Spenót
avagy böjti gondolatok
Böngészve a kedvenc gasztroblogjaim között , mostanság elvétve se találok böjtös ételeket . A blogolók egymással versengve teszik fel az ínycsiklandó fényképeiket , húsos , zsíros és gazdagon megrakott tányérjaikról . Van itt minden , kocsonya jó gazdagon zsíros fejhússal és csülökkel , abárolt tokaszalonna , mindenféle töltött húsok , rántott szeletek , pörköltek , tokányok és egyebek . Böjtös ételek úgymint : puliszka , káposztás kocka , mákos guba vagy diós laska , metéltek és bélesek nudli /angyalbögyörő /vagy derelye , esetleg spenót - ami gyerekkoromban emlékeim szerint sűrűn előfordult ebben az időszakban - vagy lebbencs leves , netán árva gulyás szóba se kerülnek .
Vajon ennyire megváltoztunk , ez a rohanó életstílus következménye , a stressz oldásának eszköze ? Ennek a nyakló nélküli zabálásnak azért lehetnek valamiféle lelki okai ! Ténylegesen ennyire úrrá lett rajtunk az Isten-nélküliség , a 45 év kommunista agymosás következménye lenne - nem hiszem hogy csak ezzel okolhatnánk , mert a Lajtán túl nem ez volt és mégis a szekularizáció győzedelmeskedni látszik ! Mintha kiüresedett volna a lelkünk , már nem igazán érdekel bennünket a keresztény hagyomány , emiatt gyors pótkielégülésekkel palástolnánk lelkünk ínségét . Az hogy esetleg ezáltal vétkeztünk , kísértésbeesés , kárhozat vagy megbánás már szóba se kerül , nem is esik le hogy ez van .
Brueghel: Farsang és böjt harca
|
A különböző filozófiai iskolák a szellem megtisztulását, önuralmat az anyagi dolgok fölött, benső elégedettséget és boldogságot vártak a böjttől. - " .... Nem vagyok vallásos. Nekem az egész kell. De tudom, hogy az ember helyesen teszi, ha a vallással számol, mert minden emberi tudás között a legtöbb reális bölcsesség a vallásban van." - Hamvas Béla: Egy csepp a kárhozatból
Ha a régi böjtöket vesszük akkor érdemes kipróbálni a Zrínyi-udvar 17. századi receptjét: a spenótot
„főzd meg tiszta vízbe, szűrd el azt a levet, facsard jól ki. Meleg
vajat bele, borsot, gyömbért, ha írós vajad vagyon, még jobb avval. Apró
tengeri szőlőt [ribizlit] tehetsz bele.” Tehát az előfőzött spenótot ki
kell nyomkodni, kicsit össze is apríthatjuk, majd vajat hevítünk,
rádobjuk a spenótot, borssal, gyömbérrel fűszerezzük, ha van ribizli
(ilyenkor fagyasztott is lehet), még hozzákeverjük, és kész. Bundáskenyérrel , vagy tojással , remek böjti étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése