a vélemények: számos tanulmány szerint elengedhetetlenek értékes rost- és vitamintartalmuk okán. Az elmúlt években azonban több olyan tanulmány is született, melyek szöges ellentétben állnak a gabonát promótáló kutatásokkal (a Huffingtonpost 2013-as cikke összefoglalja az utóbbiakat - itt érhető el)

Összefoglalva a fogyasztásokban bekövetkezett változásokat, kijelenthetjük, hogy Magyarország lakossága nagy általánosságban egészségtelenül táplálkozik, hiszen kevés zöldséget és gyümölcsöt, ugyanakkor temérdek cukrot fogyaszt, melyek úgyszintén hozzájárulnak a népességcsökkenéshez.

Visszatérve az agyhoz , ...Dienes István , agykutató aki a Transzcendentális Meditáció és a kvantumfizika területeken dolgozik.
Az agy az egyik olyan utolsó homályos terület a tudásunkban amelyről a legkevesebbet tudunk , ... az agy egy kiemelt szereplője az életünknek mert igazából azt a valóságot látjuk , azt érzékeljük , amit az agy képes felfogni , ... ez egy olyan hardver , számítógép , ami képes az anyag fölötti létet a lelket és a transzcendentális mozzanatokat felismerni , befogadni , ... ezzel a gépezettel vagyok aki vagyok . A modern fizika ott tart hogy az anyagot már legalább 100 éve elhagyta , már nem foglalkozik az anyaggal , mostmár tudjuk hogy az amit mi anyagnak hittünk , az  energia és az energiavibrációknak egy ilyen különböző mintázata . Elkezdtük megfejteni hogy mi lehet ez az energia és oda jutottunk hogy , alapvetően egy sokdimenziós hihetetlen térszerveződésnek , -aminek valójában csak az árnyékát látjuk - , aminek a mibenlétét egyáltalán , a fizika csak most kezdi felfedezni és ez már nem is a téridő , ahogy eddig ismertük , hanem egy többdimenziós valami . És ez viszont , már egy olyan anyagon túli , mondhatnánk azt is hogy transzcendens valóság , aminek az egész feltárásához is , alapvetően a legmélyebbre kell önmagunkban is hajolni , ... A modern agykutatás próbálja fölfedezni , ... és ennek az egyik irányvonal az hogy mivel a fizika eljutott egy olyan pontra ahol elviekben tudunk egy olyan összetevőt most kezelni , - legalábbis az eddigi megközelítéssel - , ami nem anyagi . Ez az információnak a mibenléte , mert a téridőnek ezt a struktúráját igazából egy információs állapotnak kezeli a fizika , tehát ez már nem anyag , nem energia , most elneveztük egy harmadik minőségnek , amit eddig is a fizika , mint a rend képviselője , vizsgált , kutatott , ... Információ , és most ez az információs állapot ami a téridőnek ezt a nagyon érdekes ,  összetett rendszerét , rendjét tartja fenn , ami egyébként , ilyen és ilyen energiamozgásoknak látszik és ami anyagi struktúrának látszik , most abból a nézőpontból megvizsgálni . És mivel mint információról beszélünk , tehát minden olyan fizikai rendszer ami információ feldolgozásra , létrehozásra képes , az egyből szóbajön , hogy ennek a megismerése is segíthet . Márpedig az agy egy ilyen összetett információt létrehozó , feldolgozó rendszer . ... 
Létezik egy olyan nagy mező , ... ami mindenütt jelen van , amiben a mintázatok információként kezelhetők , tehát ebből létrehozható egyfajta valóság . De ebből az információs mezőből többféle valóság hozható létre , ... a mi agyunk struktúrája olyan mint a rezonancia amire ő alkalmas és befogadóképessége , a mi agyunk meghatározza azt hogy ebből az óriási információs mezőből mit képes kicsatolni és ebből adódóan viszont ebben  az univerzumban a más formai alakzatokban létezőket képes kicsatolni , hogyha másféle agyszerkezet van , akkor teljesen mást lát , ... más valóságot , és a mi valóságunk nem találkozik az ő valóságával , mert más dimenzióban van , más dimenzióban képes felfogni azt a realitást . ... Miből gondolja az ember azt hogy a mi valóságunk az , - az egyedüli valóság az univerzumban - , az az Isteni valóság ami ezt az egész mindenséget teremtette ? ... Hát ezt nem lehet így kijelenteni , ... a Világegyetem egy hihetetlen misztikus hely , ... olyan mélységei és dimenziói vannak , ... és ezáltal olyan valóságtereket és olyan tapasztalás lehetőségeket , mint ilyen energia , információ és tudat mintázatokat tartat fent , amiből a mienk csak egy sáv , olyan mint egy rádiósáv , és hogy hány ilyen rádiósáv lehet még itt ? ; ... - lehet hogy végtelen . ... Végtelen számú univerzum lehet , a végtelen térben , hogy ezeket most párhuzamos világegyetemeknek hívják , de ... ezek azok a valóságok hogy itt vannak valahol egy másik dimenzióba , - mondhatnánk a mienkkel párhuzamosan - , de én erről soha nem lehetek tudatos , mert , ... mostmár az agykutatók úgy kezelik az agyat inkább mint egy leolvasó fej , - mint a CD lemeznél - , ami csak arra szolgál hogy a különböző információ mintázatokon tologathatom , ahová áttolom ott kikódolja azokat az információkat . - majd van egy folyamat ami ezeket az információkat értelmezi - , az elméd és a többi , tehát egy program , amit nem te találtál ki és stb. , az univerzum elméi , és azután ezt az információt összeállítja annak a programnak megfelelően , ami ebben az esetben az emberi program . Tehát az emberi létezés programja , ... és akkor itt látjuk hogy mi van , mi történik , ... beszélgetünk arról , ami egyébként rajtunk keresztül beszélget , ... te itt ülsz velem szemben és te egy gyönyörű univerzum vagy , amibe nekem nincsen belátásom , - ez egy párhuzamos univerzum - , ... ha meditálok , talán a saját belső univerzumomnak a csillagfényeit látom meg , és akkor fölfogom hogy én is egy univerzum vagyok , ... és te is egy univerzum vagy , és akkor nincs különbség közöttünk . ... Ugyanez az agyszerkezet a középkorban nem volt képes fölfogni azt hogy a Föld gömbölyű , ... ahogy fejlődünk és ez az agy evolúciója hogy egyre bonyolultabb és egyre részletgazdagabb dolgokat kiszedni . Hogy mivel az ember akkora káprázatot hozott létre , - akkora félelem mezőket hozott létre - , hogy egyre zajosabbá tette a kiolvasást , ... és egyre zajosabb képeket közvetítünk a világból . És amikor a részletgazdag dolgokat , - aminek egyébként a legmélyén ott van a csend , amire képes vagy megtapasztalni a másik univerzumát , ... ez az ami leginkább sérült és ez az a pont ahova el kell jutnunk , evvel a szerkezettel , aki most valahonnan ezeket a gondolatokat , szépen lecsatornázta és az egyik a másik nyelvén elmondta és mi is megértjük . A lélek üzeni a léleknek hogy ne vedd tul komolyan a világot , ... A számítógép programjára értelmezve azt kell látnunk hogy igazából annyira elszaporodtak a háttérben futó programok hogy szinte már befagyott a program , - itt vagyunk most - , és ilyenkor a számítógép is , amikor már végképp nincs mit csináljunk , ... akkor reset , reboot , restart , ... és az a visszakerülés a csendbe , meditálás és egyebek , az végülis a az emberi tudatnak olyan mint egy reset gomb  , benyomjuk és akkor az egész kikapcs . az alapokról újra épül , betölti magát , ... A tudat szemszögéből  ekkor kerül bele az önmaga által fenntartott valóságba , ... és onnan tudja tiszta friss szemmel , végülis a háttérben futó programok lekapcsolásával , ezeknek  a zajokkal , félelem mezők lekapcsolásával újra belenézni a valóságba , ... Ha ez a program rosszul működik , ... na akkor jön az hogy te ellenség vagy nekem , ... ezek a háttérben futó programok , a féregprogramok , ...
A tudomány elakarja hinni , hogy az agynak a konzisztenciája , ez a kémiai összetétel ez önmagában az ami képes a gondolkodásra , ... ezen alapon csak részleteket lehet megérteni , ... hogy tudjuk azt a küszöböt átlépni amit kaptunk , ...
Maga a kutatás most ezt két problémának fogja fel , az egyik az un. egyszerű probléma , a másik az un. kemény probléma .
Az egyszerű probléma az az hogy elkezdjük a modern berendezésekkel párba állítani hogy most mikor beszélek , amikor rajtam van ez a gép , az MRI , akkor mutatja hogy melyik agyterületeim világítanak , tehát melyik agyterület aktivitása kell ahhoz hogy én most beszélni tudjak , tudjam mozgatni a számat és egyebek , tehát hogy a vezérlőrendszer mit csinál , miközben ez történik . És erről egészen részletgazdag képeket tudnak csinálni , ilyen felvételeket , és hogy ezeket összerakosgatják , így lesz egy képünk arról , folyamatában , hogy végül is az agy mit csinál mikor az a folyamat zajlik hogy beszélek , megértem a beszédet és egyebek , és ekkor már azt megértem hogy ez a folyamat hogyan történik . Ezt hívjuk úgy hogy enyhe probléma , mert ezt párba állítva elkezdhetjük feltérképezni , ... az elme jelenlétét is , és hogy az elmeműködés most hogy beszélünk , a beszéd az agyban hogy mit jelent . Ennek a kemény problémája az hogy most mikor már egyre több ilyen agytérképünk van , és összeállítva , egy számítógépen próbáljuk modellezni , ... ettől függetlenül ez a számítógép nem lesz öntudatánál , nem lesz értelme és intelligensen magától nem fog tudni önálló gondolatokat szülni , Tehát ez mutatja hogy az amit megpróbáltam ebből megmagyarázni , az öntudat kérdését , ... de a lélek végül is hol van , a tudat bennem , mi szüli a tudatot , miből lesz ez egy rendezett információ halmaz , egy tudatosan felfogott és kimondott rendezett információ halmaz , ... ? Na ez hiába van egész részletgazdagon , ... ezeket a párba állított kapcsolódásokat nem találják , ... keressük a lelket de nem találják , ... és hát ez a kemény probléma , ... A problémát transzcendálják , ... lehet hogy rossz volt a megközelítés , mert nem az agy adja a tudat megjelenését , tehát nem az agy produktuma a tudat , hanem a tudat ami van , amelynek a megjelenését ezzel az összetett működéssel , az lehetővé teszi az anyagban , ... a tudat tükre . ... A paradoxon az hogy megakarom érteni hogy hogyan gondolkodom , miközben éppen használom a gondolkodást , amivel meg akarom érteni azt hogy hogyan gondolkodom . ... Lehet hogy csak meg kéne tapasztalnom hogy mi is történik velem miközben ezt csinálom , egyebek , a tudatosságon keresztül , ezek után a megvilágosodhatnék , és nem is kéne az agyat vizsgálni . 
A két agytekervény szinte 99,99 %-ban egy és ugyanaz , ... tehát a kicsatolt információ mező melyet az az agy amelyik próbál érzékelni , az az agy amelyiket vizsgálunk , ugyanazt az információs mezőt képes felfogni , ... csakhogy éppen melyik spektrumára  vagy kicsatolva , éppen milyen kiolvasó fejjel dolgozol , azzal fogod az agyadat vizsgálni , azzal fogod föl azt az agyat ami ott van és ez érzékeli a saját agyad . Tehát az az agy ami a fejedben van és az az agy ami az asztalon /képletesen/van , az ugyanaz , ... tehát az információ kiolvasási képességünk az egy és ugyanaz , csak ki mire használja ? ... Ennek a végpontja nem lehet más mint az önfelismerés , tehát a megvilágosodás . Ugyanez a fizikánál , minnél jobban megismerem hogy mi az ott kint amit én végülis annak látok , közben felderül hogy az , az agy ott kint , ami bent valójában nézi azt a dolgot . Tehát ugyanúgy az univerzumban felfedezzük a tudat jelenlétét és a tudat az ami rajtam keresztül mint tudat nézi önmagát . ... Bárki , bármelyik időben , bárhol , ennek a paradoxonnak a feladására végülis önmagába tekint , nem találhat mást a paradoxon feloldására csak ezt , ... önmaga létezését . ... Hermész Triszmegisztosz , ...
Az a fajta gondolkodás amiről beszélünk , az az analógiás meditáció , - így is hívják - , asszociatív kapcsolatok , ezzel bármiféle képet , képes voltam abban a középkorban megjeleníteni amire ma azt mondjuk , hogy csak a mikroszkópokkal vagyunk képes meglátni , ... tehát ez a belső látás ami nekünk van , - tulajdonképpen mindig ott volt benne az információ , akkor is ott volt , meg most is ott van - , csak másképpen vettük ki . ... Az agy ami képes esetleg az időntúli birodalomba , a múltba és a jövőbe ellátni , ... az a jövőidő aminek az emlékképe megjelent a múltban , ... hogy is van ez ?  ... Ezen a szinten / tudatszinten / megszűnik a hagyományos lineáris idő , tehát hogy ok-okozati kapcsolatban vannak dolgok , ... hanem egy nagy , hatalmas információs tér van szétterülve és annak a kiolvasása és a kiolvasásból keletkező ok-okozati lánc hozza létre azt az illúziót hogy valami megelőzött időben valamit , ... és valójában az a minta ami neked a jövőd , az most is itt van , tehát hogy ha egy kitágult tudatosságban , vagy valamiben , te azonosulsz , - már tudatként - , a mintával , akkor te ott letudod tapogatni azt amit elviekben a lineáris időben te majd csak mondjuk 50 év múlva kódolhatnál ki és egy ötletként megláthatnád , ... dehát akkor nincs ott , tehát most hogy ez a most csomag , abban a lemezben , az információs csomagban , ha időben nézzük , 5 éve , 10 éve , 50 éve , 5000 éve , tehát igazából majdhogynem mindegy . Ez az a folyamat ami az embereknél össze tud kapcsolódni , ... az intuíció , intuitíve beúszik valami és ... én ezt honnan tudhattam ? ; ... - de feltudtam fogni , tehát valami alapom azért volt , benne a felfogóképességembe , ami alkalmassá tett hogy felfogjam , de én önmagam azt érzem hogy erre még nem jöhettem volna rá , de ez egy olyan kapocs ami létrejött . ... Mindez egy játék , egy önfeledt játék , ... lillá , ... a tudat játéka , ... 
Miden most van , minden ami van az én vagyok és ezalatt ugyanazt a tudatot értem , ... ez is az , az is az , ... és utána ennek a tudatában tudsz ránézni mindenre és olyan mintázatot nézel amit éppen a figyelmeddel , - mert csak a figyelem van - , választasz és akkor , ... Ezzel az egész folyamattal az agy működése tovább finomodik , ... a meglátás milyen értelmet ad , ... az hogy a mostani tudatosság , milyen értelmező állapotot tart fenn , és ez tükröződik a tudásod minőségében , és ez a tudattal áll összefüggésben , ... A tudatot nem kell fejleszteni , mert a tudat az ami , és akkor ez a berendezés egyre jobban a saját maga működésének a lehetőségeit kibontja , mégpedig azzal hogy használjuk . élünk vele , egyebek , ... És ha rádöbbenünk hogy mivel tudom mégjobban fokozni  ezt a látásomat , ... meditálok , ... és egyebek , ... akkor így ennek az odavissza mozgatásával a berendezés átmegy azon az alkímián hogy azt a részletgazdagsági működést tudja  szolgálni amire végülis készült , és akkor egyből azzal a sávszéleséggel látod a világot amivel kell , és akkor látod a valóságot , egyből felfogod ezeket a mintázatokat , egyből azonnal értelmes és nyilvánvalóvá válik , ... hogy nem  világokat látok hanem ezek valójában tudatmintázatok stb. 

Descartes szerint tehát a lélek a testtől független, tulajdonképpen a létezés egy másik síkján van, azonban a tobozmirigyen keresztül mégis kapcsolatot tart vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése