Oldalak

2016. február 25., csütörtök

  embed>


 Spenót 

               avagy böjti gondolatok

 

          Böngészve a kedvenc gasztroblogjaim között , mostanság elvétve se találok böjtös ételeket . A blogolók egymással versengve teszik fel az ínycsiklandó fényképeiket , húsos , zsíros és gazdagon megrakott tányérjaikról . Van itt minden , kocsonya jó gazdagon zsíros fejhússal és csülökkel , abárolt tokaszalonna , mindenféle töltött húsok , rántott szeletek , pörköltek , tokányok és egyebek . Böjtös ételek úgymint : puliszka , káposztás kocka , mákos guba vagy diós laska , metéltek és bélesek nudli /angyalbögyörő /vagy derelye ,  esetleg spenót - ami gyerekkoromban emlékeim szerint sűrűn előfordult ebben az időszakban - vagy lebbencs leves , netán árva gulyás szóba se kerülnek .

Szent Katalin-kolostor, Sinai, Egyiptom ,bizánci munka a isteni felemelkedés létrája, alkotója ismeretlen,   a tizenkettedik század végéről -  ihlette az álom amit Jákob leírt Genesis könyvében, ahol a szerző leírja a 30 lépést az embernek, amit meg kell tennie annak érdekében, hogy megszerezzék a lelki üdvösséget
Vajon ennyire megváltoztunk , ez a rohanó életstílus következménye , a stressz oldásának eszköze ? Ennek a nyakló nélküli zabálásnak azért lehetnek valamiféle lelki okai ! Ténylegesen ennyire úrrá lett rajtunk az Isten-nélküliség , a 45 év kommunista agymosás következménye lenne - nem hiszem hogy csak ezzel okolhatnánk , mert a Lajtán túl nem ez volt és mégis a szekularizáció győzedelmeskedni látszik ! Mintha kiüresedett volna a lelkünk , már nem igazán érdekel bennünket a keresztény hagyomány , emiatt gyors pótkielégülésekkel palástolnánk lelkünk ínségét . Az hogy esetleg ezáltal vétkeztünk , kísértésbeesés , kárhozat vagy megbánás már szóba se kerül , nem is esik le hogy ez van . 

Brueghel: Farsang és böjt harca

A különböző filozófiai iskolák a szellem megtisztulását, önuralmat az anyagi dolgok fölött, benső elégedettséget és boldogságot vártak a böjttől. - " .... Nem vagyok vallásos. Nekem az egész kell. De tudom, hogy az ember helyesen teszi, ha a vallással számol, mert minden emberi tudás között a legtöbb reális bölcsesség a vallásban van." - Hamvas Béla: Egy csepp a kárhozatból
     Ha a régi  böjtöket vesszük akkor érdemes kipróbálni a Zrínyi-udvar 17. századi receptjét: a spenótot „főzd meg tiszta vízbe, szűrd el azt a levet, facsard jól ki. Meleg vajat bele, borsot, gyömbért, ha írós vajad vagyon, még jobb avval. Apró tengeri szőlőt [ribizlit] tehetsz bele.” Tehát az előfőzött spenótot ki kell nyomkodni, kicsit össze is apríthatjuk, majd vajat hevítünk, rádobjuk a spenótot, borssal, gyömbérrel fűszerezzük, ha van ribizli (ilyenkor fagyasztott is lehet), még hozzákeverjük, és kész. Bundáskenyérrel , vagy tojással , remek böjti étel.      
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése